Nejste přihlášen/a.
je moje povinnost, nahlasit zdravotni pojistovne, ze mi skoncil prac. pomer? Nebo to automaticky dela byvaly zamestnavatel? Chci jit na urad, takze karticka by me mela zustat, zdravotni mi bude hrazeno...
Nejjednodušší bude, když do 8 dní nahlásíte skutečnosti rozhodné pro zdravotní pojištění - tedy že jste ukončil/a pracovní poměr a od tehdy a tehdy budete dělat to nebo ono. Po skončení prac.poměru a registraci na ÚP se přesunete z hlediska zdravotní pojišťovny do jiné kategorie pojištěnců.
Formulace z odpovědi na dotaz zdravotní pojišťovně, kdo má co hlásit:
"Oznámení je za svého zaměstnance povinen provést zaměstnavatel _ pokud mu je daná skutečnost známa. Oznamovací povinnost však má i samotný pojištěnec, pokud zaměstnavateli danou skutečnost nesdělil, nebo pokud zjistí, že zaměstnavatel svoji povinnost nesplnil. Tato povinnost musí být splněna vždy do osmi dnů od vzniku oznamované skutečnosti."
Nespoléhala bych na zaměstnavatele.
to záleží na tom, co bude následovat, až skončíte v zaměstnání. Na pojiš´tovně budou potřebovat vědět, jak Vás mají vést. Buď pojištení platí zaměstnavatel, nebo stát, nebo jste OSVČ, nebo si ho platíte sama, ...
Myslím, že pokud končíte teď v lednu, tak pojistné máte ještě zaplaceno na únor. Jestli půjdete na pracák, tak na pracáku Vám dají papír pro pojištovnu, který jim zanesete a pojištěnií za Vás hradí stát. Pokud nastoupíte do nového zaměstnání, hlásí to nový zaměstnavatel.
Tak ještě jednou já, tohle ale vím přesně. Zaměstnavatel Vás odhlásí sám, na to musí navázat další přihlášení - bez přerušení - od nového zaměstnavatele nebo úřadu práce (sami vyřídí), sám se musí přihlásit člověk pokud je jako osoba bez zdanitelných příjmů (bez evidence na ÚP) a také si to sám platit (přes 1000,-/měs), nebo další možnosti (OSVĆ...).
doplněno 30.01.09 00:25:Koukám, že jsme se s honzou123 trochu neshodli, tak jsem zvědav, čím Vás tam překvapí. (Že by to zase změnili?)
doplněno 30.01.09 00:28:Ale ten zaplacený únor se mi vůbec nelíbí!
S tím únorem je to tak, že zaměstnavatel platí pojištění dopředu. Já jsem končil zaměstnání v listopadu a šel jsem se ptát na pojišťovnu a tohle mi řekli. Taky mi to příjde divné, protože jako OSVČ jsem pojištění musel platit do 8 dne v měsíci za daný měsíc. Takže mi taky nesedí ten měsíc. Pro jistotu jsem si zaplatil pojištění za jeden měsíc sám. Pak jsem se zaregistroval na pracák a na další návštěvě jsem dostal papír pro pojiš´tovnu. pracák to zařídil, ale s papírem tam stejně pak musíte jít aby věděli, kdo to platí. I když jim to někdo platí, stejně se jim to musí ještě oznámit. Nechápu to. na pojišťovně mi řekli, že mám zaplaceno na měsíc do předu.
Jestli paní půjde na pracák, tak bych to neřešil a uvidí, co s ní udělají na pracáku.
Zaměstnavatel určitě neplatí pojištění dopředu, zatímco OSVČ platí do 8. dne následujícího měsíce. V žádném případě do 8. toho měsíce.
To je nesmysl, zaměstnavatel rozhodně neplatí pojistné dopředu. Naopak, v únoru odvádí pojistné za leden Pojistné se odvádí z příjmů zaměstnance, tudíž se dost těžko může odvádět za dobu, kdy už zaměstnancem není.
Zdravotní pojištění se nemusí platit za měsíc, za který po část měsíce byl člověk zaměstnancem, za ten další už se platí (samozřejmě, pokud by člověk byl osobou bez zdanitelných příjmů - pokud je registrovaný na úřadu práce, jak je psáno v dotazu, tak se neplatí, zdravotní pojištění za takové osoby platí stát).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.