Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba skicovného, bez možnosti fakturace

Od: 01k02a03t odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,V rámci výběrového řízení v jedné firmě, kde jsem bohužel skončila druhá, mě tím ale vznikl nárok na skicovné 1 500 Kč.Zajímalo by mne jakou formou, při evidenci na ÚP, mi může být vyplaceno, respektive jakou smlouvu, "papír" bych měla vystavit. Mám bohužel pozastavenu živnost a nemohu v tuto chvíli fakturovat, kvůli evidenci na úřadu práce. Velice děkuji za Vaši radu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dle mého názoru můžete postupovat takto:

Pokud Vám bude skicovné vyplaceno v hotovosti, měl by stačit "Příjmový pokladní doklad" (vystavíte Vy) nebo "Výdajový pokladní doklad" (vystaví firma). Uvedete Vaše jméno + rodné číslo popř. číslo OP + bydliště, účel platby (skicovné-výběrové řízení ze dne x.x.), částku (pouze vyplacenou sumu, žádné údaje o DPH), datum vystavení a Váš podpis.

Pokud půjdou peníze na účet a firma vyžaduje nějaký doklad, vystavíte doklad. Je jedno jak ho nazvete, můžete "Faktura" nebo název neuvádět, neuváděl bych ani žádné pořadové číslo. Uvedete své jméno + RČ + bydliště + kontaktní telefon či email, údaje o firmě-odběrateli, dále text: "Na základě mé účasti ve výběrovém řízení konaném vaší firmou dne X.X. (dále můžete doplnit konkrétní název nebo zadání výběrového řízení) vám fakturuji skicovné ve výši 1.500,-Kč. Částku prosím uhraďte do dne X.X. na účet číslo X.X. s variabilním symbolem X.X.(např. datum výběrového řízení bez mezer a teček 19022013)". Dále datum vystavení dokladu a Váš podpis. Tedy NEUVÁDÍTE Vaše IČ, DIČ, místo podnikání, datum splatnosti, datum uskutečnění zdaň.plnění-DUZP, žádné údaje o DPH, základu daně apod.!

Smlouvu žádnou neuvádíte, sama píšete, že Vám vznikl nárok na základě účasti na výběrovém řízení. V podmínkách tohoto řízení se, předpokládám, řešilo i skicovné a jeho splatnost.

Na registraci na ÚP by to podle mne nemělo mít vliv, nejedná se o prac. poměr ani podnikání. Skicovné vnímám spíše jako náhradu za výdaje, které vám vznikly při hledání práce.

Pokud budete v r.2013 dále ještě podnikat v tomto oboru, měla byste asi uvést v daňovém přiznání podávaném v r.2014 za r.2013 tuto částku jako příjem a uplatnit si náklady, které jste s výběrovým řízením měla. Já osobně bych to nedělal a nechal to být. Pokud budete jen na ÚP nebo zaměstnanec a nebudete mít jiné příjmy, neřešil bych to z hlediska daní vůbec.

Totoje můj názor, k ničemu Vás nenabádám!

kapa
hodnocení

Velice děkuji za Vaši podrobnou odpověďˇ:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]