Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně dočasného odpojení od elektřiny. Jsem majitelkou bytového domu, kde pronajímám byty. Bohužel jedni nájemníci přestali platit elekřinu, kterou mají napsanou na sebe. Náhodou jsem zjistila, že jim elektřinu odpojili z důvodu neplacení. Nejdříve tvrdili, že dluží za 3 měsíce (tj. 3500,- měsíčně záloha x 3 měsíce) 2500,- za to, že je znovu připojí...celkově to dělalo nějakých 13000,- měli tam nějakou dobu splatnosti, kdy tvrdili, že to uhradí a oni je znovu do 5.prac. dnů připojí. Teď jsem byla zkontrolovat hodiny, jestli jdou a nejdou. A najednou mi nájemníci řekli, že dluží 21000,- . Eletřinu měl na sebe napsanou pán a najednou si ji na sebe nechala přepsat paní, tak předpokládám že těch 21000,- je s vyúčtováním při přepisu (malé zálohy, nedoplatek). Chtěla jsem se tedy zeptat...chci jim ukončit nájemní smlouvu (těch problému je víc - pozdě placené nájemné, rušení klidu samozřejmě ve smlouvě měli jasně napsáno, že pokud nebudou platit elektřinu a další výdaje (voda...), tak konec) ale vůbec netuším, jestli když je z baráku vyhodím, tak ja to bude s tou elekřinou? Jasně že musíme jet na přepis, ale je tam ten dluh, tak jestli bude možný přepis a mě tu elekřinu znovu zapojí a já budu moct byt pronajmout někomu jinému? Nebo to nejdříve musí uhradit a pak přepsat a pak to zapojí? Kauci na byt mám 12000,-ale to stačit nebude, kdyby byl problém. Vím, že když ukončím nájemní smlouvu, tak vztah mezi námi zaniká a já po nich už nemohu nic požadovat... Jsem z toho opravdu zmatená. Byty pronájímám cca 10 let a nikdy jsem neměla problém a vše bylo vždy v pořádku a nájemníci platili. Nemám s tím žádné zkušenosti, protože je to opravdu první negativní zkušenost. Zkoušela jsem volat na ČEZ, ale tam mi nic neřeknou, protože nemám číslo jejich smlouvy a oni teorie co by - kdyby řešit prostě nechtějí...Děkuji za odpověď
Jestliže došlo k odebrání (nejen k odpojení) elektroměru, znamená to, že bylo zrušeno odběrné místo. V tom případě Vám nikdo elektřinu znovu nezapojí. Budete muset podat žádost o zřízení nového odběrného místa, což obnáší mimo jiného i novou revizi instalace a poplatek v řádu desetitisíců korun. Dluh bude distributor vymáhat po tom, na koho byl odběr přihlášen, to se Vás netýká.
doplněno 01.04.13 10:14:Tedy dluhem myslím to, co nájemníci dluží za odběr, poplatek za připojení budou chtít po Vás.
Dobrý den,
Až ty nájemníky vystěhujete vemte si sebou smlouvu o pronájmu a nějaký doklad že jste majitelem toho bytu a zajděte na kontaktní místo čez. Podle adresy a jména těch nájemníků nalezne ta pani odběrné místo a po prokázání že jste majitel a podepsání prohlášení že nemáte s bývalímy nájemníky nic společného s vámi čez sepíše novou smlouvu a zapojí elektriku. Dluh bude čez vymahat po bývalích nájemcích (budou rádi když jim zdělíte jejich novou adresu)
Toto jsem řešil již několikrát .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.