Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Budu prodávat byt:Získané penize z prodeje chci pujčit kamarádovi. Stačí když napíši smlouvu a tam bde uvedená částka kterou jsem pujčil a měsíční častka kterou mi bude splácet a smlouvu mi podepíše.Co všechno by mělo být ve smlouvě napsáno? Je tato smlouva dostačující kyž by třeba vznikly problémy se splácením atd.Pokud ne kde si vyřídit smlouvu a jaká je cena za vyřízení? Děkuji.
Dobrý den. Moniko, já bych Vám poradila sepsat smlouvu a splátkový kalendář u notáře. V případě, že nebude dlužník plnit dohodnuté měsíční splátky, takovýto dokument nahrazuje rozsudek a můžete přistoupit pak rovnou k exekučnímu vymáhání. Odbouráte si tak soudní spor, žalobu na zaplacení atd. Na cenu se zeptejte přímo u notáře, na kterého byste se obrátili.Ať jí zaplatí ten, kdo chce peníze od Vás půjčit, nebo o cenu za notářské služby navyšte dlužnou částku. To je již na dohodě mezi Vámi a dlužníkem.
doplněno 29.03.13 10:38:PS: Pedpokládám, že jste rozhodnutá peníze půjčit, jinak byste sem dotaz nevkládala...Je to Vaše rozhodnutí, ale rozmyslete si to opravdu dobře..Abyste nakonec nepřišla o peníze i o kamaráda...
Přesně tak, notář vám napíše do smlouvy cokoliv si s druhou stranou sjednáte a dodá tam doložku o přímé vykonavatelnosti tak, jak napsala Kapka..
Každopádně opravdu pozor na to, jestli má kamarád nějaký majetek a jaký je "pracant". Pokud nebude pracovat a bydliště bude mít na úřadu a žádný majetek, přestane Vám platit.. nebudete mít co vymoci se sebelepší smlouvou..
stačí smlouva ale podpis bych overil na matrice.jistota přece jenom vetsina byvalich kamaradu je ze nezaplati dluhy
a vzoru nejdete dost na netu
doplněno 29.03.13 10:16:kdyz uz budete psat smlouvu dal bych do ni určitě smluvní pokutu a ja jsem napsal do smlouvy vyší častku než jsem pujčil.
Jasne kdyz kamarad splati castku o kterou šlo. smlouvu znicite
dnes není sranda nekomu pujcovat. dluznik si da osobni bankrot a dostanete jen trosek z dluzne castky
doplněno 29.03.13 10:22:
Taky bych stáhl z netu a nechal jen notářsky ověřit podpis. No, je to tvoje věc. Ale jak se říká, chceš přijít o kamaráda - půjč mu peníze. Nutno taky pouvažovat o variantě nesplácení - když nebude mít, k čemu ti smlouva bude? Letité tahanice po soudech, možná exekutor, bude-li z čeho brát.
Já bych to nedělala. Vůbec! Budete mít smlouvu a kamarád příjde o zaměstnání nebo se schumelí něco naprosto jiného a nečekaného a vám zůstane jen smlouva a oči pro pláč. Policie, soudy, exekutoři. Nic z toho není zadarmo a jestli bude váš kamarád bez majetku a bez prostředků, zůstanete bez kamaráda, jen se smlouvou v ruce. Takových dotazů, jak získat zpět půjčené peníze, je tady na poradně mraky. Dost dobře se může stát, že ty peníze neuvidíte vůbec nikdy. sama si budete chtít zařídit život a nebudete mít z čeho. Budete shánět půjčky a my budeme od vás číst dotazy, jak z toho ven.
Nedělejte to! Byt si ponechejte, budete ho ještě zcela určitě potřebovat. Vy víte, co bude za rok? Já ne!
Ach jo...Není vám smutno z odpovědí? Jistě, máte všichni pravdu, je to risk.Obrovský risk. Kde to žijeme? Za mého mládí půjčky v rodině i mezi kamarády fungovaly. Dá se říct bez problémů. A dnes?
Za mého mladí půjčky kamarádům ... řádově teda jen ve stovkách korun ... byly skoro vždy nevratné ...
Jestli chce Monika půjčit takovou větší sumu kamarádovi - nazval bych to spíše, než-li půjčkou ... např. darem, charitou, věnováním ... atd ...
A to ještě nevíte, že když kamarád vyhlasí osobní bankrot, tak můžete dostat jen 30% z půjčené částky a nebo taky vůbec nic pokud svoji pohledávku nestihnete přihlásit včas!
V současné době takhle hazardovat s penězma - rozmyslete si to! To nemáte lepší nápad na jistější a vratnější investici?!
pokud uz nikdy nechces videt sveho kamarada, puc mu penize.
Ja uz bych nepucil, ani sestre, po mych bohatych zkusenostech...
doplněno 30.03.13 12:15:a moje posledni zkusenost prave byla, ze sem pucil, mel smenku radne osetrenou, vse vypadalo v poradku a stejne mi je na dve veci a ja svoje penize uz nejspis neuvidim, protoze sem taky chtel pomoct "kamaradovi"
Já bych si rozmyslel dnes půjčovat peníze, kamarád, rodina pak stejný problém a pak tady bude, jak prachy z kamaráda dostat. Žádná smlouva to nevyřeší, když bude bez jakéhokoli majetku, bude se chytře vyhýbat. A co tak zástavu? Lépe advokát, bere % (advokátní tarif) nebo po domluvě. Smluv, vzorů je na intu dosti, jen vybírat.
Dobrý den i Vám...
Ve smlouvě uveďte: výši půjčené částky; výši měsíční splátky; datum ke kterému má být každý měsíc částka splacena; datum kdy má být nejpozději uhrazena celá částka; výši úroku (pokud jste se na něm dohodli); případné sankce za pozdní splácení; datum sepsání smlouvy; přesnou identifikaci kdo půjčuje a komu půjčuje - tzn. jméno, příjmení, RČ (nebo alespoň datum narození), adresu; doložku o sepsání bez nátlaku a o svobodné vůli; podpisy ověřit na matrice; u podpisu není od věci uvést jméno a příjmení toho, kdo se tam podepisuje (znáte to - vytečkované místo k podpisu a pod tím jméno+příjmení).
Jinak co se mě týká, já bych do toho nešel. Jak praví klasik - Máš-li peníze na zbyt a chceš-li se zbavit přítele... půjč mu peníze.
Takovou velkou půjčkou se hrnete jenom do neštěstí. Jedinou pojistkou by bylo zastavit kamarádovu nemovitost v 1,5 násobné tržní hodnotě půjčky ve váš prospěch. Cokoliv jiného i podepsaného vám peníze nevrátí a zbudou vám oči pro pláč. Bez té zástavy nemovitosti je to z vaší strany dar z blbosti!
k notářské smlově ještě nech kamarádovi podepsat SMĚNKU a ta bude v úschově u právního zástupce, kdyby ěnco prodáš jí Ivanovi a on to z něj vymlátí
Pokud mu chcete pujcit a v pripade problemu chcete byt ve vyhode, resil bych to formou smenky nebo nekolika smenek v pripade postupneho splaceni. Smenka ma tu vyhodu (pokud je spravne napsana), ze se neresi prokazani vzniku zavazku a pokud je to smenka "bez protestu" nemusite ani dokazovat, ze jste se snazila z nej penize dostat. V nejhorsim pripade se da smenka i prodat, ovsem se znacnou ztratou.
Pořádně si rozmysli, zda půjčíš peníze.Já jsem také půjčil a měl vše řádně ošetřené ale dotyčný dlužil mnoha dalším lidem a podnikům, takže mi nepomohlo ani podání žaloby a potom příkaz soudce k exekuci, protože dotyčný stačil zemřít a tyto soukromé dluhy jsou až na posledním místě při vyřizování dědictví,takže mi byla nakonec přiznána 1/6 z dlužné částky, kterou jsem ještě ani nedostal a to dluh vznikl v roce 2008.Proto už bych v životě nikomu nepůjčil, jedině ve vlastní rodině.
nedělej to radši kamaráda pošli do banky at si pučí tam peníze si dobře ulož budou se ti hodit
jinak neni co dodat vše bylo řečeno
doplním švagr též prodal byt a půl mega pučil švagrovi dnes nemá nic a je v háji švagr nic nemá tak neni s čeho brát jen to stojí peníze za soudy a advokáty a hádejte kdo to platí
mám dotaz proč nejde kamarád pro půjčku do banky?
V dnešní době spíše nepůjčovat a i v rodině si člověk musí rozmyslet komu! Známý půjčil svému bratrovi,,blbých,,6000,-,,a ten se neměl 3 roky ani ke splácení po 500,-natož k úplnému vrácení.Několikrát ho vyzval ústně,písemně,přes rodiče a on pořád nic.Nakonec to dal k soudu,vyhrál a bratrovi se dluh vyšplhal se soudními náklady na 22 tisíc.které musel zaplatit myslím do 30-ti dnů jinak by měl exekuci.Rozhádalo to celou rodinu a rodiče nemluví né s tím co dlužil,ale s tím synem,co toho druhého zažaloval! Jóó,nevděk světem vládne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.