Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od čeho závisí výška podpory v nezaměstnanost

Od: mayocka47 odpovědí: 1 změna:

Zdravím,

můj dotaz se týká podpory v nezaměstnanosti. Pracovala jsem od 24.9.2012 jako OSVČ pro jistou firmu až do 28.2.2013. Předtím jsem za období posledních dvou let pracovala u normálních zaměstnavatelů (od jednoho z nich jsem doložila na ÚP potvrzení o zdanitelných příjmech). Podpora v nezaměstnanosti mi přiznána byla, avšak velmi nízká. V rozhodnutí z ÚP se uvádí: "Výše podpory v nezaměstnanosti byla stanovena z posledního vyměřovacího základu v rozhodném období 2 let před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání přepočteného na 1 kalendářní měsíc, tj. 6287 Kč." V daňovém přiznání je však uvedena částka 6471 Kč. Není mi jasné, jakým způsobem mi vypočítali podporu. Jestli to bylo vypočteno jenom z poslední samostatné výděleční činnosti, a nebo i z předošlého zaměstnání a proč je ta podpora tak nízká. Celé se mi to nezdá a chtěla bych to případně i ověřit.

Děkuji za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Podpora se počítá vždy jenom z posledního příjmu. Závisí na tom, co jste jako OSVČ odvedla na důchodové pojištění.

K příjmům z předchozích zaměstnání se nepřihlíží, z předchozích zaměstnání se Vám započte pouze doba důchodového pojištění. (Pro přiznání podpory musíte mít v posledních dvou letech účast na pojištění v délce alespoň 12 měsíců).

RoZmíněné dva roky se tedy vztahují pouze k účasti na důchodovém pojištění.

Rozhodným obdobím pro výpočet podpory je u zaměstnanců předchozí kalendářní čtvrtletí. Vám by měla příjmy pro ÚP potvrdit OSSZ, nikoliv bývalý zaměstnavatel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]