Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovni neschopnost

Od: justin® odpovědí: 6 změna:

Zdravim,chtel bych poradit jestli s tim mate nekdo zkusenost.Jsem v delsi pracovni neschopnosti, vychazky, pred operaci. Mam pozvani od rodiny na svatbu,mimo sveho udaneho bydliste na neschopence.Jedna se o 4 dny.Je mozne pozadat lekare o pripadne zmene ,kde se budu po tuto dobu nachazet,ohledne pripadne kontroly.Nebo kde to nahlasit pokud to jde.Dekuji za odpovedi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Napřed poopravím předchozí odpověď: Léčebný režim (jehož částí jsou i vycházky) práce neschopného stanovuje ošetřující lékař, který může léčebný režim měnit/upravovat na základě aktuálního zdravotního stavu pacienta.

Rozhodnutí o povolení, délce a době vycházek je v kompetenci ošetřujícího lékaře. Návrat z vycházek musí být do 19.00 hodin.

___ Místo pobytu nemocného upravuje zákon č. 187/2006/.... Povolit změnu pobytu pacienta v ČR může povolit ošetřující lékař.

___ Podle mne bude záležet na tom, jak změnu pobytu ošetřujícímu lékaři zdůvodníte. Zatímco na svatdbu Vás pustit nemusí, změnu z důvodu, že o Vás nebude mít kdo pečovat, protože všichni odjedou, by povolit mohl.

doplněno 31.03.13 01:06:

Ještě jeden odkaz:

Informace pro oše/... (web ČSSZ)

doplněno 31.03.13 06:10:

Ronyxi, ten předchozí souhlas OSSZ nepotřebuje. O změně pobytu v rámci ČR může rozhodnout ošetřující lékař (proto jsem vložila ty odkazy - pro ověření).

___ Předchozí souhlas OSSZ je potřebný pro nestandardní případy - delší vycházky, vycházky v rozsahu do 6 hodin ale ne s pevně stanovenou dobou vycházek (dobu si určuje pacient podle toho, jak se cítí) a změna pobytu kvůli pobytu v zahraničí.

ronyx*
Díky za opravu a linky. prostudoval jsem to a zas tak úplně vedle jsem ale taky nebyl - cituji: "O povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby a o změně místa pobytu v době DPN rozhoduje ošetřující lékař. O změně místa pobytu rozhoduje ošetřující lékař jen na základě žádosti dočasně práce neschopného pojištěnce. Vycházky může ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a který nenarušuje stanovený léčebný režim. Ošetřující lékař může vycházky povolit podle věty první nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek. Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy probíhající léčba, její vedlejší účinky nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Povolit vycházky podle věty třetí lze nejdříve po uplynutí 3 měsíců ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti a nejvýše na dobu 3 měsíců; takto lze vycházky povolit i opakovaně, a to i na dobu delší 3 měsíců." Takže u mne to opravdu ošetřující lékař povolit nemohl - šlo o jeden den a prodloužení délky vycházek an ten 1 den na více než 6 hodin. U tazatele to bude asi to samé - změnu pobytu může povolit oš. lékař, ale vycházka nesmí přesáhnout 6 hod denně a musí být min. 3 měsíce v DPN a navíc stejně potřebuje předchozí souhlas příslušného rgánu.

ronyx*
hodnocení

2x

Pokud vám to pomůže, tak vám sdělím informaci starou 3 dny, kdy jsem toto řešil.
Aktuálně je to tak, že máte jednou dané vycházky a lékař nemůže rozhodnout o změně či jednorázové úpravě času či temínu vycházek, ale musí se podat žádost a rozhoduje posudkový lékař - odhadnutý termín na rozhodnutí je prý cca 3 týdny (dobu trvání rozhodování PL si ověřte - dál jsem se o to nezajímal, protože to mi bylo k ničemu).
Dříve platilo, že pokud potřebujete udělat nějakou úpravu či změnu (i jednorázovou), tak to stačí ohlásit (lépe dohodnout se) svému ošetřujícímu lékaři. V rámci vylepšování služeb státu to bylo zrušeno. Také jsem byl tak naivní a myslel si, že to tak platí stále.

doplněno 30.03.13 22:10:

Ještě doplním, pokud by to někoho zajímalo - vycházky můžou být max 6 hodin denně (lze je rozdělit třeba na 2 části) v časovém rozmezí (začátek - konec) od 6 ráno do 18 večer.

mowla*
hodnocení

0x

Pokud seněco nezměnilo, pak změny v ´neschopence´ se hlásí lékaři, který ji vystavil - taky jsem takto svého času ´cestoval´.

hodnocení

0x

Dobrý den. Kde se budete zdržovat v době nemoci, se hlásí u lékaře. Ten adresu pobytu v době léčebného režimu píše na neschopenku. Ve Vašem případě se na toto informujte u lékaře, který Vám neschopenku vystavil. Záleží na tom, jak bude vstřícný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]