Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepsáni baráku

Od: kuba7255* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu ohledně baráku asi začnu takhle omlouvám se, že tu bude asi dlouhé... ( nevím jak začít).

Moje teta měla manželství barák na půl se strejdou ted strejda umřel neměl žádnou závět. A teta dostane barák ten zbytek Moje otázka z ní kolik teta dostane procent když se to bude danit a jaký musí být odhad...?

A další otázka z ní teta to chce na mě přepsat,(barák) ale já jsem jak se říká z třetího kolene jsem pro nu jakoby cizí osoba, tak se opět ptám kolik budu danit já a jaký musí být odhad '' prý musí být soudní ''.. a nebo jak to bude pro mě nejvíhodnější jakoby koupit nebo, aby mi to dala- děkuji moc

Zhrnutí otázek:

1- Kolik procent dostane teta ohledně toho danění a jaký musí mít odhad.

2- Kolik procent dostanu já jako cízí osoba a jaký musí být odhad.

3- a jak by to bylo pro mě nejvýhodnější.. darovat nebo jakoby koupit

díky mockrát.. přeji příjemné svátky velikonoční..

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

1. Teta je osvobozena od daně, odhadce nemusí být, bude 100% vlastníkem domu za předpokladu, že neměli děti.

2. Vy jste synovec, ne cizí osoba a spadáte do II. skupiny. Bude-li dům vám darován, taktéž nebudete platit daň a nebude třeba odhadce.

doplněno 29.03.13 14:57:

po doplnění vaší odpovědi oprava - vy nejste synovec, ale prasynovec a platí odpověď dle tabulkdy od bt. Odhadce opravdu nemusí být pokud se dědicové shodnou na nějaké částce s notářem. U nás to tak v rodině bylo. A nejednalo se jen o dům, ale i o auto,... Prostě notář navrhl cenu a pokud všichni souhlasili, ušetřilo se za odhadce.

kuba7255*
hodnocení

Děkuji mnohokrát ne děti neměli takže až pude na přepis tak může hned jak bude mít 100 baráku přepíše barák na mě synovce a nebudu platit jste si jistý-á? jinak ještě jednou děkuji.

doplněno 29.03.13 08:26:

a ještě takhle : moje mamka je dcera bábičky a bábička je sestra tety.

bt
Pokud vím, tak doposud nedošlo v posledním roce k nějakým změnám. Proto nevím, proč uvádíte, že odhadce být nemusí. Dědictví projednává notář a ten musí stanovit hodnotu majetku po zemřelém. Proto požaduje odhadce. Daň se neplatí, ale platí se odměna notáři, která vychází z ceny děděného majetku a není právě nejmenší. Kdo by stanovil cenu nemovitosti, když by nemusel být odhadce? Z vlastní zkušenosti vím, že úmrtí v rodině přináší pozůstalým značné výdaje.
nu*

ale státu a dalším subjektům peníze do kasičky a kalouskovým mužům dobrou náladu...dnes se někomu vyplatí i to když jiný umře...

bt
Nyní jsem se všiml, že vaše příbuzná je prateta a vy prasynovec, takže zřejmě patříte do III. skupiny dle příbuzenského vztahu.
Přepsáni baráku
kuba7255*
A ješte poslední otázka když by se to napsalo na moji mamu tedy dceru babičky a teta je sestra babičky.. tak bych neplatil daň že? a pak to přepíše na mě je to možné...? a cena kolik by to stálo asi děkuji...
bt
Teta a její neteř patří do II. skupiny dle příbuzenského vztahu, takže jsou osvobozeny od daně darovací. Ale nejprve musí dojít k dědickému řízení po zemřelém strýci. A zde bude teta platit notáři podle výše děděného majetku.
Odměna notáře:
z prvních 100 000 Kč základu …... 2,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč základu ... 1,2 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu ... 0,9 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu ... 0,5 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu ... 0,1 %,
nejméně však 600 Kč.
bt
A je-li notář plátcem DPH, tak se ještě odměna zvýší o 21 %.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]