V českém pivu český chmel?

Od: Datum: 07.04.13 17:35 odpovědí: 11 změna: 08.04.13 08:18

dobrý den, chtěl bych se zeptat - u nás v ČR se pěstuje chmel, to je jasné. Používá se buď chmel v hlávkové podobě nebo chmelový extrakt, ten je předpokládám také z našeho chmele. Ale jak je tomu u tmavých piv? Ty jsou vyrobeny jak z klasického sladu, tak z barevného, bavorského a karamelového sladu. Ty se také vyrábějí z našeho chmele? Nebo je ten bavorský opravdu z Bavorska?

díky všem


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: laybor*
Datum: 07.04.13 17:50

Označení České pivo je sice zákonem chráněno, ale norma umožňuje ledacos. V praxi může 70 % tvořit klidně chmelový extrakt z Číny a stále se bavíme o Českém pivu.


České pivo s čínským chmelem?

Podstatně horší než se sladem je to s chmelem. Nebo, chcete-li, s chmelovými produkty. Ono se totiž sice hovoří o chmelu, ale ve výsledku můžete používat libovolnou formu, tedy i chmelové extrakty. To ještě nemusí být takový problém (pokud nehledíme jen na náklady).

Problém je však množství chmele (přesněji alfahořkých kyselin dodaných chmelovými produkty), které u světlých piv musí tvořit nejméně 30 % chmelení a u tmavých piv dokonce jen 15 %! Aspoň že je definována nutnost v těchto procentech použít schválené odrůdy z tradičních oblastí pěstování (určeno geografickými hranicemi), tedy v praxi Žatecký poloraný červeňák, Sládek nebo Premiant. Výsledkem tedy je, že v praxi může 70 % chmelení tvořit klidně chmelový extrakt z Číny a stále se bavíme o Českém pivu. Taky vám tady něco nesedí?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: erik*
Datum: 07.04.13 18:56

Nevím vono jak jaký pivo záleží.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: erik*
Datum: 07.04.13 18:59

Pivo je kvašenýalkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilnéhosladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae ssp.), který se těší značné oblibě v Česku i v zahraničí. Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení.[1][2]

Pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit místo, kde bylo uvařeno první pivo. Jako země původu se uvádí Mezopotámie a to přibližně již v 7. tisíciletí př.n.l. Ale možná Sumerové připravovali pouze kvas[3]. Pivo je staroslověnské slovo, které označovalo "nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější".[4]

V současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě. K roku 2008 drží obyvatelé Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok[5]. Avšak ve věkové skupině 35 až 44 let (s největší spotřebou) je týdenní spotřeba alkoholu mužů zhruba 9 litrů a žen 2 litry[6], což by odpovídalo ekvivalentu 450 litrů (10° piv) respektive 100 litrů ročně. Podle WHO to znamená průměrně přes 16 litrů čistého alkoholu celkem na dospělého (na neabstinujícího dospělého muže dokonce přes 26 litrů) a přes 8 litrů jen na pivo za rok[7].

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.04.13 19:29
avatar

to erik - jeden hlavní komponent ti chybí - řepný cukr! Asi před 10 lety jsme v Prazdroji jsme montovali určité technologie. Stále jsou vykládány fronty kamiónů s 600 a 900 Kg pytly s cukrem. Zástupy exkurzí se proplétají mezi nimi - nic tajného. Viděli jsme i pro konkrétní várky i chmel - kombinace - šišky, granule, extrakt. Pivo před pasterem - božské, za ním už standard

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cmelak22
Datum: 07.04.13 19:08

Slyšel jsem od chmelaře ze Žatce,že takový Gambrinus je pěkný humus,protože je právě dělaný jen z chmelového extraktu.Ale chlastají to všichni

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cmelak22
Datum: 07.04.13 19:40

Admine,radši ten můj příspěvek o pivu smaž,nebo mi ještě budou popotahovat;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 07.04.13 21:28

Tady na jablonecku se povídá, že se Gambrinus, který tu prodávají, dováží z Polska. Trochu posměšně se mu tady říká Europivo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.04.13 19:53
avatar

K tomuto oboru výroby se mohu vyjádřit naprosto kompetentně.Byl jsem leta zaměstnán ve výrobně chmelového extraktu.Extraktovna zpracovávala především chmel český,ovšem především odpadní,který se při různé manipulaci vydrolí a nedá se zpracovat v tradiční pivovarnické technologii.

Ta spočívá v svaření chmele v mladině a to za přesně stanovených podmínek,při nichž se do piva rozpustí patřičné procento pryskyřičných látek a vzápětí látek ,rozpustných ve vodě.To poměrně prodlužuje dobu výroby.Použití extraktu je technologicky výhodné,zachová stabilitu složení piva po dlouhou dobu - zabrání kolísání obsahu hlavně pryskyřičných látek v pivě.Omezí hlavně chyby technologických postupů způsobených lidským selháním.

U nás dnes hodně pivovarů používá technologii extraktů.Měl jsem možnost mnohokrát se zúčastnit degustací různých piv,jak extraktových,tak i chmelových.Rozhodně se nepozná rozdíl.

U nás se tedy používá kromě českého chmele chmel americký,který je o polovinu levnější.Moc se samotný používat nedá jen do extraktu.Extrakt se u nás přestal vyrábět,většinu kupujeme z Německa.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Od: buss®
Datum: 07.04.13 22:30

Je pivo vůbec ještě pivo, když je tam minimum chmele?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.04.13 01:00
avatar

To o pivu z odpadního chmelu a šmejdu ze zahraničí je bohužel pravda. Pivo už holt není jako dřív, je to jen produkt. Mnoho piv se dnes vaří v jednom pivovaru a jen se na něj lepí rozdílné etikety. A není se čemu divit, naši vládci pivovary doslova rozdali cizincům a těm jde jen o maximální zisk.

Pokud se mám rozhodnout co si dát k jídlu, vždy je to pivo. I když kvalita klesá, pořád lepší pivo než nějaká přeslazená břečka typu cola ve které je ekvivalent 20 kostek cukru a je tak žíravá, že se dá se používat na čištění mincí.

Jinak je samozřejmě lepší než pivo kvalitní víno, které pokud je vlastní nebo od dobrého vinaře, může si být člověk jistý, že jsou tam jenom naše hrozny, žádný "hroznový extrakt" smíchaný s dochucovadly a chemií.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.04.13 08:18
avatar

Ja jenom jak se tu bavite o pivu a ze pivo uiz neni co bylo.

Porad je pivo a pivo. ROzhodne lepsi zazitek clovek bude mit z kvasnicovych Svijan, narozdil od Gambrimusu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.