Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Zdědila jsem dluhy, už je to dva roky. Lítala jsem v té době jak blázen po všech úřadech, stejně tak do banky téměř každý den, chtěla jsem vědět, jaké povinnosti mi náleží. Od banky přišel dopis, ať zaplatím dluh co nejdříve a nebo ať se domluvím na splátkovém kalendáři. Což jsem také udělala. Šlo mi o to, že jsem jako student a člověk, který nemá a neměl ani v nejmenším podporu od druhého rodiče, snížit splátku níž, než splácel otec.
Paní v bance mě za ujišťovala za prvé, že při dědickém řízení je to bezúročné. Že v takovém případě záleží nejvíce na tom, aby byl vidět na účtě nějaký pohyb, že na to nekašlu. Ale že nebude vadit, když se třeba zpozdím apod. A telefonicky jsem se pak spojila s paní, se kterou jsem se domluvila, že budu pár měsíců platit jen zlomek částky, že do té doby možná prodám zděděnou nemovitost a pak to vše zaplatím naráz. A že když se tak nestane, zavolám a domluvíme se, jak dál.
Nemovitost se neprodala a já jsem chtěla ještě asi měsíc nebo dva počkat, zda se tak nestane, kdežto paní mi zavolala, ať okamžitě uhradím vše zpětně, i ty částky z minulých měsíců, což pro mě byla horentní suma. Myslela jsem, že mě odvezou, ale učinila jsem tak, ačkoliv jsem neměla žádné peníze, byla jsem zkrátka v mínusu.
Řekli mi také, že když to uhradím, mám splácet každý měsíc částku, kterou platil táta a bude to tak v pořádku.
Uplynul čas a řekla jsem si, že k dluhům nemám vůbec žádný papír. Nevím, jak to chodí, když si lidé berou půjčky a už vůbec ne, když to dědí. Ptát se na to lidí v bance, to je absolutně bezpředmětný, protože už tři lidi mi řekli něco jiného a nebo že to není v jejich kompetencích. Zkrátka rozhodla jsem se jít zeptat, jak to s tím dluhem vypadá, že nemám ani žádné výpisy, jen posílám (pravidelně!) peníze. A jestli by to nebylo možné nějak snížit.
Tak jsem šla do své pobočky, kde dáma, která to se mnou vyřizovala, je na mateřské a ta, která to teď má se mnou vyřizovat, řekla, že se mi z té částky ukládá jen zlomek, protože mi to jde přes vymáhání a že to mám celou dobu PO SPLATNOSTI.
Opravdu nerozumím. Když to splácím každý měsíc s týdenním předstihem.
Paní mi teď říká, že neví, co jsem si s kým domlouvala, nikdo nic neví a ani co po nich chci.
Já jenom nevím v jaké jsem situaci a chci prostě ukládat peníze, které vkládám.
Nerozumím tomu, že nemáte žádný papír o výši dluhu. Z dědického řízení máte rozhodnutí a tam je výše dluhu a u které společnosti zapsaná, pokud jste se dědictví nezřekla máte povinnost ji splatit. První cesta tedy vede s tím úředním rozhodnutím do ústavu kde dluh mám a tam se musím dozvědět co to je, kolik to je a vše ostatní. Pochopila jsem, že vy netušíte výši dluhu, nemáte žádné potvrzení, že dluh platíte, tak znovu do banky a nenechat se přesvědčit, že to úřednice neví, nemůže...
Ne, já vím kolik, vím vše, jen nevím, jestli to vůbec oni vědi, že to splácím, tak jsem se na to byla optat a dozvěděla jsem se skvělou novinu, že to jde přes vymahače, čemuž nerozumím, když jsem udělala vše dle domluvy. Ovšem dle ústní domluvy...
Překvapuje mne, že něco splácíte, aniž byste k tomu měla jakékoliv podklady. (Ústní domluva je k ničemu.)
Zajděte do banky a nedohadujte se u přepážky, chtějte jejich nadřízeného. S ním se pak dohodněte a trvejte na sepsání dohody na místě.
PS: To Vám nechodí ani žádné výpisy? Dopis od vymahačské společnosti?
Ne, nic mi nepřišlo, také mě to celkem udivuje.
V bance mi řeknou, že když to jde přes vymahače, tak už není jejich věc.
Což taky řekli. Že do toho prý už nevidí:D
A prý mám s nimi sepsat nějakou žádost.
A nevím jakou, to půjdu teprve zjistit. Tak jsem se tu chtěla zeptat, co to má vlastně všechno znamenat, abych měla přehled.
Co máte od notáře? Dluhy se dědí, pokud se dědictví nedomítne. Na per hubu moc nevěřím, ani kolikrát neví na přepážkách jaká bije. Vždy ať doloží dle čeho. Takže písemně. Ano, banky to nechávají vymáhat přes někoho ( a to i když se splácí, šetří si lidi), asi nemyslíte exekutora. Pokud byla nějaká domluva, dohoda, smlouva a splátka nepřišla, byl dluh splatný. Ostatně to je i v podmínkách úvěrů. Po bance chtít, jaký dluh jste zdědila, kolik splaceno a jaká je aktuální výše dluhu. Evidovat si to. Zkuste se pobavit i s tou vymáhací společností, jakou výši dluhu převzala. U ex je nebezpečí, že částky věřiteli nepřeposílá. Je třeba jednat a platit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.