Nejste přihlášen/a.
Dohodou v dědickém řízení připadla mi připadla jedna třetina nemovitosti. Dva moji sourozenci v domě bydlí a bylo s nimi ústně sjednáno, že mi jednu třetinu ceny nemovitosti vyplatí. Do dnešního dne mi částka nebyla uhrazena. Můžete mi prosím poradit, jak mohu požadovanou částku vymoci nebo zda mám nárok na placení nájemného, když dům užívají celý.
"Do dnešního dne mi částka nebyla uhrazena" to bez smlouvy nejde. zkuste je ústně popřípadě písemně vyzvat k vypořádání majetku.
"jak mohu požadovanou částku vymoci"***za pomocí právníka, jinak je to boj s větrnými mlýny.
"zda mám nárok na placení nájemného!" ano máte ,oni však mají právo po Vás požadovat část nákladů na opravu a údržbu.
Jste z dědického řízení vlastníkem 1/3 nemovitosti. V žádném případě nestačí ústní příslib. Svůj podíl můžete pouze prodat a nebo darovat sourozencům, kteří v domě bydlí. Předpokládám, že darování to asi nebude, podle toho co píšete. Takže normální kupní smlouva, kde mimo jiné bude uvedeno finanční plnění, samozřejmě nejlépe prostřednictvím notáře a úschovy kupní ceny nemovitosti do doby převodu vlastnictví. Potom nemusíte nic vymáhat a vše proběhne podle regulí. To zn. včetně odhadu, úhrady daně z převodu apod. Řešit to nějakou smlouvou o nájmu a na druhou stranu úhradou potřebných výdajů, to by podle mne ničemu neprospělo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.