Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bez občanky po EU?

Od: johnym odpovědí: 4 změna:

Můžu cestovat v EU i bez pasu a bez občanky? Jaka sankce mi hrozi třeba na Slovensku, kdyz mě chytnou bez občanskeho prukazu ale s řidičakem?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

laybor*
hodnocení

0x

Občané EU
Jako státní příslušník jedné z členských zemí Unienemusíte při překračování státních hranic v rámci schengenského prostoru předkládat ani cestovní pas, ani občanský průkaz.

Rakousko

Maďarsko

Norsko

Belgie

Island

Polsko

Česká republika

Itálie

Portugalsko

Dánsko

Lotyšsko

Slovensko

Estonsko

Lichtenštejnsko

Slovinsko

Finsko

Litva

Španělsko

Francie

Lucembursko

Švédsko

Německo

Malta

Švýcarsko

Řecko

Nizozemsko

Pokud cestujete do Bulharska, Irska, na Kypr, do Rumunska či Spojeného království, musíte se na hranicích prokázat platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. I když jsou tyto země součástí Unie, do schengenského prostoru nepatří.
I když ke vstupu do zemí Schengenu cestovní pas nepotřebujete, přesto se doporučuje vzít si pas nebo občanský průkaz s sebou pro případ, že byste museli prokázat svou totožnost (např. na policii, při nástupu do letadla apod.).
Řidičský průkaz, platební karty apod. nejsou považovány za platné cestovní doklady a nelze je jako průkaz totožnosti použít.
hanher*

To snad ne.

A pokud něco zkopíruji, napíšu i zdroj ;)

doplněno 27.03.13 19:33:

Prokázání totožnosti _ platný občanský průkaz stačí

Právo vstupu na území jiných členských států EU je vázáno na schopnost prokázat vaši totožnost _ předložením platného průkazu totožnosti (občanský průkaz) nebo cestovním pasem.

Pokud se neprokážete platným průkazem totožnosti nebo cestovním pasem

Pokud nebudete mít potřebné cestovní doklady, musí vám orgány příslušného státu poskytnout veškeré vhodné možnosti, abyste potřebné doklady v přiměřené lhůtě získali nebo vám byly dodány, nebo abyste doložili či jinak prokázali, že se na vás vztahuje právo volného pohybu a pobytu (čl. 5 odst. 4).

Toto prokázání se musí řídit stejnými pravidly platnými pro občany daného státu.

Pokud vnitrostátní právní předpisy stanoví pro vlastní občany povinnost mít u sebe vždy průkaz totožnosti a nesplnění této povinnosti je sankcionováno, mohou vám orgány takového státu při nesplnění této povinnosti uložit sankce.

mzv.cz/...

johnym
hodnocení

Prave mi jde o to že jsem ridic z povolaní, pas jsem si nevyrizoval-je pro me zbytecny, jezdim slovensko-cesko-nemecko-polsko a dnes jsem ztratil obcanku. Nahlasil jsem to, zaridil novou, ta bude az za mesic a do te doby mi daly jen listek misto obcanky. Jenze prave ten je platny pouze v ČR. jak na to budou reagovat policajti a ostatni statni urednici kdyz se jim budu prokazovat pouze kouskem papiru. Kdyz jsem si chtel teda vyridit expres pas, tak po me urednice chtela 1500,- a ze bude dalsi uredni den (pondeli je svatek) takze az ve stredu a ma pouze 6 mesicni platnost,-takze zbytecne...

hodnocení

0x

vezmou vas na stanici overit totoznost a bezuhonnost. Predpokladam pokutu, kvuli povinnosti nosit OP / pas s sebou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]