Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Možnost volby čerpání RD při druhém dítěti

Od: hanuf* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, Chtěla bych poprosit, jestli by mi někdo neporadil.

Jsem doma s dcerou, pobírám rodičovský příspěvek 3800,-, v dubnu bude mít dcera 4roky,

jsem těhotmá, miminko se nám má narodit v červenci. Od půli dubna se budu muset jít

nahlásit na ÚP, z čeho se mi bude vypočítávat měsíční podpora? Bývalý zaměstnavatel

mě propustil, když měla dcera 3roky. Tzn že nebubu mít nárok nastoupit na mateřskou dovolenou,

ale nastoupím přímo na rodičovskou dovolenou, že? Ale to znamená, že nebudu mít možnost zvolit

si délku čerpání rodičovské dovolené a automaticky spadám do pomalejšího čerpání (tj: 4roky).

Mám dotaz: Mohla bych zůstat vedená na úřadu práce i po porodu, Že by se po uplynutí šestinedělí

přihlásil na rodičovskou dovolenou manžel, zvolil by variantu čerpání RD ( klasik: 3roky) a pak by

převedl RD na mě? Museli bysme někde dokládat a vysvětlovat, proč manžel nastupuje na RD?

A jestli já nastupuji někam do zaměstnání? Jedná se mi pouze o možnost volby!

Předem moc děkuji každému kdo mi poradí! Děkuji! Hanka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzee*
hodnocení

2x

Dobrý den, chápete to dobře - pokud nemáte nárok na mateřskou automaticky byste čerpala 4 letou variantu RD.

Nevím jistě jestli můžete být vedena po porodu na ÚP, ale možná ano - známá tyké pobírala rodičák a zároven se už zaregistrovala na ÚP. Nechápu ale proč si manžel rovnou nepožádá o RD? Myslím že se šestinědělím to nemá nic společného.

Jinak řešily jsme to taky tak - já měla po druhém dítěti nárok jen na 4-letou RD, takže manžel to vzal na sebe. Na úřadě z toho byly překvapení (byl u nás druhým tatínkem na RD), ale jinak žádný problém, tato možnost tu existuje. Nikdo se neptal proč je na Rd manžel i když pracuje.

hanuf*
hodnocení

Jasně, moc děkuju, takže váš manžel normálně pracoval ( byl zaměstnaný) a pobíral i RD?

Mě ale končí rodičovská dovolená teď v dubnu, jakmile dcera dovrší 4 let, proto se půjdu zaregistrovat na ÚP.

Mám zjištěno, že otec dítěte může nastoupit na RD nejdříve od počátku 7.týdne po porodu dítěte.

s pozdravem Hanka

zuzee*

Ano manžel normálně chodil do práce a pobíral zároven rodičák. Nikde s tím problémy nebyly at už na uřadě či v práci (spíše se divili, na úřadě toho moc nevěděli)

K tomu úřadu práce - pravděpodobně tam můžete zůstat i po porodu (já byla před porodem taky n ÚP a před MD (měla jsem nárok na MD) se mě paní ptala jestli chci dál zůstat v registraci ÚP .Takže jestli se něco nezměnilo mělo by to jít. Jen nevím jak to budete mít s penězi? Když nebudete žádat o RD (to bude muset až manžel po těch 6 týdnech). Nevím jestli budete mít nárok na podporu, takže abyste nebyla těch 6 týdnů bez příjmů... To by chtělo dopředu se informovat na pracáku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]