Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na nárok na PPM po zkončení RD?

Od: janab* odpovědí: 5 změna:

Jsem ra rodičovské dovolené do 16.4. kdy budou synovi 3 roky. Plánujeme druhé - ale je to u mě těžké, nevím kdy se to podaří. Do práce se mám vrátit až budou synovi 4. roky Třeba by mě vzali už teď ale já nechci zpět na 3 směny, nevím zdali mi to na dvě směny udělají, hodně teď propouští.
Jde mi o to abych dostávala PPM!
Chodím teď na brigádu. Bylo by to pro mě výhodné, být na jen brigádě (hodinově vychází jak práce) a až bych otěhotněla a šla na rizikové na neschopenku, dostala bych peníze z neschopenky a poté mateřskou od zaměstnavatele?
Nebo mám najít novou práci, počkat 3 měsíce zkušební doby a pak jít na neschopenku, dostala bych PPM?
Vztahuje se neschopenka na těch 270 dní nepovinného zdr. pojištění?

Ve firmě kde mám brigádu za mě mají platit to pojištění pro těch 270 dní?

Prý si mohu platit to nepovinné nemocenské sama. Kolik by to tak mělo činit abych dostala PPM a mohu to zaplatit zpětně?

Díky za radu Jana B.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vyjasnění pojmů - nejste na rodičovské dovolené, protože nemáte nemáte zaměstnavatele, u kterého byste čerpala volno z důvodu péče o dítě? Jenom pobíráte rodičovský příspěvek?

Pokud to takhle chápu dobře, tak tato doba se vám nepčítá do doby nemocenského pojištění.

Chodíte "na brigádu". Co si pod tím mám představit? Normální pracovní smlouvu, akorát na zkrácený pracovní úvazek? Z té nemocenské pojištění platí. Dohodu o pracovní činnosti? I z té se pojištění platí. Nebo dohodu o provedení práce? Z té se nemocenské pojištění neplatí, čili u té byste neměla nárok ani na nemocenskou, ani na peněžitou pomoc v mateřství. U předchozích dvou byste nárok měla. Z pracovního poměru na zkrácený úvazek nebo z dohody o pracovní činnosti se nemocenské pojistné platí, čili nárok na nemocenskou i PPM by vznikl.

Doba, kdy pobíráte dávky z nemocenského pojištění se do těch 270 dní počítá taky. Jestli ho za vás platí ve firmě, záleží na typu smlouvy, viz výše. Vy sama si nemocenské platit nemůžete. Musela byste být OSVČ a platit si ho jako OSVČ, ale jinak ne. Rozhodně ho nelze zaplatit zpětně.

janab*
hodnocení

Děkuji za odpověď,

Brigádu dělám na Dohudu o pracovní činnosti a to od prosince.

Kdybych otěhotněla ještě před vypršením 3 letého rodičovského příspěvku, měla bych nárok na PPM? Vždyť jsem neplatila těch 270 dní to pojištění? Kdybych se do práce vrátila, třeba měsíc pracovala a pak otěhotněla, měla bych nárok na PPM?

Kdybych ukončila prac. poměr a šla pracovat jinam, po 3 měsíční zkušební době otěhotněla a šla na neschopenku, měla bych nárok na PPM?

A kdybych práci neukončila a byla na brigádě jinde, během následujicího roku otěhotněla a šla na neschopenku, dala ji zaměstnavateli, měla bych nárok na PPM?

Děkuji moc Jana

Na PPM máte nárok, pokud

- ke dni nástupu na PPM (tedy 8-6 týdnů před termínem) jste nemocensky pojištěná (= zaměstnaná, OSVČ platící si nemocenské pojištění) nebo jste v tzv. ochranné lhůtě z posledního zaměstnání (pro těhotné trvá 6 měsíců od skončení zaměstnání)

- jste v posledních dvou letech před nástupem na PPM měla placené nemocenské pojištění alespoň 270 kalendářních dní (přičem to nemusí být 270 dní v jednom kuse a různé doby u různých zaměstnavatelů se sčítají, pokud se vzájemně nepřekrývají). Pro tyto účely se jako doba nemocenského pojištění počítá též doba na rodičovské dovolené (nikoli pobírání rodičovského příspěvku, ale doba omluvené absence v zaměstnání z důvodu péče o dítě do tří let) nebo doba pobírání nemocenských dávek.

- se vám narodilo dítě a o to se staráte

Všechny podmínky musí být splněné současně. Pokud byste v té době 270 dní měla víc zaměstnavatelů, tak se PPM počítá z příjmu od zaměstnavatele posledního. Pokud byste uvažovala o variantě pobírat PPM jako OSVČ, tak alespoň 180 dní v posledním roce před nástupem na PPM musí být nemocenské pojištění OSVČ a zbývajících 90 dní může být pojištění klidně jako zaměstnanec).

Takže odpovědět na otázky ANO/NE nelze, pokud neznáme přesnou dobu nemocenského pojištění, jakou v té době budete mít. Nicméně podle výše napsaného si můžete sama spočítat, kdy asi tak další dítě chcete a podle toho rozplánovat, kdy a jak budete pracovat.

janab*
hodnocení

Víte když já se v tom fakt nevyznám.

Pokud jsem v současnosti zaměstnaná a starám se o dítě do tří let a pobírám rodičovský příspěvek který mi končí letos v dubnu. Pokud do dubna otěhotním a dám zaměstnavateli neschopenku, budu mít nárok na PPM?

Díky Jana

Pokud jste zaměstnaná a jako zaměstnaná otěhotníte a odejdete na neschopenku (a to už je jedno, jestli i nadále budete zaměstnaná nebo vám pracovní poměr skončí), tak ano, nárok na PPM mít budete. Aspoň podle toho, co píšete, vám těch 270 potřebných dní bude vycházet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]