Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platební rozkaz vs. splátkový kalendář

Od: lordweb24* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, jak již je jednou psáno mladistvou hloupostí jsem nesplácel svůj dluh vůči spol. Cet. V Dubnu 2012 jsem se snima domluvil telefonicky na řádných měsíčních splátkách a ihned po ukončení hovoru jsem osobně v bance vložil peníze na účet spol. dle instrukcí. V Květnu r. 2012 jsem již peníze zaslal z běžného účtu převod tak jak bylo telefonicky domluveno. Tentýž měsíc mě dorazil na adresu trv. bydliště dokument, který se vydává před vydání platebního rozkazu ihned volám společnosti a říkám co to má být... Bylo mi sděleno, že splátka na které jsme se dohodli je malá a požadují výše... původní byla 2.500,- Kč a nově jsme se dohodli na 4.900,- Kč. Celková dlužná částka činila 49.800,- Kč... Splátka ve výši 4.900,- Kč jsem zaslal po domluvě v měsící červnu, v ten samí měsíc dorazil platební rozkaz, kde náklady na řízení a další věci činí navíc dalších 21.000,- Kč. Opět volám do společnosti, kde my paní po telefonu sděluje (také mam telefonický rozhovor nahraný), že platební rozkaz co dorazil, je pouze pojistka společnosti, kdybych náhodou přestal opět splácet, kdy ihned začnou tento platební rozkaz vymáhat. Na platební rozkazu je napsáno dlužnou částku uhraďte do tři dnů. Dále se paní ptám a tato mi sděluje, že budu splácet stále základní dlužnou částku 49.000,- Kč po dohodnutých splátkách 4.900,- Kč. Uvedenou dlužnou částku jsem uhradil v měsící unor r. 2013 v březnu jsem jim neposlal ani korunu a napsal e-mail s připojeným telefonickým rozhovorem, kdy paní sděluje, že platební rozkaz je pouze jejich pojistka proti neplacení. V měsíci březnu jsem neuhradil žádnou splátku tj. platební rozkaz měl být vykonatelný. Včera se mi ozvala opět paní ze společnosti. Rozhovor trval 12 minut, kdy paní přemýšela nad každým slovem co mi řekne. Dále mě uvedla, že si přehráli veškeré audionahrávky co mají a asi při komunikaci došlo k nepochopení a musím uhradit i 21 tisíc navíc. Zažádal jsem paní o všechny audionahrávky, které mají, kdy na to mi sdělila, že to musí nejdřív probrat se svým vedoucím a obratem se mi ozve. Stále se nikdo neozval.

Můj dotaz zní.

1) Měla společnost právo vystavit platební rozkaz i když před minimálně dva měsíce před vydání byl dohodnut splátkový kalendář? na částku 2.500,- Kč a poté došlo k jejímu navýšení na 4.900,- Kč?

2) Nepožaduje teď po mě oněch 21.000,- neoprávněně?

doplněno 03.04.13 14:29:

Omlouvám se, nejednalo se o platební příkaz ale o Výzvu žalovanému k zaujetí stanoviska k podané žalobě a následně dorazil rozhodčí nález

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jamamba*
hodnocení

2x

Dobrý den,

pokud jste obdržel písemný platební rozkaz, pak byl vystaven na základě soudního řízení, kdy spol. Cet. podala žalobu pro neplacení. Proti platebnímu rozkazu můžete podat do 15cti dnů u soudu odpor, kde napíšete, že byl s Vámi sjednán splátkový kalendář a že jste podle toho jednal a že na něm trváte. Pokud jste ale odpor nepodal, nic neuhradil, budete mít pravděpodobně smůlu a pl.rozkaz bude ihned vymahatelný. Dojde k exekuci. Porostou penále z dlužné částky a to denně uhradíte náklady soudního řízení. Nejlepší bude, obrátit se na právníka a konzultovat to s ním, může Vám pomoci s námitkou na nepřiměřenou výši polatků,atd. jednejte rychle, exekuce Vám částku navýší několikanásobně.

lordweb24*
hodnocení

No ona ani žádná exekuce neproběhla. Teď v dubnu při tom tel. rozhovoru my paní opět nabídla měsíční splátky na tu dlužnou částku 21.000,- Kč. A že už nemusím platit 4.900,- Kč, ale můžem částku podstatně snížit. Jde mi o to, kde se v nich bere najednou taková ochota, když jsem na ně začal útočit, skrz telefonické nahrávky a proč jsou tak opatrný? A jsem uplně blbej. Nejednalo se o platební rozkaz ale o ROZHODČÍ NÁLEZ. Omlouvám se za špatné uvedení termínu. Proč nevyužily rozhodčí nález v měsíci březnu a neuplatnily exekuci? Proč se chtějí dohodnout?

doplněno 03.04.13 14:30:

a hlavně proč tyto dokumenty vydali i přesto, že splátkový kalendář byl dohodnut?

Lorde, můžete nějak prokázat, že jste se s nimi dohodl na splátkovém kalendáři? Že s tím souhlasili atd..? Váš popis je trošku zmatený, ale pokud jsou náhle vstřícní dohodě, pak to jistě svůj důvod má. Začal jste se zajímat o tlf. záznamy, zdráhají se atd...Pokud se Vám vydání rozhodčího nálezu nezdá ( a mě zde také všechno nesedí jak by mělo) víte, že si můžete na soud podat žádost o jeho přezkoumání? Vy to možná nevíte, ale oni jsou si toho zřejmě vědomi.. Možná je moje úvaha nesprávná, ale já bych je upozornila na to, že požádáte soud o přezkoumání...Uvidíte, jak budou reagovat dál...Pro zajímavost mrkněte sem:

poradna-exekuce-pravnipom/...

lordweb24*
hodnocení

co jsem četl na internetu proti rozhodčímu nálezu lze podat odvolání či odpor pouze do tří měsíců od doručení soudu. Což jsem bohnužel vzhledem k datům neučinil. První domluva probíhala s telefonu, který neuměl nahrávat rozhovory. Ale oni záznam mají a evidentně mi ho dát nechtějí

hodnocení

2x

Zdravím, ten rozhodčí nález určitě vydali ještě předtím, než jste si dohodl splátky. Tyto věci trvají dlouho, takže Vám proto zřejmě přišel až poté, co jste si s nimi dohodl splátky. Nicméně jste měl okramžitě reagovat, a podat písemně do 15 dnů odvolání.

Tyto věci se mají prostě řešit rychle, a hlavně písemně. Vy si opravdu svou liknavostí koledujete o exekuci, a ještě přemýšlíte nad tím, proč se s Vámi chtějí dohodnout, místo toho, abyste to řešil, a řádně splácel. Samozřejmě jim teď těch 21 000 budete muset zaplatit, když jste se proti tomu hned neodvolal... Za liknavost se holt platí...

lordweb24*
hodnocení

NE v textu je jasně uvedeno, že splátky byli dohodnuty v dubnu 2012 po telefonické domluvě. Výzva přišla v květnu 2012 a v červnu 2012 byl doručen rozhodčí nález. Vím, že si koleduji. Peníze na zaplacení mám. Ale jde mi o princip. Klidně jim 21.000,- Kč zaplatím a pak se snimi budu soudit. Chci jen radu a ne slyšet, že si koleduji. Vím, že jsem se do problému dostal sám, ale házet do jednoho pytle k notorickým neplatičům rozhodně nepotřebuji. Můj dozat zněl a v textu je napsáno, že dlužná částka 49.000,- Kč byla zaplacena v únoru 2013 samozřejmně počítám ještě s úroky z dlužné částky, které společnost vyčíslí dle úrokové sazby a zašle žádost o zaplacení. Toho všeho si jsem vědom, Jde mi o to, proč jsou ochotný. V případě potřeby zašlu nebo vložím obě audionahrávky co mám já. Tu původní kterou po nich požaduji, kdy jsme se domluvily na splátkovém kalendáři bohužel nemám.

Jak jsem psala - pochopte, že ta společnost má spoustu zaměstnanců a oddělení, a určitě externích spolupracovníků, takže ten platební rozkaz mohl být už vyhotoven v březnu, dubnu, a holt Vám byl doručen až v květnu. A to že jste si v dubnu domluvil splátky, tak to už nepropojili. Kromě toho jste byl opravdu se splácením dluhu ve skluzu, takže ten platební příkaz byl oprávněný. Mohl jste se proti němu ale odvolat, což jste neudělal. Takže teď ho budete muset zaplatit.

A proč jsou na Vás teď hodní? Protože díky Vaší liknavosti mají spoustu peněz navíc...*ua*

Ke kamarádce přijel exekutor rok poté, co už byla v osobním bankrotu... Prostě binec... I když už je vše na internetu, exektutor se prostě nepodíval do insolvenčního rejstříku. A soudce, který to sepsal, také ne... Tím chci říct, že se člověk nemůže spoléhat na úředníky, a vše je třeba mít písemně - a ne něco řešit jen po telefonu. A pokud přijde nějaký platební či jiný příkaz, je třeba se proti tomu odvolat, prostě to řešit¨hned, a ne až za rok...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]