Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. U doktora jsem dostala Žádost o PPM, abych se svým zaměstnavatelem dle nového zákona si dohodla den nástupu na mateřskou. Ten mně zase odkázal zpět na doktora, že termín určuje on (zřejmě zaměstnavatel ještě není dostatečně informován o novém zákoně). Od nového roku prý doktor o tom nerozhoduje, tak mně odkázal na OSSZ a tam mi alespoň poradili den nástupu na mateřskou - 9.1.09. Já jsem od 22.7.08 v pracovní neschopnosti a předpokládaný termín porodu mám 20.2.09. Prosím, poraďte mi, jak to vůbec je a komu mám tiskopis Žádost o PPM předat? Předem děkuji za odpověď.
O nástupu na mateřskou dovolenou a tím začátku pobírání peněžité pomoci v mateřství minimálně v posledních devíti letech lékař rozhodně nerozhodoval, to není žádná novinka letošního roku. Lékař určuje předpokládaný termín porodu a zaměstnankyně sama si 8-6 týdnů před tímto termínem určuje sama nástup na MD a mzdová účetní potvrzuje skutečný nástup na mateřstou dovolenou (a teprve od data skutečného nástupu náleží PPM).
Pokud jste v pracovní neschopnosti, tak vám lékař musí nejdřív ukončit pracovní neschopnost. Pokud se nerozhodnete nastoupit na MD dřív, tak ji ukončí nejpozději 6 týdnů před přepokládaným termínem porodu. Den po ukončení nemocenské musíte nastoupit MD, jinak byste měla v zaměstnání absenci, prostě to musí navazovat. Takže ve vašem případě je nutné se řídit dnem ukončení neschopenky.
Nové formuláře jsem ještě neviděla, se přiznám, ale předpokládám, že postup bude v podstatě stejný, jaký byl doteď u malých organizací - předá se zaměstnavatelům, ti si z něj zanesou do svých záznamů potřebné údaje, potvrdí na ně údaje pro OSSZ (tedy v tomto případě, od kdy evidují u ženy nástup na mateřskou dovolenou) a sami je odešlou na OSSZ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.