Nejste přihlášen/a.
Zdravím, motám se dokolečak v daňové problematice a nemůžu najít světélko na konci tunelu, tak snad někdo pomůžete...
Pracuji na řádný pracovní poměr u zaměstnavatele, u kterého mám podepsané prohlášení poplatníka daně z příjmů fyz. osob na loňský i letošní rok.
Jako brigádu mám sjednanou práci na Dohodu o pracovní činnosti - pojištěnou" na max. 80 h měsíčně s platem 60/h hrubého.
Z této práce odvádím sociální a zdravotní pojištění (stejně jako v řádném zaměstnaneckém poměru) + je mi strhávána srážková daŃ z příjmu. Také zde jsem dostal k podepsání "prohlášení poplatníka daně z příjmů fyz. osob" a to jak vloni, tak letos.
Dočetl jsem se, že nesmí být podepsáno u vícero-zaměstnavatelů, tak se ptám, jak vybrousit z této situace. V problematice se neorientuju a tak jsem podepsal, co "musí být podepsané" .
Dále by mě zajímalo, zda mám příjmy z této brigády zahrnout do daňového přiznání, když jsou daněny srážkovou daní (alespoň je takto pojmenována na výplatní pásce!)
A v neposlední řadě bych se chtěl optat jaké plus to pro mne má, že je mi i z brigády strháváno zdravotní a sociální pojištění. Znamená to, že si mi i tato brigáda započítává na (rádoby) důchod a že v případě nemoci budu dostávat i od tohoto zaměstnavatele nemocenskou? Jak ji bude vypočítávat, když mám nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, podle toho, jak on potřebuje?
Děkuji za osvětu a vyčerpávající (polopatické) odpovědi. David
U zaměstnavatele, kde pracujete na dohodu, jste neměl daňové prohlášení podepisovat. DP se podepisuje pouze u jednoho zaměstnavatele, zpravidla v hlavním pracovním poměru. Pokud podepíšete daňové prohlášení, znamená to, že uplatňujete na sebe (a případně na děti atd.) slevy na dani - neškodí si DP opravdu přečíst. Na tomtéž formuláři po skončení kal.roku žádáte zaměstnavatele svým podpisem o roční zúčtování sražených záloh na daň. Daň je totiž srážková nebo zálohová (samozřejmě nejenom, ale tady to stačí). Příjmy zdaněné srážkovou (konečnou) daní už nefigurují nikde v daňovém přiznání (tedy ani v ročním zúčtování daně, což je totéž, jenom to zařídí zaměstnavatel).
O zdravotním pojištění toho až tak moc nevím, jenom to, že se platí téměř ze všech příjmů. Pokud jde o sociální (tedy důchodové a nemocenské) pojištění: pokud máte výdělek na DPČ vyšší než 399,-/měs. (v r. 2008) a vyšší než 1999,-/měs. (v r. 2009), je povinnost toto pojištění platit. Znamená to, že příjem, ze kterého se odvede pojištění, Vám bude zahrnutý do vyměřovacího základu na důchod (prostřednictvím evidenčního listu důchodového pojištění, musíte dostat od zaměstnavatele kopii, někdy po 30.4. - to je poslední termín odevzdání originálu ELDP na OSSZ) a také jako vyměřovací základ pro případnou nemoc (musíte lékaři říci, že máte víc pracovně právních vztahů a on Vám pro každý zvlášť vystaví neschopenku). Od zaměstnavatele, u kterého pracujete na dohodu, byste měl (letos) při příjmu vyšším než 1999 Kč dostat v prvních 14 dnech nemoci náhradu mzdy, a to tak, že za první tři SMĚNY nic a pak za každou směnu náhradu (př: pracujete PO,ST, PÁ. Onemocníte v úterý, za úterý nic, za ST nic - 1. směna, za ČT nic, za PÁ nic - 2. směna, SO,NE nic, PO nic - 3. směna, a pak náhradu za ST , PÁ a PO. Od 15. dne platí nemocenskou OSSZ).
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz, a to na část týkající se Vaší daňové povinnosti, problematiku týkající se zdravotního a sociálního pojištění, započítání doby na důchod a případné nemocenské, doporučujeme řešit s kompetentními orgány - Okresní správou sociálního zabezpečení v Děčíně a Vámi příslušnou zdravotní pojišťovnou.
K problematice podepsání prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti sdělujeme, že skutečností je, že dle ustanovení § 38 k odst. 4 písm. b zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů /dále jen ZDP/ poplatník /zaměstnanec/ podepisuje pro plátce /zaměsnavatele/ uvedené "prohlášení", ve kterém je uvedeno, že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje nárok na slevu na dani podle § 35ba ZDP u jiného plátce a že současně na stejné období kalendářního roku nepodepsal u jiného plátce prohlášení, jež stvrzuje svým podpisem.
U poplatníka, který má uzavřených více pracovněprávních vztahů, tento se musí rozhodnout, u kterého plátce "prohlášení" podepíše a uplatní slevy na dani /v praxi si zvolí hlavního zaměstnavatele/. U dalších plátců si poplatník "prohlášení" již nemůže podepsat a v tomto případě je u něj plátce povinnen srázit daň vybíranou srážkou fyzickým osobám podle zvláštní sazby daně /§ 4 odst. 6, § 36 odt. 2 písm.p ZDP/ a to z úhrnu příjmů v měsíci od jednoho plátce nepřesáhne-li po zvýšení /13,5 % superhrubá mzda/ částku 5.000,- Kč, nebo zálohu na daň /§ 38h odst.4 ZDP/ a to z příjmů, které přesáhnou po zvýšení částku 5.000,- Kč. Ve Vašem případě uvádíte, že jste podepsal "prohlášení" u obou plátců. V případě brigády uvádíte, že je Vám plátcem strhávána srážková daň, což by směřovalo k tomu, že tento plátce si je vědom, že jste již podepsal prohlášení pro jiného plátce a k této skutečnosti přihlédl, a postupoval jako byste "prohlášení" nepodepsal.
V přípdě, že jste skutečně podespal "prohlášení" u více plátců, měl byste zvolit hlavního zaměstnavatele u kterého chcete mít "prohlášení" podepsaného a dalšího plátce s touto skutečností seznámit, aby přípdaně mohl provést opravu daně.
Problematiku povinnosti či možnosti podat daňové přiznání řeší ustanovení § 38g ZDP.
K Vaší otázce, zda máte příjmy z brigády, které jsou zdaněny srážkovou daní, zahrnout do daňového přiznání sdělujeme, že dle ustanovení § 38g odst. 3 ZDP se příjmy, z nichž je sražena daň vybíraná zvláštní sazbou daně, se v daňovém přiznání neuvádí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.