Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Na konci tohoto měsíce odjíždím se školou na týdenní pobyt do Anglie. Budeme ubytovaní v hostitelských rodinách. Vůbec si nedokážu představit, jak to bude. Přijedu do rodiny, a jak se to bude vyvíjet dál? Je něco, co angličani nemají rádi, čím bych je mohla urazit nebo podobného? Čím jim naopak udělám radost a dokážu moji úctu? Také bych jim ráda něco dovezla od nás, něco typicky českého. Napadla mě domácí slivovice, ale prý angličani na tvrdé moc nejsou. Je ještě něco, čím bych je mohla potěšit a zaujmout?
Děkuji za jakékoli odpovědi a poznatky o hostitelských rodinách nebo vůbec o angličanech!
V hostitelské rodině jsem byla několikrát. Každá rodina má samozřejmě trochu jiný přístup.
Většinou si rodina hned po příjezdu řekne, jaké chování od tebe očekává. Pokud ne,zeptej se na vše, v čem máš nejasnosti. Je lepší, se zeptat, než dělat ěnco, co by jim vadilo. Obvykle s nimi snídáš a večeříš, takže si zjisti časy jídel, také do kdy máš večer přijít domů. Respektuj jejich přání : Třeba v jedné mě žádali, ať se nesprchují po deváté hodině večer, buď dřív, nebo až ráno, protože měli hlučnou sprchu a budilo by jim to děti. Jinde mi zase ukázali, do kterých místností smím a do kterých ne. Určitě se s nimi pokoušej mluvit a nestyď se, jsou zvyklí na chyby. Dárek nějaký určitě přivez. Osvědčené je třeba něco z českého broušeného skla. Pokud máš šanci zjistit, jestli mají děti, vezmi i něco pro ně. Nebo třeba vezmi něco malého pro děti i pokud to nevíš, prostě pro případ, že by je měli.
doplněno 11.04.13 13:30: Jinak můj postřeh, který se dvakrát zopakoval: Až se ti první den budou u snídaně ptát na množství, kolik toho chceš, řekni si akorát, nedělej skromného a neber si méně. Další dny se mě už nbeptali a dali mi rovnou stejné množství, jako poprvé )a já pak měla hlad).
Ahoj, angličané jsou lidi jako my, stačí být příjemná a přátelská a bude to OK... můžeš jim jako dárek přivézt třeba becherovku nebo obrázkovou knížku o Praze a jejích památkách... bude to v pohodě, neboj
Škola, kam chodí moje děti, tyhle výměnné pobyty pořádá, minulý měsíc jsme měli naopak doma jedenáctiletého kluka z Polska Nic neřeš, chovej se přirozeně, nějaké faux-pas se samozřejmě předpokládá a nikdo se na tebe za ně zlobit nebude. I ti hostitelé jsou úplně normální lidi, jako ty nebo tvoji rodiče. Tak ještě jednou - nic neřeš a prostě si to užívej!
Ahoj. V září lonského roku jsem byla v Anglii na pobytu. Bydleli jsme u dvou hostitelských rodin, u jedné v Chesteru a u jedné v Londýně. Úkol hostitelských rodin je ten se o tebe postarat, dát ti najíst, napít, prostě uspokojit tvé základní potřeby, které jinak vykonáváš doma. V Chesteru jsme zastihli skvělé lidi, byli moc milí, pohostinní a přátelští, celé večery si s námi povídali, vyzvídali, jak to chodí v Česku a tak. V Londýně jsme chytli nějakou vyčerpanou rodinu, která zřejmě potřebovala peníze. Moc se s námi nebavili, ale určitě jsme nijak nestrádali - dostalo se nám jídla i teplé pohodlné postele. A bylo to fajn.
Myslím, že když přijedeš do rodiny, nejdříve ti ukážou, kde se spí, kde se jí, a tak, a podle toho kdy přijedeš. My třeba přijeli večer, tak nás pozvali na večeři, dali jsme si véču, umyli se a pak sešli dolů a povídali si. Určitě je neurazí žádný dáreček, my třeba vezli něco typicky českého - becherovku, nějaký český výrobek, a tak. Nemyslím tím ale třeba vlajku nebo tak, prostě něco typicky českého (samozřejmě tam ale nemůžeš vést třeba knedlo vepřo zelo že!)...prostě nějakou maličkost, která je v česku běžná a oni ji vůbec neznají...myslím že budou vděčni nebo aspon budou vypadat :D
Ničeho se neboj, angličané jsou fajn a oni se podle toho taky musí chovat, však za to taky dostali penízky, že k nim přijedete...
moc si pobyt užij!
S těma penízkama nevím - my žádné nedostali (ani nečekali), jen nabídku na reciproční pobyt našich dětí. Ale měli jsme Poláka, mým dětem na oplátku nabízejí Itálii, ale klukům se nechce ještě nemají rozum nebo co
Co já vím, třeba do Finska nebo do Chorvatska. Systém je reciproční ve smyslu: ty jsi poskytl službu, tobě bude služba poskytnuta. Ale párovat to na konkrétní lidi asi nejde, prostě škola dostane určitý počet nabídek a určitý počet poptávek a nějak se to pokusí naplnit.
dobry den.. moc mě zajíma Vaše konverzace... Můj bratr by rád poslal svoji dceru do anglie..nebo by nekdo prijel k nim...kvuli jazyku..ale vubec nevíme jak a koho zkontaktovat...Mohl by jste mi rici nejaké odkazy, kdeté by jsme mohli zkontaktovat a oni by nam pomohli ..moc dekuji za pomoc. Pavel
petr.ssk@seznam.cz
A vůbec se neboj chyb nebo že ti nebudou rozumět. Oni předpokládají že angličtinu neovládáš tolik jako oni, pokud nebudeš rozumět, řekni třeba Pardon nebo excuse me, nebo třeba jednoduché once again please, oni ti vše rádi znovu zopakují, a taky si vezmi slovník - kdyby vám vypadlo nějaké slovíčko, můžeš na něj klidně mrknout Neboj se, chybovat je lidské, nikdo se ti nebude smát, chověj se prostě přirozeně, jako bys byla někde na návštěvě, akorát nemluvíš česky
Vnuk tam byl loni a rodinou příliš nadšený nebyl. Byl u nich ještě se spolužákem, maličký neútulný pokoj jako kajuta s patrovou postelí. Netopili a klukům byla v noci prý velká zima.
Z jídla vzpomíná na hranolky polité octem. Já jsem ale někde vyčetla, že to Angličané běžně jedí, tak jim prostě nabídli svou osvědčenou krmi. Že to Čechům nechutnalo, za to nemohli.
Prý se s nimi moc nebavili, chvilku večer a koukali, aby už šli kluci spát. Asi to byli opravdu nějací, co si potřebovali přivydělat.
To nepíši jako nějakou pomluvu, když jede člověk do ciziny, musí být připraven na to, že nebude mít všechno jako doma. A počítat třeba s určitým nepohodlím.
Některé z dětí si to chválily. Ono opravdu záleží na štěstí, kam se kdo dostal, do které rodiny. Jaga.
Netopili - v Anglii se běžně vytápí na 17-18°
Jako pozornost becherovka, Pzeň pivo, oplatky, sklo - něco drobného co je tu typické a v Anglii nemají. Slivovici a podobně spíš ne - kvůli aféře s Methanolem by na to koukali nedůvěřivě (u becherovky problém nebyl, to jim vysvětlíte)
S tím štěstím máte pravdu. Já byla jako mladší v hostitelské rodině 3x, z toho 2 v Anglii.
Při prv ím pobytu jsem taky chytla rodinu, která to očividně dělala jen pro peníze. Když jsme přijely, jedno z jejich dětí pro nás s napruzeným obličejem vystěhovávalo pokoj. Chápu, že nás pak nemělo rádo. Kdykoli jsem byla v koupelně, po pár minutách na mě ťukali, ať už jdu ven, že tam chtějí taky (nikdy jsme tam nebyla extrémně dlouho, ale sprcha a umytí dlouhých vlasů + vyčištění zůbů prostě trvá déle, než 5 minut). Svačiny nám dávali uboze malé.
Druhé dvě rodiny jsem měla báječné. Povídali si se mnou, vyprávěli mi o tom, jak se jim žije a ptali se, jak se žije nám, pokoje, ve kterých jsem bydlela, byli v domě navíc a nevyužívané nikým jiným. Dávali nám velké svačiny, ptali se, co máme rádi... Skvělé. Člověk měl skoro pocit, že je vážně součástí těch rodin.
S jídlem je to v Anglii prostě tak,. že jsou navyklí na jiné chutě. Vždy jsem ze slušnosti snědla, co mi nandali, a prostě jsem si jídlo dokupovala. Chce to s tím při počítání penízků na cestu počítat. A jak bylo zmíněno, je pravda, že čatso mají v domech chladno, takže to chce i na doma počítat s teplejším oblečením. Moje zkušenost s velikostí pokojů je, že mají maličké i pokoje pro vlastní děti, takže člověk by neměl čekat nci velkého. Většinou je to jen skříň, noční stolek a postel, často palanda. Útulné, čisté, ale maličké.
Jak tu už zaznělo, záleží na rodině, ve které budeš ubytovaná. Dcera si stěžovala na jedinou věc - specifickou stravu - vždy a všude fish and chips (nebo jak se to píše) - hranolky či opečené brambory s pečenou rybou - po pár dnech už jí to docela lezlo krkem a ani o Vánocích si už rybu nedala... Jo a Angličani zřejmě jedí docela střídmě a nenápaditě - dokupovala si tam mlsoty. Těch pár dní to vydržíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.