Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
moc prosím o radu v pátek 29.3. jsem ukončila pracovní poměr ve zkušební lhůtě v čera jsem se dozvěděla že jsem přijata na jinou pozici, ale až od 15.4. 5.4. jud vyřizovat nástupní administrativu. prosím jak to bude v tomto případě se zdravotním a sociálním pojištěním?
. Můj dotaz se týká změn do 8 dnů hlášení na zdravotní pojištovnu, případně budu něco doplácet?Předpokládm, že ne z důvodu ,že úhrady budou v kompetenci dalšího zaměstnavatele.
Jěště by mne zajímalo, týká se předchozího zaměstnání. Vstupní prohlídka bylůa za 520 ,- Kč. Zaměstnavatel mi odmítl proplatit částku odvolával se až po skončení zkušební doby. na netu jsem našla, že náklady nese zaměstnavatel nemůže tyto náklady přenášet na zaměstnance novela od 4/2012 Tuto částku uhradí uchažeč o zaměstnání a poté až bude mít zaměstnanec smlouvu má mu být uhrazena zaměstnavatelem. Pracovala jsem celou zkušební lhůtu...Může mi někdo prosím,
objasnit chci znovu požádat o proplacení částky...
Děkuji
Dobrý den. Změnu na hlašte pojišťovně, doplácet nebudete nic, jestli-že v dubnu opět nastupujete do jiného zaměstnání. Váš předpoklad je tedy správný. Co se týče vstupní lékařské prohlídky, obraťte se na svého bývalého zaměstnavatele, nejlépe písemnou formou a požádejte o proplacení. Přislíbil proplatit po odpracovíní zkušební doby, což jste splnila. Vyzvěte ho tedy, aby dodržel, na čem se s Vámi dohodl. O proplacení musíte jednat s ním, ÚP to za Vás asi nevyřeší. Je-li solidní, proplatit by Vám to měl. Nebojte se a připomeňte mu tuto povinnost.
Viz. zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách:
§ 59,
(2) Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovněprávní nebo obdobný vztah, nestanoví-li jiný právní předpis jinak. Věta první a druhá se nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem nebo zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodne jinak nebo stanoví-li právní předpis jinak.
doplněno 03.04.13 08:40:Upřesnění: : Na ÚP se hlásit vůbec nemusíte. Není to povinné a žádný dluh Vám na pojištění nevznikne. Za březen máte pojištění uhrazeno a za duben budete mít pojištění hrazeno novým zaměstnavatelem.
doplněno 03.04.13 09:25:Laybor, máte pravdu, že se věci mohou změnit. Ale na ÚP nemusí nikdo. Je to právo občana, ne povinnost. Pokud by tazatelka slíbenou práci v měsíci dubnu nedostala, stačí, když se zaregistruje na ÚP poslední den v měsíci (aby za ní bylo uhrazeno zdravotní pojištění, nechce-li si jej hradit sama ) a dluh na zdravotním jí nevznikne.
doplněno 04.04.13 15:12: Tak ať se Vám v novém zaměstnání líbí. Přeji spokojenost, je to fajn, když to vyjde a zadaří se takto...
Tak to je skvělá zpráva, díky!
Na ÚP se hlásit vůbec nemusíte - kde berete kapko tu jistotu že bude tazatel na 100 % nově zaměstnán?
Za deset dnů může být vše jinak , najde se nějaký známý a je po zaměstnání hned.
Dobrý den,
moc děkuji. Písemná forma bude vyhovovat skvěle.
Pracovní pozici skutečně budu mít , zní to v dnešní době až neuvěřitelně chápu...
Již zítra si jdu vybíhat nástup.
Tak snad pro všechny co hledají, přeji aby brzy našli a nevzdávali se.
Je potřeba také trošku pověstného štěstí...
děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.