Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská- jak se počítá

Od: krucemburg odpovědí: 6 změna:

Dobry den,

potreboval bych prosim poradit. Kdyz zamestnani trvalo 14 dni a v ochranne dobe clovek onemocneni, pocita se mu nemocenska pokud jsem o spravne pochopil jen z techto 14 dni. Je to tak? Jestli neudelaji nejaky prumer a nevynasobi ho dny v mesici, o cemz pochybuju. Tedy vypocitaji, ale zaklad bude vydelane penize za 14 dni, nikoli za mesic. Muzete mi to prosim potvrdit. Dekuji

Jinak vím, že prvních XX dní nedostane clovek ani korunu, jde mi jen o viz vyse.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Nemocenská se počítá z denního vyměřovacího základu. Ten se zjistí ze započitatelného příjmu za rozhodné období (ve Vašem případě doba trvání pracovního poměru). Započitatelný příjem (vyměřovací základ pro SP) se vydělí počtem kalendářních dní trvání pracovního poměru. Od těchto dní odečtete případné vyloučené doby. Vyměřovací základ se dále redukuje dle platných pravidel.

Odhranná lhůta činí 7 kalendářních dní.Nemocenská náleží v případě skončení pracovního poměru až od 22. kalendářního dne nemoci. Nemocenskou vyplácí Správa sociálního zabezpečení, veškeré doklady odevzdáváte bývalému zaměstnavateli.

krucemburg
hodnocení

Dekuji Vám. Ja mel strach, ze mu to vydeli rovnou 30ceti a ne v jeho pripade 14cti. Jeste jednou dekuji.

laybor*
hodnocení

0x

Dávky nemocenské se vypočítavají z předpokládaného měsíčního výdělku.

krucemburg
hodnocení

tajze i kdyz kamos delal 14 dni, bude se to brat jako mesic? Aby nedostal misto prikladne 10 tisic 5 tisic.

krucemburg
hodnocení

Tohle jsem nasel:

výše nemocenského se vypočítává z denního vyměřovacího základu (DVZ). To je vlastně součet hrubých příjmů za posledních dvanáct kalendářních měsíců vydělený počtem kalendářních dnů.

Pokud clovek delal cely mesic- aspon, je to jasny, ale takhle muzou brat tech 14 dni jako mesicni vyplatu- zaklad pro vypocet DZV. Je to vsude podany tak blbe, ze plati toto i tamto. Podle toho jak si to vylozim. Proste kamos nikdy takovou situaci neresil, ale stalo se a nevi jak to bude, coz je dulezity, aby vedel co dal.

iz*

14 dnů nikdy nelze brát jako celý měsíc. Dosažený výdělek lze dělit pouze počtem skutečně odpracovaných dnů.

doplněno 03.04.13 14:23:

Z pravděpodobného výdělku by se vycházelo pouze v případě, že by zaměstnanec onemocněl hned v den nástupu do zaměstnání (samozřejmě až po nástupu, před nástupem ještě nevzniklo nemocenské pojištění).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]