Dobrý den, Poslední dobou hodně přemýšlím nad tím, jak se vyvýjí vztahy po opadnutí takové té prvotní zamilovanosti, která prý trvá jen několik měsíců. Sám jsem neměl vztah delší než rok a s partnerkami jsme se svždy rozcházeli ve stádiu zamilovanosti, řekl bych, tudíž rozchody nebyly vůbec příjemné. Což mě také přivádí k otázce, je jednodušší ukončit vztah když už zamilovanost vyprchala nebo nastane něco jako "opravdová láska"? Co mezi sebou cítí lidé v dlouhodobém vztahu nebo v manželství? Co za 5, 10 let? Stanou se z partnerů jen kamarádi co spolu občas hupsnou do postele? A kdyby vám to nevadilo, můžete mi pro zajímavost napsat jak dlouho trval váš nejdelší vztah? Díky Tomko
Po zamilovanosti přijde, řekl bych, respekt, tolerance, souznění, možná zvyk a tak nějak něco jiného. Jsme s manželkou 21 let, přesto jsou chvíle, kdy se k sobě chováme jako tenkrát. No a samozřejmě, občas přijde mrak. Asi je důležité, aby oba chtěli počkat, až se zase vyjasní.
Dobrý den. Být zamilovaný je něco jiného, než milovat někoho. Počáteční poblouznění ustoupí něčemu mnohem vážnějšímu _ opravdové lásce. Tzn. berete člověka takový, jaký je. Snášíte s ním dobré i zlé. Důvěřujete mu, tolerujete ho, respektujete ho, cítíte k němu úctu, jste vstřícný. Jste dva snášíte spolu radosti, řešíte starosti. Pracujete na vztahu, aby byl pohodový, funkční po všech stránkách. Neurážíte se, neponižujete se. Prostě jste pár a opravdoví partneři do nepohody. Rozumíte si, jeden na druhého se můžete ve všem spolehnout...Je v tom zamilovanost, úcta i láska. Nejdelší vztah u mne - 28 let.
Myslím, že soužití dvou lidí je hlavně o toleranci. Zamilovanost a milování je krásný. Každej si to musí prožít. A další vztah se musí budovat a učit se ho budovat aby dlouho vydržel. Poslouchat co říká ten druhý. Mraky či mráčky přijdou a zase odejdou. Jsem v tom až po uši už jedentřicet let. Zatím můj nejdelší vztah . Je to na dlouhý povídání. Učíme se celej život a kdo nechce nebo neumí, má prostě smůlu.
Dneska máme devítileté výročí. A co je po zamilovanosti? Až po ní začíná ta pravá láska. Zamilovanost, to jsou jenom poplašené hormony, láska je věc "rozumu" a o to je myslím cennější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.