Nejste přihlášen/a.
Můžu cestovat v EU i bez pasu a bez občanky? Jaka sankce mi hrozi třeba na Slovensku, kdyz mě chytnou bez občanskeho prukazu ale s řidičakem?
To snad ne.
A pokud něco zkopíruji, napíšu i zdroj
Prokázání totožnosti _ platný občanský průkaz stačí
Právo vstupu na území jiných členských států EU je vázáno na schopnost prokázat vaši totožnost _ předložením platného průkazu totožnosti (občanský průkaz) nebo cestovním pasem.
Pokud se neprokážete platným průkazem totožnosti nebo cestovním pasem
Pokud nebudete mít potřebné cestovní doklady, musí vám orgány příslušného státu poskytnout veškeré vhodné možnosti, abyste potřebné doklady v přiměřené lhůtě získali nebo vám byly dodány, nebo abyste doložili či jinak prokázali, že se na vás vztahuje právo volného pohybu a pobytu (čl. 5 odst. 4).
Toto prokázání se musí řídit stejnými pravidly platnými pro občany daného státu.
Pokud vnitrostátní právní předpisy stanoví pro vlastní občany povinnost mít u sebe vždy průkaz totožnosti a nesplnění této povinnosti je sankcionováno, mohou vám orgány takového státu při nesplnění této povinnosti uložit sankce.
Prave mi jde o to že jsem ridic z povolaní, pas jsem si nevyrizoval-je pro me zbytecny, jezdim slovensko-cesko-nemecko-polsko a dnes jsem ztratil obcanku. Nahlasil jsem to, zaridil novou, ta bude az za mesic a do te doby mi daly jen listek misto obcanky. Jenze prave ten je platny pouze v ČR. jak na to budou reagovat policajti a ostatni statni urednici kdyz se jim budu prokazovat pouze kouskem papiru. Kdyz jsem si chtel teda vyridit expres pas, tak po me urednice chtela 1500,- a ze bude dalsi uredni den (pondeli je svatek) takze az ve stredu a ma pouze 6 mesicni platnost,-takze zbytecne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.