Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodafon dluh

Od: tominodluh odpovědí: 6 změna:

Zdravím ve spolek, od roku 2002 dlužím dlužnou částku Vodafonu ve výši 3,614 korun. Jelikož jsem byl mladý na dluh jsem se vykašlal a odešel žít do ciziny. Na uvedené adrese kam mě byla korespondence zasilaná už dlouhé roky nežiji. Teď po 10 ti rokách se mi do ruky od mamky dostal dopis ve kterém stojí výzva k úhradě pohledávky a to Českému inkasnímu servisu, která mě žádá k uhrazení pohledávky k 23.01.2013. Bohužel jsem do ruky dostal tento dopis pozdě a inkasní servis jsem ještě nekontaktoval. Bohužel nemám zkušenosti s řešením tohoto typu problému. Mamka mě řekla, že to mám hrát na promlčení. Vím, že musím proběhnout soud a tam musím vznést námitku k promlčení dluhu,aby dluh byl promlčen. Na staré adrese nemám přístup k poště a tak se o případném soudním konání nemohu dozvědět. Prosím mohli byste mě poradit jak se mám zachovat a jaké kroky učinit,abych tento dluh mohl prokázat jako promlčený?

Děkuji za Vaše rady a názory.

Zdraví Vás a děkuje Tomáš

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Dluhy v občanskoprávních vztazích jsou v drtivé většině po 3 letech promlčeny. Máte lhůtu 15 dní na to, abyste Vodafone kontaktoval doporučeným dopisem, ve kterém uvedete, že pohledávka je promlčena a že s uhrazením částky nesouhlasíte. Jak je to dál s těmi soudy, to netuším.

Na internetu panují názory, že se firmy snaží vytřískat i promlčené pohledávky a spoléhají se na to, že lidi dostanou strach a zaplatí.

ifkali*
hodnocení

2x

Důležitou skutečností však je, že k promlčení nepřihlížejí soudy samy, ale pouze k námitce dlužníka. Pokud tedy dlužník před soudem promlčení namítne, soud věřiteli právo na plnění nepřizná. V případě, že je dlužník vyzván věřitelem k plnění promlčené pohledávky, nemusí na takovou výzvu vůbec reagovat, pouze by měl být zvlášť ostražitý, zda neobdrží od soudu platební rozkaz, sdělení o nařízeném jednání nebo výzvu, aby se jako účastník řízení vyjádřil, zda souhlasí s rozhodnutím bez nařízení jednání. V takovém případě musí dlužník námitku promlčení vznést a to buď písemně, v případě vydaného platebního rozkazu ve formě odporu, nebo ústně při soudním jednání.

zdroj

www.juristi.cz/component/content/article/25-the-project/77-jak-se-branit-narokm-na-uhradu-promlenych-dluh.html

Zdravím,

to info je k tomu,když je opravdu pohledávka promlčena,ale jestli je i ve konkrétním Vašem případě ,to nevím.Prostě před soud se může dostat i promlč. pohl. a musíte se ozvat a odvolat.viz info .

hodnocení

2x

Zdravím. Tomáši Vy byste měl v první řadě, kromě námitky promlčení, inkasní společnosti sdělit i Vaši současnou doručovací adresu. Písemně, s doručenkou a neodkládat to. Pokud Vám dopis předala máma, pak na určitou adresu přišel. Takže i požádat mámu, je-li to možné, aby poštu hlídala a byla tak moc ochotná a informovala Vás hned, jakmile cokoli na Vaše jméno přijde. Zde jde jen o to, aby jste neprošvihl lhůtu na podání odporu s námitkou promlčení, jestli-že již žalobní návrh na vydání platebního rozkazu podali. Soud promlčení nezkoumá, jestli-že dlužník nevznese tuto námitku. Prostě zajistit si doručování pošty je pro Vás nutné, aby Vás to nestálo ve finále o moc víc peněz a zbytečně. Jednejte hned, neodkládejte to. Napadlo mne ještě, co doručování do datové schránky? I touto cestou se dá komunikace a doručování zajistit. Český inkasní servis datovou schránku pravděpodobně má, Vy si ji můžete zřídit též...A posílat sdělení touto cestou...Dnes je to již celkem běžná věc...Navázejte komunikaci třeba i mailem, určitě ho uvádí ve své výzvě na zaplacení...Prostě se jim ozvěte, aby měli možnost s Vámi komunikovat a Vy jste měl alespoň trochu přehled o tom, jak se věci mají...Udělat vše proto, aby bylo možno s Vámi komunikovat a kam doručovat poštu, abyste byl včas informovaný a oni též...

hodnocení

1x

Mi se v životě vždycky oplatilo jednat bez kliček a zpříma. Zaplatit dlužné a požádat o prominutí pokut s vysvětlením a omluvami, proč se tak stalo. Hlavně jednat! Nedělat mrtvého brouka. Jinak i na soudě sedí člověk, kterého třeba bolí břicho a nemá náladu a stejně ví, že se vytáčíte. A napaří vám všechno i s úplatou za soudní řízení. *hej*

rudolf*
hodnocení

0x

pokud jste si jistý, že je dluh promlčen (tedy nenastala od splatnosti žádná skutečnost, která by promlčecí lhůtu stavila či přerušovala), tak to sdělte věřiteli (nebo pověřené společnosti k vymáhání) a především si zařiďte trvalý pobyt (příp. adresu pro doručování rovněž hlášenou na ohlašovnu obecního úřadu), na které se dozvíte, pokud by věřitel přece jen začal dluh vymáhat soudně (pak uplatníte námitku promlčení odporem/vyjádřením k soudu)

jinak to zaplaťte.. ostatně 3,6tis. kč lze imho unést i jako čestný dluh

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]