Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jaké filmy by měl každý vidět podle vás? Jaké filmy jsou ty největší klasiky?
Tyto filmy by měl vidět každý (nebo alespoň většinu), kdo se zajímá o filmy:
Tohle: znamená, že ten film byste měl opravdu vidět. Prostě ZÁKLAD.
Tohle: znamená, že daný film DOPORUČUJI.
Drama / podle skutečné události / životopisné
Dvanáct rozhněvaných mužů
Občan Kane
Dr. Divnoláska, aneb jak jsem se naučil, nedělat si starosti a mít rád atomovou bombu
Kmotr 1, 2, 3
Hodný, zlý a ošklivý
Absolvent
Lawrence z Arábie
Přelet nad kukaččím hnízdem
Psycho
Pulp Fiction
Dobyvatelé ztracené archy
Rocky
Schindlerův seznam
Sedm samurajů
Vykoupení z věznice Shawshank
Titanic
Piano
Klan létajících dýk
Poklad na Stříbrném jezeře
Statečné srdce
Kill Bill
Crash
1984
Philadelphia
Společnost mrtvých básníků
Jmenuji se Sam
Kult hákového kříže
Jméno růže
Gorily v mlze
Mechanický pomeranč
Pianista
Paříži, miluji tě
Forrest Gump
Goodbye, Lenin!
Četa
Malý Velký Muž
Pravidla moštárny
Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Amélie z Montmartru
Truman show
Diktátor (1940)
Americká krása
Amadeus
Kladivo na čarodějnice
Rain Man
Zelená míle
Sci-fi / fantasy / horor
2001: Vesmírná odysea
Vetřelec
Blade runner
E.T. Mimozemšťan
Čelisti
King Kong
Pán Prstenů
Matrix
Monty Python a Svatý grál / Monty Pythonův život Briana
Nosferatu
Mlčení jehňátek
Star Wars I, II, III a HLAVNĚ IV, V, VI
Terminátor
Zrůdy
Kruh
X-Men
Vřískot
Počátek
Donnie Darko
District 9
Carrie
Muži v černém
Rosemary má děťátko
Fontána
Planeta opic
Interview s upírem
Střihoruký Edward
Jurský park
Metropolis
Pátý element
Šestý smysl
Návrat do budoucnosti
Romantické
Casablanca
Zamilovaný Shakespeare
Láska nebeská
Pomáda
Hříšný tanec
Animované / muzikálové / pohádky
Zpívání v dešti
Příběh hraček
Mrazík
Nekonečný příběh
Princ Egyptský
Doba ledová
Lví král
Šumař na střeše
Stvoření světa
Komedie
Žhavé výstřely
Krotitelé duchů
Četník ze Saint Tropez
Malá Miss Sunshine
Past na rodiče
České filmy
Pelíšky
Tři veteráni
Páni kluci
Samotáři
Kytice
S čerty nejsou žerty
Noc na Karlštejně
Spalovač mrtvol
Kolja
Obecná škola
Škola života / Cesta do hlubin študákovy duše
Limonádový Joe
Cesta do pravěku
A co: ,,Sedm statečných, ,celá série ,,Četníků,, s L.de Funesem, ,,Mayovky,, filmy s Vlastou Burianem, Císařův pekař...,,,Mrazík,, Pyšná princezna,, Někdo to rád horké,, je spousta krásných filmů,jde o to,čemu dáváte přednost.
Snad bych ještě připomněl Lásky jedné plavovlásky a pro mne nezapomenutelná Postava k podpírání.
doplněno 07.08.12 09:25:Anebo Plynové lampy
Já si myslím, že takový seznam je naprosto nekonečný, že by bylo mnohem snadnější udělat seznam "Co nestojí za vidění", "Ztráta času s filmem" nebo tak nějak. :D
Nezapomeňte, že je rozdíl mezi krásným (povedeným) filmem a klasickým (kultovním) filmem. Ne vždy je kultovní film povedený. Přesto by jej měl každý, kdo se zajímá o filmy, vidět. Např. Blade Runner je podle mne veliká blbost, jenže bez znalosti tohoto filmu si s žádným filmovým fandou (a znalcem) nepokecám. Je to prostě kult, který se musí vidět.
Souhlasím, že na Sedm statečných jsem zapomněla. I Někdo to rád horké by se tam dalo zařadit. Většina ostatních (Burian, Císařův pekař, Světáci...) jsou DOBRÉ filmy, ale ne klasické (možná jen trochu a jen pro nás). Nejsou to kultovní filmy a bez jejich znalosti se normálně můžete pobavit s někým, kdo se ve filmech vyzná.
Kultovní film, to je dost mlhavé hledisko. Pro mne je třeba takový, který znám skoro zpaměti a podívám se na něj znovu a s chutí. Třeba nejsou pro ostatní nic moc, ale to mi nevadí. Moje česká klasická trojice - Limonádový Joe, Svatba pana Voka a Světáci. A pokud kouknu do ciziny, tak Připoutejte se, prosím, Bláznivá střela a Žhavé výstřely.
Ale samozřejmě, to je vyloženě moje volba, bez nároků na nějakou uměleckou kvalitu.
Dobrá, s tou definicí máte pravdu, tak se tedy shodneme na tom, že jsou to moje soukromé kultovní filmy.
A sakra, Kolikokoli mi sebrala skoro všechny, krom Ben Hura, kterýho sebral Jerrymungo :D
Tak snad doplnit jen nějakou romantickou komedii od Woodyho (Manhattan, Annie Hall), Seven Pounds, Gran Torino, Stay, The Shining, Full Metal Jacket a pak hlavně Twin Peaks (seriál i film Fire Walk With Me) a Mulholland Drive. A sice tam je Vetřelec, ale radši bych tam dal Vetřelci (tj dvojku).
Filmy - třeba Vinnetou, Sandokan, DJC, Slunce, seno..., Pyšná princezna, Tři oříšky pro Popelku, Indiana Jones, Souboj Titánů (stará verze), Ďáblův advokát, 9. rota, Limonádový Joe, Mrazík, Četník ze Saint Tropez, Batman, Jak utopit doktora Mráčka..., Ukradené Vánoce a Mrtvá nevěsta Tima Burtona.
Ze seriálů určitě kreslené Želvy Ninja, Futurama, Hry bez hranic, MASH, Gumídci, BBT a Stargate
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.