Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Pracuji ve firmě jako svářeč. Jsem již druhý měsíc doma firma nemá zakázky. Nastoupil jsem v květnu 2013. Smlouvu mám již na dobu neurčitou. Je mi 58let. Výplata mi přišla na učet za měsíc březen a to 60% ze smlouvy. Z práce mi zavolali a bylo mi řečeno že peníze na odstupné nejsou a dokonce nejsou peníze na dubnovou výlatu.Poradte mi prosím jak mám postupovat vuči podniku aby mi bylo vyplaceno vše na co mám nárok. Kde se mám obrátit s problémem atd. Děkuji.
Dobrý den! Předpokládám, že nástup byl v květnu 2012 (případně dříve).
Na základě čeho jste už druhý měsíc doma (doufám, že jde o písemné nařízení zaměstnavatele, na ústní nařízení ani na telefonát bych nespoléhala)?
Nemá-li zaměstnavatel pro zaměstnance dostatek práce, jde o překážku na jeho straně, za niž zaměstnancům náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku (100 %).
Snížení náhrady mzdy na 60 % je možné pouze v případě dohody zaměstnavatele s odborovou organizací (= zaměstnavatel nemůže náhradu mzdy jednostranně snížit).
___ Jak už Vám poradili výše, i já doporučuji obrátit se na úřad práce, který Vám může vyplatit dlužnou mzdu i odstupné. Podmínkou je, že Vám zaměstnavatel potvrdí Váš nárok.
Na webu úřadu práce můžete vyplnit potřebné formuláře, pak je vytisknout a dát potvrdit zaměstnavateli. Na ÚP zajděte již s potvrzeným nárokem (urychlíte tak jednání i výplatu).
Stejně jako rádci nade mnou se přikláním k podání insolvenčního návrhu na zaměstnavatele. Podává-li insolvenční návrh zaměstnanec pro dlužnou mzdu, neplatí žádné poplatky. Se sepsáním i podáním insolvenčního návrhu Vám může pomoci ÚP.
___ Odkazy (portál MPSV, ÚP):
Vyhledávání zaměs/... (můžete pročíst seznam nebo zadat název/IČsvého zaměstnavatele)
Ochrana zaměstnan/... (postup při uplatnění mzdových nároků)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.