Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel neposílá výplatu

Od: lebka87* odpovědí: 4 změna:

Ahoj všem,

bohužel řeším problém se svým zaměstnavatelem který neplní své závazky, tj. že neplatí včas výplatu. Výplatu pravidelně posílal se zpožděním cca dva týdny po dni splatnosti, nyní v tomto novém roce se mi směje do tváře že má na zaplacení čas 31dní po splatnosti. To že nemám z čeho zaplatit nájem nebo úvěr ho nezajímá, odpoví pouze, že doba je zlá, že peníze nemá nikdo a že on má na účtě nulu. Vím že tohle je časté, nejsem jediná, bohužel u mě je to smutnější o to, že je to chráněná dílna, (jsem ozp) a pan šéf dostal dotace na výplaty, ale mě tvrdí že nemá ani korunu. Domluvy nepomáhají, prosby také ne, jsem z toho nešťastná a i když mi dluží "pouhé" 4tisíce korun, pro mě jsou to velké penízky... Prosím o radu kam se obrátit o pomoc, na finančním úřadě mi s tímto asi nepomohou. Nechci udávat, být zlá, ale bránit se musím... Děkuji vám všem za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

2x

Nevím, kdo mu ty dotace vyplácí, jestli např. ÚP, nebo MěÚ, ale právě na tuto instituci bych se na Vašem místě obrátil.

lebka87*
hodnocení

Mám dojem že MěÚ, alespoň co vím tak chráněná místa jsou vymezena přes MěÚ. Děkuji Vám moc za bleskovou odpověď...

laybor*

Jestliže zaměstnavatel zaměstnanci nevyplatí mzdu, lze doporučit postupovat následovně.
Pokud u všeho zaměstnavatele působí odbory, požádejte je o pomoc. Kromě toho se obraťte se stížností na oblastní inspektorát práce. Ten může zaměstnavateli za toto závažné porušení zákoníku práce uložit pokutu.

Pokus o smír

Jestliže by zaměstnavatel mzdu nezaplatil ani po prošetření jeho nezákonného postupu oblastním inspektorátem práce, je třeba učinit pokus o smír, tj. písemně zaměstnavateli sdělit, že vám dluží mzdu a v jaké výši s tím, že požadujete tuto mzdu zaplatit nejpozději do určitého data. Dále doporučuji v tomto písemném sdělení upozornit, že pokud se tak nestane, budete nucen se svých oprávněných nároků domáhat soudně. V závěru bude vhodné uvést toto: "Tento dopis považujte za poslední pokus o mimosoudní vyřešení tohoto sporu."

sarka73*
hodnocení

0x

Dobrý den,

pokud Váš zaměstnavatel dostává dotace na Vaši mzdu je povinnen platit Vám mzdu, zdravotní pojištění a sociální pojištění ještě před získáním dotace na mzu. Tuto dotaci získává přes ÚP. Doporučuji Vám zaměstnavateli klidným hlasem říci, že pokud se takováto situace bude ještě opakovat a Vy nebudete mít mzdu ve výplatním termínu na účtu, že podáte stížnost na ÚP. Tím ovšem Váš zaměstnavatel příjde o tuto dotaci a nejsem si jistá, zda to pak nezabalí a Vy neskončíte na ÚP jako nezaměstnaná. Bohužel je to zapeklité, ale nenechte si to líbit. Třeba hrozba a to, že bude vědět, že na něj máte páky pomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]