Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dva dotazy?
1)Je možné odmíntout být svědkem u rozvodu (dotyčného jsem nikdy neviděl, znal jsem jen jeho ženu)?
2) Lze použít jako důkaz nevěry u rozvodu maily či sms? Díky moc
Odmítnutí svědecké výpovědi
Manžel, partner či druh, osoby s obviněným příbuzné v přímém pokolení, sourozenci a další osoby v podobně blízkém poměru k obviněnému mají před orgány činnými v trestním řízení právo odepřít svědeckou výpověď. Odmítnout svědeckou výpověď lze i tehdy, když by svědek výše uvedeným blízkým osobám způsobil svou výpovědí nebezpečí trestního stíhání i pokud tyto osoby samy nejsou v dané věci stíhány (to znamená, že pokud mám vypovídat jako svědek ve věci úplně cizího obviněného, mohu výpověď odmítnout, pokud bych pravdivou výpovědí ohrozil trestním stíháním blízkou osobu – např. pokud vím, že to auto
neukradl soused, ale můj bratr).
Mimochodem položil jste dva shodné dotazy ve dvou rubrikách. Ale myslím si, že v případě rozvodu nebude soud posuzovat i případnou nevěru. Úplně Vám věřím, že šlo pouze o jakési škádlení resp. flirtování. Tak si z toho nelamte hlavu předem, nic jste tak hrozného neprovedl. A pokud si manžel neuložil i odpovědi své manželky, tak klidně můžete říct, že jste ji "obtěžoval", ale ona na to nereagovala. Ne, že bych na 100% schvalovala nevěru, ale je mi proti srsti takovéto špehování a hledání "hodnověrných" důkazů nevěry!
Ale jinak Vám obě kolegyně odpověděly shodně u obou otázek a na jejich odborný výklad se můžete určitě spolehnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.