Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návštěva lékaře mimo město pracoviště

Od: kubinec® odpovědí: 9 změna:

Prosím Vás o radu v následujícím případě. Dle zákoníku práce je nárok na náhradu mzdy při návštěvě lékaře v pracovní době Jsem pozvaný k lékaři, mám nárok na celý den placeného volna,nebo jak je to?

Jelikož lékař není v místě bydliště ani v místě pracoviště, není možné jít na chvilku do práce a pak se vydat k lékaři, natož se ještě zpět vrátit a pokračovat v činnosti.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jitka2*
hodnocení

0x

Při návštěvě lékaře v místě je nárok na 2 hodiny volna, v případě, že je lékař v jiném městě tak na 6 hodin.

hodnocení

0x

Nařízení vlády 590/2006 Sb.:

Vyšetření nebo ošetření

a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Můj nadřízený by mi řekl, že si mám vzít dovolenou :) (a myslel by to vážně).
doplněno 05.02.09 19:08:

Jsou tam i jiné velmi důležité a frekventované věci, škoda, že lidi nečtou...

business.center.cz/...

jitka2*

Aha, no u nás to funguje, jak jsem napsala výše. Jak se pozná nezbytně nutná doba? Musím jet autem, abych nepromarnila ani minutu čekáním na autobus? Zase nařízení, které si může každý vyložit po svém*hej*

lidka*
hodnocení

0x

Tam je důležitá ta poznámka, pokud nelze zajistit návštěvu lékaře mimo pracovní dobu. Dneska už hodně lékařů ordinuje alespoň jeden den v týdnu odpoledne. Takže pokud by zaměstnavatel trval na tom, že je možné jít k lékaři mimo pracovní dobu, nic jiného Vám nezbývá. Je to skutečně na dohodě zaměstnavatele se zaměstnancem a záleží na tom, jak to posoudí. Když bychom to vzali natvrdo, je možné jít dopoledne do práce a v poledne se vydat k lékaři i mimo své bydliště. U nás s tím ale nikdy problémy nebyly. V tomto případě panovala oboustranná důvěra a určitě to nebylo nějak výrazně zneužíváno. Ale to je možné takto praktikovat v menším kolektivu, kde jsme se dobře znali. *kafe*

hodnocení

jenže od lékaře jsem dostal pozvánku na danou hodinu dopoledene

miljan*

Nevím jak je to teď po reformách, ale bývalo na nezbytně nutnou dobu a počítal se čas hromadnou dopravou. Není povinností vlastnit motorové vozidlo. Například se zlomenou rukou se řídit nesmí.

lidka*

Ale jistě, myslím, že většina zaměstnavatelů to respektuje a nedělá problémy. Ale jak píše inženýrka, existují i zaměstnavatelé, kteří to mohou hnát do extrému a žádat na Vás, přeobjednat se na vyšetření mimo Vaší pracovní dobu a nebo si vzít na celý den dovolenou. Je to skutečně o domluvě a solidním přístupu zaměstnavatele k zaměstnanci. Dobrý šéf přeci dokáže posoudit, zda zaměstnanec plní své povinnosti i při tom, že občas se návštěvě lékaře nevyhne a on mu to umožní i třeba nad rámec ZP. *palec*

kc

Představte si, kdyby se všude v práci dodržovalo to, že si mám doktora zařídit mimo pracovní dobu. Lékař má jen jeden den v týdnu ordinaci řekněme do 18.00. Jak by to ti lékaři stihli vzít všechny z řad pracujících třeba od 17.00 do 18.00 jeden den v týdnu? To je jen taková teorie...

Samozřejmě máte pravdu, ale zaměstnavatelé jsou tím přímo posedlí. My máme dokonce na propustkách předtištěno, že lékař potvrzuje, že ošetření nebylo možné provést po pracovní době. Docela blábol, co je lékaři do mé pracovní doby?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]