Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prac. smlouva a výpověď

Od: mass* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, řeším jednu maličkost, ikdyž se to možná zdá malicherné. Potřebuji poradit ohledně pracovně - právního vztahu. Dne 8.3.2013 jsem nastoupil do firmy k zaškolení, v této firmě jsem pracoval dle smlouvy od 11.3.2013 do 18.3.2013.

Zarážející jsou následující fakta: Písemnou výpověď jsem společně se smlouvou o vzniku pracovně právního vztahu dostal do rukou AŽ 2.4.2013. S tím, že ve výpovědi stojí - cituji:

Vážený pane, v naší společnosti se sídlem xxxxxxxx IČ xxxxxxxxxxx procujete ( ano čtete dobře PROCUJETE, nikoli PRACUJETE ) jako zaměstnanec na pozici xxxxxxxxxxxxxxxxxxx a to na základě dohody o provedení práce uzavřené dne 11.3. 2013.

Tímto Vám ve smyslu ujednání bodu 6.2 článku VI. dané smlouvy vypovýdáme pracovněprávní vztah založený předmětnou dohodou. Pracovně právní vztah končí doručením této výpovědi dne 18.3.2013.

POD TÍMTO STOJÍ NÁSLEDNUJÍCÍ TEXT:

POTVRZENÍ SVĚDKA O ODMÍTNUTÍ PŘEVZÍT VÝPOVĚĎ:

...

Zaráží mne, jak mi zaměstnavatel může napsat na výpověď ODMÍTNUTÍ PŘEVZÍT VÝPOVĚĎ. Do práce jsem dojížděl cca 60 km, nemám nyní na to jezdit si po výletech nebo jet na otořku do bývalého zaměstnání,když počítám každou korunu. Navíc při nástupu k zaměstnavateli jsem NEOBRDŽEL PRACOVNÍ SMLOUVU, VÝPOVĚĎ MI OPĚT NEBYLA DÁNA IHNED. Vše jsem musel urgovat u samotného majitele firmy! JAk zarážející v této zemi... Co si o tomto jednání myslet? Má se snad zaměstnanec plazit před zaměstnavatelem a prosit o smlouvu? NA ÚP se na mně tvářili jak na pitomce, který dělá lidově řečeno načerno... Zajímá mne jaká mám práva a jaké povinnosti zaměstnavatel má, případě jak se mohu bránit... Mojí povinností přece není žadonit o smlouvu... Ne?

Za rady děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Massi, nezaměňujte pracovní smlouvu s dohodou o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodou o provedení práce (DPP).

Povinností zaměstnavatele je zaškolit zaměstnance na vlastní náklady a uzavřít pracovní smlouvu, DPČ nebo DPP předem nebo nejpozději v den nástupu do práce.

Pracovní smlouvu, DPČ ani DPP jste "nemohl obdržet", mohl jste je (jako jedna z obou smluvních stran) pouze uzavřít.

Za práci na černo hrozí postih nejen zaměstnavateli, ale i zaměstnanci. Zaškolení mělo proběhnout až po uzavření pracovní smlouvy, DPČ nebo DPP, Vy jste vůbec neměl nastoupit.

Výše zmíněný postih je vyšší pro zaměstnavatele, ale na práci na černo má svůj podíl i zaměstnanec, který začne pracovat, aniž by byl uzavřen pracovně právní vztah.

Zpětně již nic nezměníte, do budoucna nenastupujte bez uzavření pracovně právního vztahu.

Chcete-li se ohledně porušování zákoníku práce ze strany zaměstnavatele někam obrátit, doporučuji inspektorát práce (ÚP se tímto již několik let nezabývá).

Viz: inspektorát práce

artik*
hodnocení

0x

vaší poviností je mít smlouvu a když jí nedostanete , tak nemůžete pracovat . Každej zaměstnanec na dohodu musí mít dohodu u sebe pro případnou kontrolu .

To tvrdíte vy , že jste podepsal smlouvu ,ale když žádnou nemáte , tak je to problém .Jak jste tedy to výpověď dostal doručenou? Také záleží na kolik hodin dohodu máte

doplněno 02.04.13 22:56:

a najakou dobu ta dohoda zněla?Prý se dohoda o provedení práce může vypovědět z obou stran bez výpovědní lhůty .ale nevíme jakou jste vlastně smlouvu měl

fram
hodnocení

0x

Důležité je vědět, že jsme tady připustili kapitalizmus začátku 20. století, takže propouštějící zaměstnavatel je ničemný, neboť nemá práci, a nikoli "já si za to mohu, že mne vyhodili". (Tedy samozřejmě pokud opravdu nemůžete:)) Taková ta bububu "odmítl převzít" berte s nadhledem. VAší povinností je ale být opatrný, neboť zaměstnavatel může být opravdu všelijaký, a jestli mu navíc teče do bot...Je sice jako by blbé odmítnout pracovat dokud nebude na stole pracovní smlouva, ale jak vidno i na vašem příkladu, nelze jinak, i když je třeba na obzoru dobrý plat. Ono kdybychom mrkli k sousedům v EU, jak to tam mají odbory...a opatřeními...

mass*
hodnocení

To máte sice pravdu, nicméně si stojím za tím, že POVINNOSTÍ zaměstnavatele je vystavit smlouvu PŘI NÁSTUPU DO ZAMĚSTNÁNÍ A JE JEDNO ZDA JDE O HPP, DPP ČI DPČ. A ne, vystaovvat smlouvu po tom, co Vám oznámí, že ,máte výpověď. Smlouva společně s výpovědí mi přišla poštou DNES to je 2.4. 2013, a kdeže je tedy datum nástupu do zaměstnání? 18.3.2013! Mohu se nějak bránit? Nehraju na výmluvy typu předávání administrativy kolegyni atd... Tohle je sviňárna... Pokud budu moci,pošlu tam třeba kontrolu z ÚP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]