Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně rozvodu. Jsem vdaná necelé dva roky, ale mé manželství je ve velkých hádkách a jiných věcech,shrnuto u konce. Mám 4-letého syna z předcházejícího vztahu a roční dceru z tohoto manželství. Chci se zeptat, co mám dělat, když se chci rozvést, aby to nějakým způsobem nezasáhlo mé děti.Jsem na rodičovské dovolené a manžel mi řekl, že se nerozvede a bojím se, žemi bude dělat problémy. Moc děkuji za radu.
V první řadě budete řešit svěření dětí do péče, budete podávat návrh k soudu na úpravů poměrů k nezletilé společné dceři, soud rozhodne, komu bude svěřena do péče a kolik bude druhý platit výživné. Poté teprve může proběhnout řízení o rozvod manželství, myslím, že spíše než u rozvodu vám bude dělat problémy už u té výchovy, může se to trochu táhnout, pokud bude chtít dceru do péče, ale moc chlapů to vážně nemyslí, zvláště u roční holčičky. Že by vás soud nerozvedl, tomu příliš nevěřím, pokud uvedete jako důvod nesoulad názorů, povah, zájmů atd., můžete i navrhnout nějaké důkazy, př. výslech známých ( tomu bych se ale spíše vyhnula a nechala to až kdyby tvrdil, že jste úplně harmonický pár a vše popíral). Soud nemusí rozvést manžele, pokud by tím byl ohrožen zájem dětí, což bývají spíše výjimečné případy - např, zdravotní obtíže, u vás by maximálně mohl vyrukovat s tím, že je sama neuživíte, ale to také nevidím moc reálné. Pokud to jen trochu jde, vezměte si advokáta, budete v klidu, nemusíte u soudu moc mluvit, až na váš výslech. No a až po rozvodu budete řešit majetek ( pokud se nedohodnete dříve) - dohodou, u soudu nebo po třech letech vám každému zůstane co budete mít u sebe a nemovitosti budou napůl.
Na výživném se musí podílet i otec dítěte, jakou částkou rozhodne soud. Byla jsem v podobné situaci, zjistila jsem, že by životní úroveň má a mých dětí až tak rapidně neklesla a to nemluvím o tom, že už v té rodině nebude ten chlap, který dle mého názoru, tvoří velkou část měsíčních rodinných výdajů.
Myslím tím,kde budete mít bydlení a z čeho budete platit nájem a kdo bude hlídat děti,když budete v práci. Peníze budete dostávat,ale to Vám asi stačit nebude.Tak jsem to myslela,abyste byla zabezpečená a v klidu u soudu vyhrála a manžel na Vás nemohl
Netvrdím, že to bude jednoduché, jen jsem chtěla tazatelce říct, že je z této situace cesta ven, a i když rozvést se není žádný med, spousta lidí to zvládla. Je pravda, že já jsem nemusela řešit otázku bydlení. Pokud se manžel rozvést nechce, asi to bude o to těžší, myslím teď spíš ze stránky psychické než materíální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.