Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti

Od: baaruska odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Letos budu maturovat na střední škole, na vysokou jít nechci. Protože tady ani v okolí není žádná práce, nevím, zda se mi podaří něco najít nebo alespoň brigádu, praxi nemám žádnou. Prosím, dostanu alespoň nějakou minimální podporu? Bydlím u rodičů ve vesnickém domě. Děkuju za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

4x

Dobrý den.

Ne, na podporu má nárok uchazeč o zaměstnání, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění.

Pokud se na ÚP zaregistrujete, nemusíte si aspoň platit zdravotní pojištění, což není pro člověka bez příjmu zanedbatelná částka (1.080,- Kč měsíčně)

pt®
hodnocení

1x

Podpora v nezaměstnanosti se řídí zákonem: business.center.cz/...

§ 39

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který

a) získal v rozhodném období ( § 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu 32g) v délce alespoň 12 měsíců (dále jen "předchozí zaměstnání"); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,
b) požádal krajskou pobočku Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a
c) ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.
ostatní napsala "ron". - pt

sokorka*
hodnocení

0x

dle mě nějaké minimální dostanete. Protože škola je posuzovaná jako soustavná příprava na zaměstnání. Ale je možné, že to bude jen 2,5tis.. Na začátku jsou to myslím 3tis

pt®

"sokorka", toto již dávno neplatí. Dříve dostávali studenti po škole v evidenci ÚP životní minimum. Nyní říká zákon něco jiného, jak jsem již dala odkaz výše. - pt

hodnocení

0x

Dobrý den. Já se domnívám, že pokud bydlíte s rodiči ve společné domácnosti, nedostanete hned po skončení studia od státu nic. Záleží na tom, jaké jsou příjmy Vašich rodičů. On zákon o rodině říká, že rodiče mají vyživovací povinnost k dětem do té doby, dokud nejsou schopny samy se živit a myslím si, že právě o toto se budou na úřadě opírat...Takže po maturitě se zaevidovat na ÚP a hledat si zaměstnání. Zda Vám vznikne nárok na nějaké dávky Vám řeknou tam, ale můj odhad je, že nebudete mít nárok na žádné, protože jak jsem řekla, bydlíte s rodiči a jejich příjem se bude počítat...

pearmonik*
hodnocení

0x

kdyz neni v okoli prace nezbyva nez okoli opustit, to je docela rozumne protoze bez penez byt cely zivot nebyva snadne a vymlouvat se na to taky porad neda. V praze je nezamestnanost neco malo pres 4%, prumerna mzda o 8000 vetsi nez ve zbytku republiky i bezne platy o 5000, nejen manazerske. Pak take brno neni k zahozeni, tak uz je to ale o dost horsi, jak platove tak nezamestnanost

evapeigerova
hodnocení

0x

Dobrý den. Moje dcera letos odmaturovala a nedostala se na VŠ. Nahlásili jsme se na úřad práce. Máme nárok na nějakou podporu, než seženeme práci? Děkuji.

twdjm
Pokud nepracovala, tak ne. Leda byste byli nějaký úplně sociální případ, to by mohla mít nárok na nějaké sociální dávky, příspěvek na bydlení apod. Ale podporu v nezaměstnanosti nedostane žádnou. Jen nebude muset sama platit zdravotní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]