Nejste přihlášen/a.
Zvazuju jak nalozit s penezi, ktere mi vedle vydaju zbyvaji. Situace je takova, ze s pritelkyni splacime hypoteku a tudiz zaroven chceme vybudovat nejaky financni polstar, ktery by bylo v nejkrajnejsim pripade mozne pouzit na preklenuti problemu. K tomu mame jeste na 5 let pujcku od rodiny 500 000Kc, ktere musime splatit, z teto pujcky nam jeste necelych 200 tis zbylo, takze realne musime za pet let nasetrit tak 300 tis Kc. I pres to vsechno mi meicne par tisicovek zbyva a uvazuji tedy jak s nimi nalozit.
Jit do banky a zridit nejakej sporici ucet je to nejjednodussi, ale k cemu by to bylo? Uroky nula nula nic..maximalne tak, aby to nelezelo doma a nez se to nekam rozpusti tak se to da, ale nemyslim, ze to je dlouhodobejsimu sporeni to nejlepsi. Zvazuju nejake jine moznosti, co treba takovy nemovitostni fond? Zhodnoceni je uz okolo 6% p.a. Klidne bych zvazil i nejake akcie nebo podilove fondy, ale nevim jestli to jde treba s ulozkou 1000 mesicne..muj plan je takovy, ze bych chtel pred vyplatou vzit vsechny zbyvajici penize a ty rozdelit nasledovne:
1. cast vlozit napr. na zmineny sporici ucet, aby byly penize kdykoliv k dispozici (necham si poradit i jiny produkt, ale musi jit kdykoliv vybrat i cela castka)
2. cast by pripadla na konzervativnejsi investici, ktera bude klidne vazana na delsi cas, ale bude vyhodnejsi nez sporici ucet
3. cast bych chtel pouzit na nejake rizikovejsi investice, ale samozrejme ne s tim nejvysim rizikem, mozna by sem spadali prave akcie nebo tak neco..
mesicne bych timto zpusobem chtel rozdelit tak 4000 -5000 Kc a na zacatek disponuji zhruba 100 tisici v hotovosti
jsem v tomto naprostej zelenac tak pokud se v tom nekdo vyzna rad si necham poradit, piste klidne i konkretni odkazy na produkty atp. moc dekuji
Zdravím,
těch 100tisíc bych si nechal na spořícím účtu. Jako finanční rezervu, cokoliv se může stát ...
Promyslete si na co chcete ty peníze spořit? Jde vám o to, aby jste měl kapitál, který vám se vám bude slušně úročit nebo jen potřebujete odložit na pár let peníze, protože pak koupíte nové auto nebo luxusní dovolenou.
Pokud máte k dispozici měsíčně 4000- 5000 tisíc tak osobně bych je použil takto.
1000,- Kč do penzijního spoření
cca 500-800,-kč do životního pojištění s daňovou úlevou( nevím jestli nějaké máte, ale asi ano jako jištění pro hypotéku)
1700,- do stavebního spoření.
A na zbývající častku bych vybral nějaký program investování, např vámi uvedený realitní fond.
Já používám tento, iad.sk/...
Do akcií bych příliš nepouštel, ale pokud byste po nich toužil, tak si nakupte nějaký lot, třeba telefoniky, až bude dole,.To by vás vyšlo na cca 30000,-
Přeji štastnou ruku při výběru, pokud potřebujete něco upřesnit ptejte se
na životní pojištění s daňovou úlevou se vykašlete, to, co tam dáte první dva roky padne na poplatky a provize, levnější je udělat rizikovku a k tomu investovat rovnou do fondů. rizikovější klidně berte, ať už uplně akice nebo akciové fondy nebo jen nějaké dynamické fondy, ale počítejte s investicí tak na 7 let, po pěti letech to hodit do něčeho konzervativního, jestli bude vhodná doba. pravidelné investice snižují rizikovost, tak když tam dáte kolem 1000 měsíčně, tak by to neměl být problém. Můžete to i rozdělit, většina fondů kolektivního investování je přístupná už od 300 měsíčně. No a jestli chcete akcie, tak ČEZ je teď poměrně nízko a dividendy z něj taky asi ještě nějaký ten pátek potečou...
Pokud jsem to správně pochopil, chcete si vytvořit finanční polštář pro případ nouze. To vám ale pak zbývá jedině ten spořící účet, který sice nepokryje inflaci, ale peníze budou vždy po ruce. Životní pojištění není investice, to jsou vyhozené peníze. Termínovaný vklad je pak vázán dobou. Fondy vám taky nezaručí zhodnocení, když vyberete v nesprávný čas. Akcie jsou na tom podobně, nikdy nevíte, kdy a kde bude kurz. Ano slušnou divi nabízí komerčka nebo tabák, 7-8procent dá v divi i čez v těchto cenách, ale kde bude kurz, když ty peníze budete nejvíc potřebovat? To nikdo neví, čez byl levný i za osm stovek, supr cena byla za sedm set a dnes je kde...ač jsem koupil za 565, čekám na lepší cenu, věřím, že bude ještě níž...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.