Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, založil jsem si živnost která mi platí od ledna ale za leden unor březen nemám žádné výdělky, mám povinnost odvádět Sociální pojištění?
trosku mi unika, proc jste si zalozil zivnost, a po 2 mesicich se hlasite na pracak, ... rozjizdite zivnost a nemate usporene ani to minimum na par tisic (cca 2-3) mesicne za socku a zdravko
Nikdo tu o pracáku nemluvil, a ani nikdo neříkal že na to nemám jen zjišťuju jestli to nejde pokoumat abych nemusel zbytečně platit když nebyly žádné příjmy
Takže sem tam volal. od prosince to mam otevreny takze bych mel platit za skoro uz 4 mesice, rek sem slecne ze sem nemel zadny prijmy a dostali sme se k tomu ze staci kdyz se tam v dubnu zastavim, nastavime ze od konce prosince sem tam jakoby nemel prijmy a nove se prihlasim od dubna, takze zaplatim jen ten prosinec a od dubna už pravidelně.
Ano, i když nemáte příjmy po celý rok. Neplatíte poze v době nemoci, pokud tato trvá minimálně kalendářní měsíc, počíneje od prvního dne v měsíci. - pt
No ja se ptam prave proto, ze jsem tohle tady resil a bylo mi odpovezeno jinak.
Takze laybor mi rekl v tom mem vlakne kravinu?
Ano, laybor se vyjádřil nepřesně. Dokud neukončíte (nepřerušíte) činnost, platíte zálohy v minimální výši. Když přerušíte a přihlásíte se na pracák, neplatíte nic. Když přerušíte a nepřihlásíte se na pracák, jste tzv. osobou bez zdanitelných příjmů, platíte minimální zdravotní pojištění a sociální nemusíte. (Samozřejmě se vám měsíce, kdy soc. neplatíte, nezapočítávají do odpracovaných let na důchod)
V prvním roce výkonu hlavní výdělečné činnosti se odvádí měsíční zálohy na sociální pojištění alespoň v minimální výši. finance.cz/...
doplněno 28.03.13 22:31:Nebudu zde kopírovat celý zákon, proto jsem dala odkaz.
To vyzniva, jakoby jen v prvnim roce.. a pak uz nic?
A neda se tomu zaplaceni socky nejak vyhnout? Jednou mi sama urednice na socialce (tajne) radila, ze kdybych mel prijmy z jineho paragrafu nez ten bezny (nevim jeho cislo), kdyby to bylo treba z prijmu z pronajmu, nebo umelecke cinnosti, tak se z toho socialka neplati. Nemuzu proste ty svoje nulove prijmy hodit do kategorie pronajem? Rikala, ze se o tyto kategorie socka nezajima.
V prvním roce podnikání musíte platit alespoň minimální zálohy. Po skončení roku musíte podat přehledy a podle výše zisku pojistné doplatit. Na další roky se výše záloh stanoví podle výsledků předchozího roku.
Příjmy z pronájmu a/nebo z umělecké činnosti jsou něco jiného než zisk z podnikání OSVČ.
Měl byste platit alespoň minimální zálohy, jak na sociální tak i na zdravotní pojištění. - pt
doplněno 28.03.13 20:27:Platit musíte a to ze zákona.
Sociální pojištění je vžitý název používaný pro odvody pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Toto pojistné musí platit jak zaměstnanci, tak také osoby samostatně výdělečně činné. finance.cz/...
Stejně jako zaměstnanci, tak také osoby samostatně výdělečně činné jsou povinny se účastnit zdravotního pojištění. finance.cz/...
A podnikání máte jako hlavní nebo jako vedlejší činnost? Nebo jinými slovy: jste ještě někde zaměstnaný? Pokud jsou příjmy z OSVČ jediným vaším příjmem tak ano, povinnost platit minimální zálohy máte.
Mám to na hlavní poměr.. když pozastavím zítra živnost a příští měsíc bych ji zase obnovil, budu platit za březen soc. pojištění?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.