Chřipka a krvavý kašel

Od: Datum: 02.04.13 11:38 odpovědí: 5 změna: 02.04.13 23:38

Dobrý den,

Mám následující zdravotní problém. Před týdnem jsem onemocněl chřipkou (náhlý nástup, zimnice, horečka, ucpaný nos, neproduktivní kašel, bolesti zad a hlavy, hlavně za očima, schvácenost, nechutenství). V průběhu předchozích asi 3 dní většina příznaků chřipky již pozvolna ustoupila (včera už mě jen mírně bolelo za očima, dnes už nic), přetrvává však mírná rýma a kašel, dále nechutenství a noční pocení. Hlavní problém je s kašlem - ten byl zpočátku neproduktivní (to jsem měl ještě příznaky chřipky) s ostrou bodavou bolestí na plicích, nebo spíše nahoře na průduškách, poté přešel do častého dávivého kašle s vykašláváním žlutohnědého hlenu, sípáním a dušností (mám astma, takže jsem to řešil úlevovými léky na astma). Další den začal mít hlen již světlejší barvu, mírně ustoupila dušnost i frekvence vykašlávání, ale v hlenu se začaly objevovat stopy krve. A dnes ráno jsem vykašlal několik krvavých hlenů. Frekvence vykašlávání, dušnost, velikost hlenu i bolest na průduškách (více mě bolí v levé plíci a také mě mírně bolí v krku, taktéž spíše po levé straně) nicméně dále ustoupily a nyní jsou na hlenech opět "jen" občas stopy krve, občas ani to ne. Barva hlenu je spíše světle žlutá. Nicméně střízlivě očekávám, že zítra ráno budu opět vykašlávat ztuženou krev a ono noční pocení (a pravděpodobně tedy i horečka) je neméně znepokojivý příznak, stejně tak stále přetrvává nechutenství. Odhaduji to na nějaký zánět či zápal plic, v horším případě tuberkulózu či podobnou infekci, nejděsivější alternativou je samozřejmě rakovina plic. Chtěl jsem se zeptat, nakolik pravděpodobná je ta poslední možnost, za předpokladu, že je mi 19 let, nekouřím (ani jsem nekouřil nikdy v minulosti) a nežiji v nijak zvlášť znečištěné lokalitě? A jaká je poté nejpravděpodobnější diagnóza? Samozřejmě se chystám navštívit lékaře, ale chci co nejdříve vědět co nejvíce.

Děkuji za informace.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 02.04.13 11:45
avatar

Dobrý den. Je jedno, nač to odhadujete Vy, u lékaře jste měl být již dávno! Pravděpodobnost rakoviny Vám nikdo takhle na dálku přece neurčí. Lidé se většinou bojí toho nejhoršího a doktora proto odkládají tak, jako Vy...To je můj názor, Vaše je to zdraví. Zacházejte s ním šetrněji a jděte na vyšetření k lékaři. Nechystejte se, udělejte to hned!

doplněno 02.04.13 11:46:

PS: Nikdo zde Vám nepoví víc, než Váš lékař...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mickeymouse*
Datum: 02.04.13 12:09

Proti tuberkuloze jste pravděpodobně očkován (drobná jizva v horní části levé paže), rakovina plic je v devatenácti letech hodně nepravděpodobná, navíc vám jako astmatikovi asi občas dělají RTG takže případné změny na plicích by se zjistily.

Já myslím, že to ani nebyla chřipka, spíš bakteriální infekce , ze které se možná vyvinul zápal plic.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.04.13 13:13
avatar

Pokud jste dnes nebyl u doktora, zřejmě si moc svého zdraví nevážíte. Sedět doma a hledat info od laiků po netu, zatímco vykašláváte krvavé hleny... to mi hlava nebere, sorry. Nejspíš půjde o zápal plic, možná už lehce přechozený, tím je to horší. Nejpozději zítra k doktorovi.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mike32*
Datum: 02.04.13 23:18

Měl jsem podobný problém před několika lety ... taky jsem měl chřipku s zánětem průdušek ... k doktorce jsem šel hned a se strachem co mi řekne - její odpověd byla, že je to zcela normální pokud hodně kašlu a stává se to celkem běžně!

Musel jsem jí přemluvit aby mi pro jistotu poslala na RTG plic ... prý to není nutné, ale pro můj klid mi vypsala poukaz na vyšetření.

RTG plic byl naprosto v pořádku a od té doby se mi to již nikdy nestalo ...

Každopádně k doktorce ráno ihned jděte - budete mít jistotu, že to není nic vážného ...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.04.13 23:38
avatar

Okamžitě k doktorovi. Já teda nejsem nějaká citlivka, kvůli bolení v krku nikam nechodím, na to mi stačí čaj z hluchavky, ale vykašlávat krev? To už je trochu moc. Jinak léky na astma jsem bral, potom jsem je vysadil a jsem v pohodě. Chtělo to jen odstranit příčinu potíží - změnit životosprávu a přestat se trávit přízemním ozonem z jakéhosi "super zdravého" ionizéru. Léky na astma nikdy neřeší příčinu potíží, pouze uvolňují průdušky, ale je to jako každá droga - jak se to vysadí, je to horší než před začátkem jejich braní. Chce to odstranit příčinu, potom zmizí důsledek.

Ještě poznámka - ve znečištěné lokalitě žijeme dnes všichni ve městě. Nejhorším svinstvem které dýcháme jsou dnes emise z moderních dieselů, tzv. pevné částice. WHO je zařadila do stejné skupiny jako azbest. Částice ze starých dieselů jsou velké, zachytí se než dojdou do plic. U moderních jsou tak malé, že projdou plicními sklípky rovnou do krve. Ty nejnebezpečnější nezachytí ani tzv. fltry pevných částic.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.