Nejste přihlášen/a.
leden za námi a já už mám 10 dní dovolené pryč a únor taky nevypadá v práci dobře.
stále nám rozdává dovolené, ale proč nám třeba aspoň nedá 60%, každý den jsme na mobilu a čekám co bude další den atd.(jestli máme zůstat doma nebo přijít do práce)
zamestnavatel kdy uděluje 60% v jakých případech, nebylo by to pro něj lepší?
děkuji
Zákoník práce:
§ 207 Prostoje a /...Nemůže-li zaměstnanec konat práci
a) pro přechodnou závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil, v dodávce surovin nebo pohonné síly, chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku,Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v
§ 207, poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby (
§ 86a
87).
§ 209O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v
§ 109odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
(2)Upraví-li v případech podle odstavce 1, dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, může náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku.
(3)Zaměstnavatel, u kterého nepůsobí odborová organizace, má v případech podle odstavce 1 právo podat návrh, aby úřad práce rozhodl na základě podkladů zaměstnavatele o tom, zda jsou dány důvody pro poskytování náhrady mzdy v nižší částce. Jestliže úřad práce o existenci důvodů částečné nezaměstnanosti rozhodne, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku po dobu, kterou úřad práce v rozhodnutí určí, nejdéle však po dobu 1 roku.
§ 210Doba strávená na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště jinak než plněním pracovních úkolů, která spadá do pracovní doby, se považuje za překážku v práci na straně zaměstnavatele, při které se zaměstnanci mzda nebo plat nekrátí. Jestliže však zaměstnanci v důsledku způsobu odměňování mzda nebo plat ušla, poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
Můj komentář:
Pokud tyhle překážky v práci řeší zam-tel tím, že vás pošle na dovolenou, je to trochu víc košer, než kdyby vás poslal na neschopenku, ale tak i tak je to proti zákoníku práce. Pro něho je lepší, když si vyberete dovolenou, kterou by vám stejně musel během roku dát, než aby vám teď platil "za nic"60 nebo 80% mzdy a pak ještě v létě dovolenou. Správné to není, ale když to na něho neřeknete... Řeší to inspektorát práce.
Jen taková poznámka... Platí ještě a v tomto případě to, že polovinu doby čerpané zákonné dovolené si určuje zaměstanec a polovinu zaměstnavatel?
slone, (pardon), už dlouho to tak neplatí. Mnoho let ZAMĚSTNAVATEL určuje nástup na dovolenou. (celou)
neplatí, celou dovolenou určuje podle ZP zam-tel, ale v praxi se dělá plán dovolených a zam-tel obvykle odsouhlasí, co si zam-nec navrhl.
no jo, ale kdo si nyní v této době otevře hubu na šéfa ,že?
takže doufat,že se u nás během pár týdnů zase práce rozjede.
kubinče, malinko jinak, já jsem zase neměl z čeho vybírat, když jsem potřeboval lidi. Teď bude zase z čeho. Ale časem se to opět srovná.
Z-tel určuje celou dovolenou,měla by však zůstat jedna její část v celku 10 dní a měl by Vám její čerpání oznámit 14 dní dopředu...ALE jak už bylo zmíněno,kdo si dnes dovolí byť jen potichu v koutku třeba jen zmínit ZP,vždyť každý je dnes na odstřel...
, ach jo! my totiž veškeré výrobky co děláme vozíme do Německa ( VW,Mercedes ) , a semtam něco Kia a pár kousků Hyundai.
vidíte zase automobilky, a ty jsou v krizi asi nejvíce.
P.S. no, snad bude líp.
Taky dělám v automobilce(výroba kabelů do aut),smlouva mi skončila 31.1..prodloužili mi ji o měsíc...Sami neví co bude,propouští se. No a manžel dělá v jiné automobilce (střechy do aut),smlouvu má do 30.6. a jsou každý pátek doma na 60% a teď jim ještě na řídili čtvrtky dovolené,takže budou chodit jen 3 dny v týdnu do práce...
Chci říct,že Vám plně rozumím,máme dvě děti.Je to na čočku, a to vlastně člověk nechce nic víc chodit do práce a makat.
dnes nám říkal šéf, že snad nejpozději do konce března ať vydržíme takhle "přežívat" a pak by se to mělo zase rozjet.no uvidíme
u mě to bylo celý leden taky nějak všelijak, dva dny v týdnu dělat zbytek do práce,a teď v únoru nějaká robota je, ale za pár "šušňů", ale aspoň něco a tak zbytečně neberu dovolenou, která se bude ještě určitě v létě hodit.
P.S. máme sice jedno dítě, ale loni nás ta rekonstrukce stála cca 300.000 kč, takže jsme doma z toho úplně "nadšeni"
ale zase na druhou stranu jsem pochytil zde na PORADTE, díky vám všem kutilům a profíkům, nějaké dovednosti, které jsem vůbec neznal. za to DĚKUJI
půlka bytu je "překopána" a ta další až zase někdy v další "pětiletce"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.