Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak v mém věku řešit problémy s babičkou?

Od: dafe odpovědí: 14 změna:
Dobrý den.
Chtěl bych poradit.Je mi 15 let a žijeme v jednom domě s babičkou, mamkou mamky. Každý den se spolu hádají kvůli naprosto nesmyslným věcem. Máma vždy v klidu odejde, nebo řekne svůj názor a skončí s hádkou. To ale jen přidá na babiččinné zlobě. Jsem z těch hádek už pěkně otrávený. Co je ale horší... Jakmile jsou rodiče pryč, cokoliv dělám, nemám chvíli klid a pořád jsou problémy... Příklad z dneška. Hlídal jsem mého 4 letého brášku. A hledal takový notes s obrázky. Nemohli jsme ho najít. Pak jsem ho našel a brácha se mě zeptal, jestli už ho mám. Chtěl jsem mu udělat překvapení a tak říkám nevím, pojď dolů. Hned na mě babička spustila, že neumím slušně odpovědět, takový manýry že mám od táty a ať se takhle chovám ve škole ke kámošům. Když jsem to chtěl vysvětlit, musel jsem mluvit nahlas, aby mě vůbec bylo slyšet. Tak to že zase co si to dovoluju, že na ní řvát nebudu a ať neseru... Samozřejmě to vše před 4 letým dítětem, které prikivuje a říká viď babi, ten zlobí... Tak já už nevím. Je mi 15, takže zařvat si, nebo něco odsekávat a stírat někoho nepřipadá v úvahu. Co mám dělat? A omlouvám se za mozné chyby, jsem na mobilu.
Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

3x

Asi tě moc nepotěším, umím si to živě představit. S tchýní jsem měl věčné problémy s jejím vyjadřováním před našimi dětmi, když byli malí. A co je nejhorší - v jejím věku už to lepší nebude, naopak, buď to bude stagnovat, nebo to bude čím dál horší. Takže jediná rada - obrň se proti jakýmkoli výlevům, neodmlouvej, to je stejně prd platný. Prostě to ignoruj, jednim uchem dovnitř, druhým ven, dělej, že neslyšíš. Můžeš si postěžovat mamce, ale myslím, že to moc nepomůže. Jinak tchýně nadává a remcá pořád, ale sprostě se odnaučila mluvit hned, jak ji poprvé syn poslal do hajzlu a argumentoval tím, že ho to naučila ona, tak proč by tak nemohl mluvit. :D

martinaa*
hodnocení

3x

Protože jsem měla doma podobnou situaci s mámou (naštěstí se to už uklidnilo), poradím jediné - mlč a nevšímej si toho. Ono sebemenší obrana nebo věta bábu naštve a ty zase budeš špatný. Takže si mysli svoje a buď nic neříkej, nebo běž rovnou pryč, je-li to možné. Jistě, není to zrovna nejuctivější řešení, ale kecy "seš jako tvůj otec" apod. jsem sama zažila a nesnáším je. Jedna věc je tolerance, a druhá je nechat si všechno líbit. To, že je ti!jen"15, neznamená, že musíš vše útrpně poslouchat a snášet (většinou ano, ale jsou prostě věci, co by se neměly říkat). Navíc mnozí dospělí mívají ten samý nešvar, který dětem vyčítají a trestají za něj - skákání do rozhovoru jiným a řešení toho, co se jich vůbec netýká. Dodnes, když něco řeším s bráchou, má mamka pocit, že k tomu taky něco musí říct.

A co se týče bráchy a toho překvapení, takové věci děláme ve školce běžně - když dítě nemůže něco najít, má pak velkou radost:)

dafe
hodnocení

Díky všem za názory. Pokusím se. Ale obávám se, že budu-li odcházet od hádek a pouštět to do ucha a ven, budu zase drzej. :D Ale jo taky sem se o to někdy snažil.

pavkazji*
hodnocení

2x

Jo tak tohle znám,bydlí s námi v domě tchýně a neustále se navážela do manželky a dětí.Stále se jí něco nelíbilo,chytrá byla jak rádio,všemu nejlíp rozuměla a denní hádky byly na světě.Zasáhl jsem občas.Nechtěl jsem se do toho moc míchat když je to matka mé ženy.Jednoho dne mi praskly nervy a bylo točo.Seřval jsem jí na tři doby.Probrečela noc a dnes je v domě celkem klid.Tchýni potkávám jen když se jí nepodaří se mi vyhnout .Pouze se pozdravíme a dost.A děti?Pohoda jakmile jsem doma nereaguje na jejich blbnutí atd.Pokud nejsem doma prý jen prohodí ach bože a jde k sobě.

Takže si zkus promluvit s rodiči ať si s ní sednou a prodiskutují to a když to nepůjde(a to mi věř že to nešlo) tak tatík bude muset zakročit!

hodnocení

2x

Dafe,dnes se Ti to zdá možná neúnosné,ale za 10let se tomu zasměješ.V naši domáctnosti ve dvou pokojovém bytě nás bylo 5.Já s manželem,2děti a babička.Babička s dětma byla v pokoji 3,5 x 3,5metrů.Někdy bylo opravdu veselo.Když jsem přišla z práce tak si děti stěžovaly na babičku,babička na děti a manžela a postupně pořád něco.Někdy jsem měla pocit,že se zblázním.Vždy jsem je vyslechla a seřvala/i babičku/ a nějakou dobu byl klid.Řešili jsme ty samé problémy,které řešíš i Ty.Dnes už jsou děcka z domu a vždy když přijdou na návštěvu jdou prvně za babičkou , něco dobrého ji přinesou a vzpomínají jak je ta babka kdysi vytáčela.Tož vydrž mamina:)

ukulele*
hodnocení

1x

Ahoj, je těžké tady odpovědět. Neznáme vás, vaší rodinu dopodrobna, řekl bych, že je vše o toleranci a pochopení jeden druhého, o úctě k druhému. Nevím, jaké jsi nátury, ale mě to připadá nevhodné, kedyž malej něco hledá a ty to najdeš a děláš fóry, víc upřímnosti a lásky, važ si všech příbuzných, kterých máš.

dafe
hodnocení

Já ani on to nebere jako blbé fóry. Má rád překvapení a máme spolu dobrý vztah. Má nátura je v celku klidná. :) Babička ale prostě i nadává hrubě před bráchou, ten to samozřejmě říká také. Na mámu furt že je to kráva atd...

hodnocení

1x

Tvoje babička je sice svéráz /ta vulgární slova/, ale je to dáno částečně i tím, že ji mamka napruží, pak si odejde, babča pění a schytají to nakonec děti. Nic si z toho nedělej, staří lidé mívají všelijaké mouchy.

Mám daleko horší babičku, tedy tchyni. je jí 88 let, silná demence, pomatlá se vlastními výkaly, na talíře v dřezu nalije obsah záchodové židle, zapálila gauč. To bys teprve měl nervy.

Jo, je to tak, že dneska už jsou některé babči pěkné mrchy, *ee*vím to, jsem babka už 14 let.

Dneska je už nedostatek babiček, které přijely na Staré Bělidlo, přivezly koťata a kuřata a perníčky. Byla to krásná romantika, dneska je všechno jinak. Tak se s tím popasuj, stejně to nepředěláš. Babča je jako motorka, chytne na našlápnutí a Ty to pak odneseš. Ale kdybys o ni jednou přišel, vsadím se, že se Ti bude po ní stýskat a budeš na ni vzpomínat. takový už je život. Co máme, toho si neceníme a až když to ztratíme, vidíme, o co jsme přišli. A to už je pozdě. Jaga.

ifkali*
hodnocení

0x

To si nezažil naši babičku na stáří:) :) té se nelíbilo vůbec nic, vše se podle ní dělalo špatně a dávala to náležite hlasem najevo:)

Nic moc s takovým stářím neprovedeš,každý je na stáří jiný, vyvaruj se konfliktům,nebo promluv bokem s mámou.

Jo a škádlení mezi sourozencema je normální, no tak si brášku trošku napínal,copak to nedělají i dospělí dětem?

Tak se netrap ,třeba nebudeš na stáří jiný:)

doplněno 12.04.13 11:46:

Já taky poslouchala,že jsem celý táta, ale ne v nejlepšim:)! Mama si taky vyslechla svoje,ale nejlepší vždy bylo jít ji z cesy:) a nebývala za mlada taková.

doplněno 12.04.13 11:49:

Zkus třeba po dobrém,uvař jí čaj,kafe,zeptej se jí jak se cítíjstli nêco nepotřebuje...a tak.To mají babičky v oblibě a neoponuj:) vydrž.

dafe
hodnocení

Ok. :) Doufám že jiný budu. :D
ladaadal*

Že budeš jiný si někam napiš a dobře uschovej. Pak zkus svým dětem říct, že až začneš být podobný, ať ti to hned řeknou, to funguje (někdy).*placni*

dafe
hodnocení

:D jo to bych měl
ifkali*

Třeba budeš nerudný starej děda v teplácích*smich*a vnoučata se budou radit co s tebou,že jseš nervní i z blosti.

Vem si z toho pozitivní pohled na věc a trénuj dále sebeovládání a toleranci,

čus

joco*

To já zase nikdy neslyšela, možná aby mě nenapadlo se matinky zeptat, kdo tím tátou vlastně je. Ne že by to nevěděla, ale nikdy jsme se nesetkali, protože tomu bránila a pak už jsme byli cizí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]