Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych radu nejspíš od nějaké listonošky. Posíláme si s kolegy sběratelský materiál dop. dopisem. Jenže často je cena hodně přes 500. Pošta vám ale při ztrátě víc nedá. No a v poslední době se jednomu z nás dop. dopis několikrát ztratil. A jako naschvál s dražším materiálem. Máme trochu podezření, že může být domluvený /nebo mít prostě známou, nebo z rodiny/ s listonoškou. Kdyby jí dal 500 za ztrátu dopisu a ona to v práci prostě zahrála a zaplatila jakoby ze svého, byli by oba v zisku. Vím že můžeme posílat cenné psaní, ani to není o moc dražší, asi s tím začneme, ale zajímalo by mě jak to tedy je.
Ringo a proč si to nepojistíte na částku která Vám vyhovuje?
Jinak - stalo se mě to samé na Aukru - musel jsem o peníze žádat jako odesilatel - chtěli na flešce donést pokud možno stejnou věc s cenovkou , stáhl jsem z bazošu tu samou věc s vyšší cenou , vrátili mě samozřejmě je částku napsanou na podacím lístku .
Protože je jednodušší hodit věc do obálky a dát 26 kč, než koupit igelit na cenné psaní, balit to dovnitř a vypisovat.
Jestliže posílám mnohem dražší věc jak 500,-Kč, a nechci se párat s cenným psaním v speciální obálce, zásadně vždy podávám na poště cenný balík, sice zaplatím 73,-Kč ale protože to vím dopředu, tak kupující ví předem, že toto platí. Poslal jsem tuším kolem 800 balíčků a bublinkových obálek, zatím má u mne pošta v tomto směru vždy "1". Tuším od částky 500 do 5000,-Kč je to za jednotný peníz 5,-Kč. Pošta hradí ztracenou zásilku do výše udané ceny.
Posílat známky, bankovky nebo mince v balíku není moc efektivní. Vždy nám to vycházelo, neboť dop. dopisy se v podstatě neztrácejí. Nepotřebuju rady jak posílat, ale je.li možné, že pošťačka v klidu zaplatí 500 za dop. dopis a nemá s tím problém?
Dobrý večer Ringo,
jako cenný balík můžete poslat i obálku - nemusí bo být krabička. Pokud se Vám doporučený dopis ztratil, podejte reklamaci - pošta díky čárovým kódům eviduje podrobně každou zásilku a přesně lze zjistit, KDE se obálka ztratila. Nicméně doporučený dopis nemá udanou cenu, takže není ani co vracet. Maximálně vám vrátí cenu služby - 26 Kč. Škoda, že už jsem dala výpověď. Podívala bych se Vám do systému.
Za ztrátu dop. dopisu se platí standartně 500 kč. Aspoň u nás to tak je. Nezajímá je co tam bylo. Ztratili jsme, tady máte 500 a vrácené poštovné. Jde mi o to, jestli může být někdo domluvený s listonoškou. Ona řekne, ANO ztratila jsem to, nebo ukradli mi to, tady zaplatím ze svého 500.
Říká se, že je možné všechno, ale to, že by listonoška kradla doporučené dopisy, se mi nejeví moc pravděpodobné.
Na to, že se jedné listonošce ztrácejí doporučené dopisy, by se přišlo velice rychle.
Kromě toho mi není jasné, jak by listonoška zjistila, že konkrétní doporučený dopis za to riziko stojí.
doplněno 08.04.13 00:14:Ringo, mně to přijde moc krkolomné.
Doručí-li listonoška dopis bez potvrzení převzetí, obdrží adresát zboží a listonoška odměnu. protože však dopis "nebude doručen", může příjemce zásilku urgovat u odesílatele, který ji bude reklamovat u pošty.
Pošta snadno zjistí, že se zásilka "ztratila" u konkrétní listonošky. Pokud by to listonoška zkusila znovu, přijde o práci. Podle mne za to těch 500 Kč nestojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.