Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dobré odpoledne,
žiju dlouhodobě v Londýně. Momentálně jsem zde třičtvrtě roku a jsem ve fázi šetření a získávání zkušeností. Žiju v domě a sdílím pokoj s další slečnou - Slovenkou. Pravděpodobně nevyřešíte můj problém, ale ráda bych znala váš názor a reakce. Já se hodlám přestěhovat jak nejdříve to bude možné.
Dívka s kterou jsem sdílela pokoj předtím byla úžasná, měli jsme stejný životní rytmus, rozuměli jsme si, ale dokázali jsme se navzájem respektovat. Pokud si jedna chtěla pustit hudbu, zeptala se druhé, filmy jsme si pouštěli do sluchátek, respektovali jsme, když jedna chce spát a podobně. Nyní žiju již dva měsíce s jinou slečnou a předpokládám, že jí zachvilku zabiju. Problém je, že ona je strašlivě hodná, je věřící, závislá na své rodině, stále pláče, má deprese, bere antidepresiva. Toto děvče nemá na hektický Londýnský život. Pokaždé když přijdu z práce a najdu jí v takových depresích, nemám sílu být na ní zlá, ALE problém je, že hudbu si pouští neuvěřitelně nahlas, zpívá si k tomu (falešně), občas tančí...odjíždlěa jsem teď na víkend pryč a ona se mi nakýblovala do postele, protože se jí "stejskalo". Každé ráno má budíka na osmou, já chodím z práce kolem třetí ráno a potřebuju se vyspat, ale ona toho budíka přepíná po pěti minutách a nevstává. Když okolo dvanácté odcházím do práce stále spí, neustále se lituje. Zjistila jsem, že používá mé věci - zkouší si moje boty, půjčila si prášek na praní. Jenže ono mi to řekne až pak, co to udělá, kdyby se aspoň zeptala předem...Začíná mi to lézt pěkně na nervy. Už jsem jí požádala, aby ten budík vypínala nebo nenastavovala, když stejně nevstává. Vrchol všeho je, že neměla na zaplacení nájmu a přišla za mnou, jestli bych jí nepůjčila 200 liber, samozřejmě slzy, deprese, neumím říkat ne, peníze jí půjčila s tím, že je 29. potřebuju a nic. Dnes je 31., to jí mám zabavit notebook nebo co mám udělat, abych je z ní dostala? Každý den chodí do kostela a ke zpovědi, já na ní nedokážu být zlá, ale jednou až mi rupne tak to asi bude zlé..nemá základy slušného chování...jak byste reagovali vy?
A nebyla týraná/zneužívaná, když byla malá? To je první věc, která mě napadla (jinak normální člověk - věřící - do kostela nechodí každý den a neustále nebrečí).
nn, nebyla, pochází z velmi milující rodiny. Volají si každý den, má psycholožku a psychické problémy. Dnes kupříkladu mluví celý den anglicky, kdyby aspoň opravdu uměla mluvit, ale plácá páté přes deváté... má tu malého medvídka, který říká "I love you", každý den ho několikrát zmáčkne, on řekne I love you a ona řekne, aspoň někdo...mám týden dovolenou a asi mi z ní švihne!
Dobrý den. Naučte se říkat _ ne! Pomoci druhému je jiná věc, než se nechat využívat a tolerovat zneužívání druhé strany. Určete si jasná pravidla a trvejte na jejich dodržování. Zajistěte si respekt, jinak se odstěhujte Vy nebo ona, je-li to možné. Že se nedokáže srovnat s prostředím je jí problém. Vy jste se jí snažila situaci ulehčit již dost. Co se týče peněz, dejte jí ultimatum _ buď vrátíš do tehdy a tehdy, nebo...Vy přece ty peníze též potřebujete a ona Vás jejich nevrácením nechá klidně ve štychu a vůbec jí to nevadí? Pomoc bližnímu svému chápe tedy trošku divně...Až pochopíte, že Vás jen zneužívá, přestane Vám jí být líto.. To, že je věřící neomlouvá přece její způsob chování _ co je Tvoje je i moje. Chová se tak, jak jí dovolíte, aby se k Vám chovala! Dluhy se splácet musí a pořádek dělá přátele, to by měla také vědět. Pokud má deprese, doporučte jí, ať vyhledá odborníka a léčí se s nimi. Přece se nenecháte psychicky vydírat do nekonečna. Nestřádejte to v sobě a nečekejte, až to "bouchne". Řešte to s ní hned. Ohleduplně, kamarádsky,.. Vy jste pomohla, když potřebovala, ale ona také musí brát ohled na Vás, splácet dluhy jak se patří a nesahat na věci, které jí nepatří bez Vašeho svolení. Vy nejste zlá, jen ona moc dobře asi ví, jak na Vás a co Vás obměkčí...
doplněno 31.03.13 17:41:PS: Jste prostě moc velký dobrák a asi hodně důvěřivá. Toho někteří dokáží zneužívat hodně. Řekněte jí, že peníze potřebujete, že je to její problém, ne Váš a že pokud má potíže, ať prodá noťas a peníze Vám vrátí. Že Vám slíbila vrátit peníze do určitého data a nedodržela to a dál čekat, že také nemůžete. Že to bude horší, když je po ní začne vymáhat Váš přítel. Pokud nemá na nájem, připravte se, že bude plakat znovu...Nedejte se obměkčit. Nejste přece její sponzor, ani spořitelna! Vadí mi, když si někteří lidé nechají pomoci od druhého s klidným svědomím a pak už jen hledají výmluvy...atd...Jí nenapadlo, že když Vám peníze nevrátí, může Vás dostat do potíží? Spíš je jí to jedno, že?
Působí to na mne, že je hodně rozmazlená a nevyzrálá. S tím nic asi nenaděláte. Jediné, co by mohlo ještě pomoci je si s ní dát někde např v kavárně schůzku a toto všechno, co jste napsala jí v klidu, pokud možno bez emocí, říci.
Ona to třeba jednou pochopí, ale to už asi nebudete bydlet spolu, protože Vy to nevdržíte, to je jasné. Ale jediné, co pro ni můžete udělat, je jí to vše říci. Protože to, že si např. zkouší Vaše věci, nemusí být z jejího pohledu nic špatného, pokud má třeba více sourozenců a u nich v rodině je to normální (mně by to také vadilo, ale vím, že někteří lidé takovéto maličkosti prostě neřeší a těžko chápou, že někdo jiný to má nastavené jinak). A že jste její spolubydlící, ne kamarádka či sourozenec, a že spolubydlení má určitá až už psaná či nepsaná pravidla.
Ahoj,
něktreré z těch věcí by mě taky štvaly. Už jste ale nepopsala, jak se ty, které štvou vás, snažíte řešit. Tedy kromě budíku, je dobře, že jste jí o tom řekla. Dodržuje to?
Je jasné, že pokud máte rozdílný rytmus, vždy se budete trochu budit a rušit, to nezmizí, jde to jen eliminovat. Jasně jí řekněte, ať si pouští hudbu jen do sluchátek (a pak dělejte totéž), to samé s půjčováním věcí - řekněte prostě, že nemáte ráda, když někdo bez vašeho vědomí sahá na vaše věci a ať se vždy zeptá předem.
S těmi pěnezi je to vážné, jak odůvodnila, že vám je stále nevrátila? Urgujete ji?
Já se stěhuji ke konci dubna, protože tohle se nedá, ale jde mi o to, zda jsem opravdu tak naivní, blbá nebo nevím...řekla jsem jí to jak s hudbou (poslouchá gothic), nevypne to, ani když telefonuju a to jsem jí už několikrát žádala, aby to ztlumila. Vidí, že telefonuju a stejně jí to samotnou nenapadne! Stejně tak s budíkem, pokračuje v tom dál, chvíli přemýšlím, že je opravdu hloupá!
S penězi, prý jí nepřišla výplata, dnes to šla řešit do práce, vymluvila jsem se, že je potřebuju pro přítele, který přiletí, a ona, že nemá ani na nájem, který má zítra zaplatit a tím to skončilo!
Kapka už to napsala, ale já to ještě zopakuji: Chová se k tobě přesně tak, jak jí ty dovolíš. Musíte si obě stanovit pravidla a jejich dodržování tvrdě vyžadovat. Jak tvrdě, to už je na povaze každého jedince. Pokud ona nebude schopna je dodržet, tak si jedna z vás bude muset najít jiné bydlení, ale to v Londýně podle mých informací není problém.
Kdysi jsem bydlela se dvěma holkama, byly kamarádky. Ta divnější si půjčovala bez dovolení moji pastu, trička a vrcholem všeho bylo mé snězené jídlo v ledničce, takže jsem se vrátila večer z trenálu a neměla co jíst. Když jsem uhodila, protože rozhodně nejsem klidná osoba, od druhé jsem se dozvěděla, že je to tady úplně normální a proč na chudinku tak řvu, vždyť měla hlad...
Druhý den jsem se stěhovala, žít s takovým parazitem prostě neumím.
Ahoj ja,bych ji nalil cisteho vina-Podivej se ty pujcene penize chci vratit do 2 dnu nebo to mam zavolat nebo napsat tvym rodicum nebo se obratit na tveho zamestnavatele?Dale tve chovani neni normalni nemuzes si bez dovoleni pujcovat me veci ,kdyz ja budu telefonovata ty zas netisis hudbu budu te delat to same,protoze jinak asi nepochopis.Hledam si jine bydleni a lituji kazdeho,kdo te dostane jako spolubydlici...to,ze place ji nedava pravo chovat se vuci tobe spatne.
Jedna rada - zajděte si do kurzu asertivity. Potom si uvědomíte, že se nemusíte nechat využívat od lidí, kteří pro Vás neznamenají vůbec nic. Nemá peníze někdo z Vaší rodiny? To je úplně jiná situace než když nemá peníze nějaké úplně neznámá holka. Takže ani libru nepůjčit. Soucit? Proč? Pomohla by ona Vám? Asi těžko. Nezvládá to? Ať jede domů a nechá se hospitalizovat v PL. Jestli namáte o té půjčce písemný doklad, bude velmi těžké to z ní dostat.
Důležité taky je trvat si na svém. Nemusíte hned terorizovat okolí, ale pokud někdo postrádá i základní ohleduplnost, je nutné mu dát jasně najevo, že něco dělá špatně. Každý si k Vám dovolí jen tolik, kolik mu Vy dovolíte. A popravdě bydlet v jednom bytě s viditelně psychicky labilním jedincem je extrémní risk, může se třeba pokusit o sebevraždu a Vás potom budou tahat po soudech, protože ona bude tvrdit, že je to kvůli tomu, že jste ji např. psychicky týrala když neměla na vrácení dluhu...
Především si uvědomte, že chyba není ve vás, ale ve spolubydlící. Na vzniklé situaci nenesete žádnou vinu. Snad jen ty peníze jste půjčovat neměla, ale situaci s budíkem, či hlasitou hudbou při telefonování nelze nijak asertivně vyřešit. Hlavně její psychický stav NENÍ váš problém, jistě máte svých starostí dost. Takže radím pryč od ní co nejdřív. Pak budete zase v klidu. Držím palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.