Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oddlužení - jak se vyplácí mzda?

Od: trantor* odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny,

mám následující dotaz. Když Krajský soud vydá Usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře, tak jak bude postupovat zaměstnavatel? Pošle celou výplatu insolvenčnímu správci, ten přerozdělí částku mezi věřitele (+sobě poplatek) a zbytek mi zašle? Nebo zaměstnavatel provede srážky, pošle mu z mého platu potřebnou částku a zbytek mi vyplatí?

Jde mi o to, že musím platit nájem (k datu výplaty) a při té první variantě bude hrozit že peníze příjdou později.

Děkuji za odpoveď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

3x

Měl by vyplácet výplatu vám po odečtení soudem stanovené srážky

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Zaměstnavatel Vám vyplatí mzdu v běžném výplatním termínu po provedení srážek.

V případě více příjmů (např pobírání důchodu apod). odesílá zaměstnavatel celou mzdu insolvenčnímu správci, ten sečte všechny Vaše příjmy a srážku provede, zbytek Vám pošle.

doplněno 04.04.13 13:04:

Ano, je to běžná praxe.

trantor*
hodnocení

Takže když beru starobní důchod a ještě mám příjem ze zaměstnání, tak oba příjmy půjdou insolvenčnímu správci a budu čekat až mi někdy pošle zbytek?

hodnocení

2x

Ne, předchozí odpovědi jste pochopil špatně, jak bylo psáno, insolvenční správce si strhne peníze na splátky, a důchod i mzda Vám budou vyplaceny v řádném termínu.

Co se týče např. důchodu, na ČSSZ je nahlášena částka, která Vám má být stržena z důchodu, takže ji ČSSZ strhne, pošle insolvenčnímu správci a důchod Vám je normálně vyplacen v termínu, na který jste zvyklý.

trantor*
hodnocení

Dobře, mám starobní důchod a ještě pracuji. Oba příjmy jsou splatné každý v jiný den. Komu přikáže srážet? Plátci mzdy (zaměstnavateli) nebo plátci starobního důchodu? Kdo mi vyplatí nezabvitelnou částku? Zaměstnavatel nebo plátce starobního důchodu? To je to co nevim.

rudolf*

příkaz platí pro všechny plátce.. (oba vám provedou srážku - pokud soud neurčí přímo výšku srážky u každého plátce, srazí zákonnou srážku, a vy resp. ins. správce bude muset překontrolovat řádnou výši srážky)

trantor*
hodnocení

Takže jak to dopadlo. Proč to dělat jednoduše když to jde v Čechách složitě, že?!
Moje nezabavitelné minimum je cca 10600,-Kč, ze starobního důchodu mi zbude cca 8800Kč a zbytek do nezabavitelné částky mi vyplatí zaměstnavatel. Přičemž by stačilo aby nezabavitelná časátka byla vyplacena ze starobního důchodu (11826,-Kč) a zbytek + mzda šla inslovenčnímu správci.
A je tu další problém, podáním inslovenčního návrhu měli plátci přestat posílat stržené peníze exekutorovi a deponovat je. Což pravda udělali. Mě zajímalo co se pak stane s těmito penězi. Byl jsem se ptát na bezplatné právní poradně v Plzni, u Člověka v tísni a i insolvenční správce mi přímo na chodbě Krajského soudu do očí řekl, že budou vyplaceny mě. Výsledek? Dneska dorazil dopis od ČSSZ že deponované peníze budou zaslány na účet inslovenčního správce.
Máte s tím někdo zkušenosti? Pak věřte právníkům! Hezké dny přeji, a pokud možno bez potřeby právníků.

sebod*

trantor. Ano, peníze se po dobu ins.řízení strhávají, deponují /neodesílají exekutorům). Po povolení oddlužení se celá částka zasílá ins.správci a ten ji přirozdělí věřitelům.

No, já tady občas brojím proti všem těm možným "bezplatným" poradnám. Nechci křivdit všem, kteří v nich pracují. Ale setkávám se tam s lidmi, kteří si snad ani nepřečetli ins. zákon. Znají jen jednu jedinou naučenou cestu, jak sepsat Návrh. Neuvažují o tom, jak lze tento návrh sepsat tak, aby dlužník z toho vyvázl co nejlépe. A znovu se těm, kteří tomu opravdu rozumí a neberou tuto práci jen jako něco, za co mají jistou svoji mzdu, omlouvám.

trantor*
hodnocení

Tou bezplatnou právní poradnou bylo myšleno Bezplatné právní poradneství spadající pod Českou advokátní kancelář. Tak bych očekával, že tohle vědět budou.

Ale o to nejde, mě sám insolvenční správce na chodbě Krajského soudu tohle potvrditl. Já jsem svým způsobem i rád, aspoň mám už něco zaplaceno. Ale jde mi o to, že něco jiného mi do očí řekl a něco jiného se pak děje.

rudolf*

k první části, srážky ze mzdy jsou upraveny zákonem (a podzákonnými předpisy) a v ins. řízení se tak musí podle nich postupovat.. v praxi lze domluvit při běžné rozumné domluvě na ose plátce-správce-dlužník zjednodušený způsob (který nebude v rozporu se zákonem), ale s čssz těžko, jako orgán státní správy musí postupovat pouze dle zákona..

k druhé části.. jako právník vám říkám, že se zlobíte zbytečně.. uschované částky čssz vyplatila ins. správci, protože si nemůže dovolit to posílat jen tak někomu (pokud nedostane takový pokyn přímo od soudu), ale správce vám ty peníze samozřejmě vyplatí, protože je zřejmé, že po schválení oddlužení splátkovým kalendářem nebude mít dispoziční právo k majetkové podstatě.. takže se obraťte na správce, však sám uvádíte, že vám řekl, že vám ty peníze budou vyplaceny... (pokud by to správce neudělal, písemně se obraťte s vaším hněvem na soud)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]