Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, má tehdejší přítelkyě otěhotněla a v době těhotenství si našla nového přítele. Domluvili jsme se proto, že mne tedy nebudeme zapisovat do RL a alimenty nebude vyžadovat. Došlo na nejhorší a po cca 3letech se dostala asi do tížívé finanční situace a vyhrožuje mi, že mne udá jako otce a bude vyžadovat alimenty a take alimenty zpětně. Proto se ptám, zda mám po takové době nějakou šanci s tímto krokem nesouhlasit? Dířeti je přes 3roky. Někde jsem četl v diskuzích, že na to už ona nárok nemá jelikož to je přesně do 3 let dítěte, teď bych s tím musel já souhasit, což neudělám protože již žívím svou vlastní chtěnou, novou rodinu. Děkuji předem za odpovědi.
Dobrý den. Určení otcovství není časově omezené. Může o něj dokonce žádat i dítě (není-li zletilé, tak je zastoupeno orgánem péče o dítě). Otcovství je nepromlčitelné. Výživné lze přiznat i 3 roky zpětně a při určení otcovství musí ze zákona soud rozhodnout o výživném i bez návrhu, tj. i kdyby ho matka nežádala. Váš souhlas k tomu není potřeba, budete se tomu muset podrobit. Není to jen o výživném, ale také o styku s dítětem. Budete mít tedy svá práva i povinnosti.
Pokud jste si svým otcovstvím jist, pak se s matkou dítěte dohodněte. Lze to řešit i mimosoudní cestou. Ušetříte si tak čas, peníze a hlavně nervy. Přiznat otcovství můžete na matrice souhlasným prohlášení rodičů, na výživném a styku s dítětem se můžete dohodnout též. Jste-li otcem dítěte, pak je soud na určení otcovství zbytečný...Ten ho potvrdí a Vy zaplatíte náklady s tím spojené...
doplněno 13.04.13 18:00:O tom, že by mělo dítě v RL zapsaného jiného otce se autor dotazu nezmiňuje, takže nemá smysl toto zde rozebírat. Z dotazu jsem pochopila, že je otcem dítěte a dítě nemá v RL otce zapsaného..Na toto jsem i odpověděla.
A co když má to dítě jako otce uvedeného nebiologického otce a ten to nerozporoval? Já mám dojem, že tím je otec pro zájmy dítěte plně určen a žádné určování otcovství soud nenařídí. Co vy na to? Může matka "odhlásit" otce na matrice, když ho předtím jako otce na matrice "přihlásila"? Bych se divil že by to šlo.
Dejte si udělat testy otcovství a pokud je to malé opravdu vaše, postavte se k tomu čelem. Je to jednou vaše dítě, Váš potomek, tak si alimenty od Vás zaslouží. A ne jen zaslouží, má na ně přímo nárok. Žádost o ně může být vznesena kdykoli, neexistuje žádné promlčecí období.
Vy jste byl pěkný pták, už než se to malé narodilo. Licitoval jste jajo v mariáši, že nebudete nic platit. Jen jste si chtěl asi nezávazně zaskotačit a nemít žádné povinnosti.
Postavte se k tomu jako chlap, za podmínky, že je dítě Vaše. Uvědomte si, jak byste se kdysi v dětství asi měl Vy, kdyby Váš tatík byl stejný vykuk, jako jste dneska Vy.
Chtěla jsem napsat ještě něco v tom smyslu, že než ženské, byly by pro Vás lepší trochu jiné praktiky, když se nedokážete postarat o potomka. Ale admin by mě asi bloknul. Takže - už mlčím...Jaga.:D
Nahání mi strach vaše věta:...musel bych s tím souhlasit, což neudělám... Nikdy nevíte, kterým směrem se může život ubírat a co člověku přinese stáří. Nepřeji Vám to, ale může se stát, že budete jednou nemocný a opuštěný živořit na stará kolena někde v ústavu. To nechtěné dítě by se o Vás třeba mohlo i postarat, COŽ ALE NEUDĚLÁ.
Už chápete, co jsem Vám chtěla říct?
Je mi líto, ale zákony v tomto ohledu jednoznačně jdou na ruku ženám. Alimenty od vás může vyžadovat i tři roky zpětně. Je naděje, že je v rodném listě napsaný ten "nový přítel"? Pokud ano, tak je to jeho starost. Snad jen pokusit se ji přesvědčit, že žádat alimenty od vás by automaticky přešlo na žádost o styk s dítětem a to by se mohlo dozvědět nehezké věci o mamince. Poslední nedoporučovanou možností je uvědomit si, že žijeme na divokém Východě a všichni jsou úplnatní - laboratoře, soudci, atd
Vypadá to pro Vás příznivě
A co svědomí?Nehryže?
Dobrý večer, nemáte. S otcovstvím nemůžete nesouhlasit nebo je neuznat.
Vaše dítě má na výživné nárok, a to až 3 roky zpětně.
Záměr uvést jméno otce do rodného listu dítěte není "udáním"ani "vyhrožováním".
doplněno 13.04.13 17:24:___ Reakce na Amadeus, 13. dubna 2013 ve 14.00:
Amadee, zákony nejdou na ruku ženám, nýbrž dětem (děti je jenom zastupují).
A není ti teď líto, že jsi na to nemyslel, než jsi sundal kalhoty? Pokud je to tvé dítě, máš nějaký problém podílet se na jeho živobytí? Bez ohledu na čem jste se domluvili? A přesně-tohle není výhrůžka, ale legitimní nárok, chlapče.
Hmm ale jsou i jine případy a ty že muj známi ma ted sami problem pred 6 lety chtel podepsat a chtel i strídavou peci ale ona mu utelka do anglie na 3 roky stim ze dite je jen jeji a ze po nem nic nechce a pak po 6 letech ho udala me to prijde docela ne fer nebo uz ma jinou rodinu a to prvni ani nezna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.