Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pujčení peněz

Od: monika777 odpovědí: 19 změna:

Dobrý den. Budu prodávat byt:Získané penize z prodeje chci pujčit kamarádovi. Stačí když napíši smlouvu a tam bde uvedená částka kterou jsem pujčil a měsíční častka kterou mi bude splácet a smlouvu mi podepíše.Co všechno by mělo být ve smlouvě napsáno? Je tato smlouva dostačující kyž by třeba vznikly problémy se splácením atd.Pokud ne kde si vyřídit smlouvu a jaká je cena za vyřízení? Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Moniko, já bych Vám poradila sepsat smlouvu a splátkový kalendář u notáře. V případě, že nebude dlužník plnit dohodnuté měsíční splátky, takovýto dokument nahrazuje rozsudek a můžete přistoupit pak rovnou k exekučnímu vymáhání. Odbouráte si tak soudní spor, žalobu na zaplacení atd. Na cenu se zeptejte přímo u notáře, na kterého byste se obrátili.Ať jí zaplatí ten, kdo chce peníze od Vás půjčit, nebo o cenu za notářské služby navyšte dlužnou částku. To je již na dohodě mezi Vámi a dlužníkem.

doplněno 29.03.13 10:38:

PS: Pedpokládám, že jste rozhodnutá peníze půjčit, jinak byste sem dotaz nevkládala...Je to Vaše rozhodnutí, ale rozmyslete si to opravdu dobře..Abyste nakonec nepřišla o peníze i o kamaráda...

Přesně tak, notář vám napíše do smlouvy cokoliv si s druhou stranou sjednáte a dodá tam doložku o přímé vykonavatelnosti tak, jak napsala Kapka..

Každopádně opravdu pozor na to, jestli má kamarád nějaký majetek a jaký je "pracant". Pokud nebude pracovat a bydliště bude mít na úřadu a žádný majetek, přestane Vám platit.. nebudete mít co vymoci se sebelepší smlouvou..

zepe*
hodnocení

2x

stačí smlouva ale podpis bych overil na matrice.jistota přece jenom vetsina byvalich kamaradu je ze nezaplati dluhy :)

a vzoru nejdete dost na netu

doplněno 29.03.13 10:16:

kdyz uz budete psat smlouvu dal bych do ni určitě smluvní pokutu a ja jsem napsal do smlouvy vyší častku než jsem pujčil.

Jasne kdyz kamarad splati castku o kterou šlo. smlouvu znicite

dnes není sranda nekomu pujcovat. dluznik si da osobni bankrot a dostanete jen trosek z dluzne castky

doplněno 29.03.13 10:22:

podnikatel.cz/...

katalog-pravniku.cz/...

doporucuji procis/...

ladaadal*
hodnocení

2x

Taky bych stáhl z netu a nechal jen notářsky ověřit podpis. No, je to tvoje věc. Ale jak se říká, chceš přijít o kamaráda - půjč mu peníze. Nutno taky pouvažovat o variantě nesplácení - když nebude mít, k čemu ti smlouva bude? Letité tahanice po soudech, možná exekutor, bude-li z čeho brát.

hodnocení

2x

Já bych to nedělala. Vůbec! Budete mít smlouvu a kamarád příjde o zaměstnání nebo se schumelí něco naprosto jiného a nečekaného a vám zůstane jen smlouva a oči pro pláč. Policie, soudy, exekutoři. Nic z toho není zadarmo a jestli bude váš kamarád bez majetku a bez prostředků, zůstanete bez kamaráda, jen se smlouvou v ruce. ;) Takových dotazů, jak získat zpět půjčené peníze, je tady na poradně mraky. Dost dobře se může stát, že ty peníze neuvidíte vůbec nikdy. sama si budete chtít zařídit život a nebudete mít z čeho. Budete shánět půjčky a my budeme od vás číst dotazy, jak z toho ven. *hej*Nedělejte to! Byt si ponechejte, budete ho ještě zcela určitě potřebovat. Vy víte, co bude za rok? Já ne!

sebod*

Ach jo...Není vám smutno z odpovědí? Jistě, máte všichni pravdu, je to risk.Obrovský risk. Kde to žijeme? Za mého mládí půjčky v rodině i mezi kamarády fungovaly. Dá se říct bez problémů. A dnes? *plac*

mike32*

Za mého mladí půjčky kamarádům ... řádově teda jen ve stovkách korun ... byly skoro vždy nevratné ... :)

doplněno 29.03.13 12:05:

Jestli chce Monika půjčit takovou větší sumu kamarádovi - nazval bych to spíše, než-li půjčkou ... např. darem, charitou, věnováním ... atd ... :)

buss

Čo bolo, to bolo, jsme někde jinde, v jiné době, jiné vztahy...

mike32*

A to ještě nevíte, že když kamarád vyhlasí osobní bankrot, tak můžete dostat jen 30% z půjčené částky a nebo taky vůbec nic pokud svoji pohledávku nestihnete přihlásit včas!

V současné době takhle hazardovat s penězma - rozmyslete si to! To nemáte lepší nápad na jistější a vratnější investici?!

bender*
hodnocení

2x

pokud uz nikdy nechces videt sveho kamarada, puc mu penize.

Ja uz bych nepucil, ani sestre, po mych bohatych zkusenostech...

doplněno 30.03.13 12:15:

a moje posledni zkusenost prave byla, ze sem pucil, mel smenku radne osetrenou, vse vypadalo v poradku a stejne mi je na dve veci a ja svoje penize uz nejspis neuvidim, protoze sem taky chtel pomoct "kamaradovi"

buss
hodnocení

1x

Já bych si rozmyslel dnes půjčovat peníze, kamarád, rodina pak stejný problém a pak tady bude, jak prachy z kamaráda dostat. Žádná smlouva to nevyřeší, když bude bez jakéhokoli majetku, bude se chytře vyhýbat. A co tak zástavu? Lépe advokát, bere % (advokátní tarif) nebo po domluvě. Smluv, vzorů je na intu dosti, jen vybírat.

hodnocení

0x

Dobrý den i Vám...

Ve smlouvě uveďte: výši půjčené částky; výši měsíční splátky; datum ke kterému má být každý měsíc částka splacena; datum kdy má být nejpozději uhrazena celá částka; výši úroku (pokud jste se na něm dohodli); případné sankce za pozdní splácení; datum sepsání smlouvy; přesnou identifikaci kdo půjčuje a komu půjčuje - tzn. jméno, příjmení, RČ (nebo alespoň datum narození), adresu; doložku o sepsání bez nátlaku a o svobodné vůli; podpisy ověřit na matrice; u podpisu není od věci uvést jméno a příjmení toho, kdo se tam podepisuje (znáte to - vytečkované místo k podpisu a pod tím jméno+příjmení).

Jinak co se mě týká, já bych do toho nešel. Jak praví klasik - Máš-li peníze na zbyt a chceš-li se zbavit přítele... půjč mu peníze.

moula*
hodnocení

0x

Takovou velkou půjčkou se hrnete jenom do neštěstí. Jedinou pojistkou by bylo zastavit kamarádovu nemovitost v 1,5 násobné tržní hodnotě půjčky ve váš prospěch. Cokoliv jiného i podepsaného vám peníze nevrátí a zbudou vám oči pro pláč. Bez té zástavy nemovitosti je to z vaší strany dar z blbosti!

nu*
hodnocení

0x

k notářské smlově ještě nech kamarádovi podepsat SMĚNKU a ta bude v úschově u právního zástupce, kdyby ěnco prodáš jí Ivanovi a on to z něj vymlátí

mike32*

Tak tomuhle snad ani sám nevěříte ... :-D

doplněno 29.03.13 12:36:

K čemu je směnka při vyhlášení osobního bankotu dlužníkem?! Kamarád takové směnky držel a když se nestihl přihlásit do insolvenčního řízení, tak si s nima tak akorát mohl vytřít zadek ...

kohoutm2*
hodnocení

0x

Pokud mu chcete pujcit a v pripade problemu chcete byt ve vyhode, resil bych to formou smenky nebo nekolika smenek v pripade postupneho splaceni. Smenka ma tu vyhodu (pokud je spravne napsana), ze se neresi prokazani vzniku zavazku a pokud je to smenka "bez protestu" nemusite ani dokazovat, ze jste se snazila z nej penize dostat. V nejhorsim pripade se da smenka i prodat, ovsem se znacnou ztratou.

wladi*
hodnocení

0x

Pořádně si rozmysli, zda půjčíš peníze.Já jsem také půjčil a měl vše řádně ošetřené ale dotyčný dlužil mnoha dalším lidem a podnikům, takže mi nepomohlo ani podání žaloby a potom příkaz soudce k exekuci, protože dotyčný stačil zemřít a tyto soukromé dluhy jsou až na posledním místě při vyřizování dědictví,takže mi byla nakonec přiznána 1/6 z dlužné částky, kterou jsem ještě ani nedostal a to dluh vznikl v roce 2008.Proto už bych v životě nikomu nepůjčil, jedině ve vlastní rodině.

hodnocení

0x

nedělej to radši kamaráda pošli do banky at si pučí tam peníze si dobře ulož budou se ti hodit *palec*

jinak neni co dodat vše bylo řečeno *plac*

doplněno 30.03.13 11:56:

doplním švagr též prodal byt a půl mega pučil švagrovi dnes nemá nic a je v háji švagr nic nemá tak neni s čeho brát jen to stojí peníze za soudy a advokáty a hádejte kdo to platí *zed*

mám dotaz proč nejde kamarád pro půjčku do banky?

hodnocení

0x

V dnešní době spíše nepůjčovat a i v rodině si člověk musí rozmyslet komu! Známý půjčil svému bratrovi,,blbých,,6000,-,,a ten se neměl 3 roky ani ke splácení po 500,-natož k úplnému vrácení.Několikrát ho vyzval ústně,písemně,přes rodiče a on pořád nic.Nakonec to dal k soudu,vyhrál a bratrovi se dluh vyšplhal se soudními náklady na 22 tisíc.které musel zaplatit myslím do 30-ti dnů jinak by měl exekuci.Rozhádalo to celou rodinu a rodiče nemluví né s tím co dlužil,ale s tím synem,co toho druhého zažaloval! Jóó,nevděk světem vládne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]