Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.5.dubna jsem na neschopence. Po ukončení pujdu na uřad práce a budu pobírat dávky v nezaměstnanosti. Z čeho se mi budou počítat dávky když nemám práci? Děkuji.
Dobrý večer.
Podpora v nezaměstnanosti se Vám budou počítat z průměrného čistého měsíčního výdělku, který Vám zaměstnavatel uvede na Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a na Potvrzení posledního zaměstnavatele, kde uvede i dobu důchodového pojištění.
Přepokladem vzniku nároku na podporu v nezaměstnanosti je existence alespoň 6 měsíců důchodového pojištění v posledních dvou letech od zařazení do evidence Úřadu práce.
doplněno 11.04.13 18:28:Ano, máte samozřejmě pravdu, už to vidím. Děkuji za opravu.
Dovolím si opravu - důchodově odpojištěných musí být 12 měsíců (ode dne podání žádosti ty dva roky zpětně), nikoli 6.
doplněno 11.04.13 19:55:děkuji za odpověd tohle vím, myslel jsem to asi takto, budu př. marodovat půl roku tj do října, z čeho se mi vypočítá tkzv.podpora , z rného prvního čtvrtletí tohoto roku, kdy jsem pracoval, nebo z posledního ,tj.7-9. měsíce toho roku tj, z vyplacené čisté nemocenky, měsíce pro podporu mám v pořádku, pracuji poslední dva roky v kuse. děkuji
Podpora bude počítána z průměrného měsíčního čistého příjmu. Pokud Váš pracovní poměr skončil v březnu 2013 , pak bude pro výpočet podpory použit průměr platný pro I. čtvrtletí tohoto roku, počítaný ze čtvrtletí předchozího, tedy čtvrtého čtvrtletí 2012. Pokud pracovní poměr skončil v dubnu, bude pro výpočet podpory použit průměr platný pro 2. čtvrtletí 2013, počítaný z 1. čtvrtletí 2013. Z nemocenských dávek se nic počítat nebude.
Ron, Vy dnes ale "perlíte"!
___ Pro přiznání podpory je potřebná účast na důchodovém pojištění (zpravidla zaměstnání) po dobu alespoň 12 měsíců v předchozích dvou letech.
Údaj o 6 měsících se vztahuje na uchazeče, který při předchozí evidenci na ÚP vyčerpal celou podpůrčí dobu, ten by musel před vznikem nároku na další podporu získat dobu pojištění alespoň 6 měsíců.
Podpora se Vám vypočte z průměrného výdělku, který Vám pro ÚP potvrdil zaměstnavatel. Jestli Váš pracovní poměr skončil v 1. čtvrtletí 2013 (do 31. 3. 2013 včetně), potvrdil Vám zaměstnavatel průměrný výdělek z předcházejícího kalendářního čtvrtletí (říjen až prosinec 2012).
Nemoc v ochranné době se do výše podpory nijak nepromítne.
doplněno 11.04.13 21:38:___ @Ron:
Omlouvám se, Vaše druhá odpověď je v pořádku, jen mi přišla nejednoznačně vyjádřená. Ovšem v první odpovědi mělo jít o 12 měsíců.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.