Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otec mého syna neplatí alimenty - co dělat

Od: adiiii odpovědí: 5 změna:

Dobry den chtěla bych se zeptat jestli by mi tady nemohl někdo z vás poradit. Mám 3-letého syna. Otec je uvedený v rodném listě a platí výživné nepravidelně. jestě kdysi mi na socce řekli že ho můžu udat za neplacení alimentů když nebude platit dele než půl roku ale nikdo mi nic neřekl když to bude více než 5 tis. co dluží. dneska jsem byla žádat o sociální příplatek a tam na mě vyhrkla s tím že musím jít na policii a podat tresní oznámení na neplacení alimentů, protože už to je více jak 5.tis. jinak mi vezmou peníze. Já jsem si ale zapisovala každy rok kolik poslal kdy poslal a i kdy neposlal. Ale na konci roku jsem to vyhazovala. Měla jsem to jen orientačně kvůli tomu půl roku.Výživné má určené jen 3-sta korun takže jsem na to moc ohled nebrala. ctěla jsem se dokonce domluvit s bývalím přítelem na vymazání z rodného listu. Nevíte někdo prosím jak by to probýhalo jestli by mi musel tenn dluh zaplatit a jestli by mi platil alimenti stát když bych neměla otce v rodném listě? Nechci ho udávat aby mi nezačal dělat problémi dost dlouho o něm nevím a ani zž vědět nechci a problémi s ním taky mít nechci. Děkuji za odpověd

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

macka80*
hodnocení

0x
No jestli dobře počítám tak neplatí déle než půl roku! Vymazat někoho jen tak z rodného listu není možné,jediná možnost je že by otec zpochybnil otcovství ale to je také limitováno věkem

hodnocení

0x

Při výmazu otce z rodného listu je prvořadý zájem dítěte a to se obávám, že neplacení výživného není dostatečný důvod k tomu, aby soudce zbavil dítě nároku na otce. I kdyby s výmazem souhlasili otec i matka děcka.

Pokud vím, tak alimenty stát neplatí každopádně, maximálně tak ve formě různých sociálních příplatků. Ovšem co tak z doslechu vím, tak matky s neuvedeným otcem v RL k sociálním dávkám rozhodně nemají snažší přístup. Přes net se třeba znám s holkou, které na sociálce řekli, že když nemá v RL otce a chce dávky, tak musí zažalovat SVOJE RODIČE a nechat si soudně stanovit ALIMENTY NA SEBE, ptž ona je jejich dítě, oni k ní mají vyživovací povinnost, i když je dospělá, takže pokud se nemůže z důvodu péče o malé dítě sama uživit, musí v první řadě využít možnosti rodiny, a teprve potom žádat o dávky stát.

Jeden čas se mluvilo o tom, že by stát za určitých podmínek mohl platit alimenty za otce - neplatiče, a pak to po nich vymáhat, nicméně co jsem návrh zákona četla, tak tam jednou z podmínek bylo i to, že alimenty v první řadě vymáhá matka, terpve když ona sama rozjede proces vymáhání, tak jí stát pomůže.

Jo, a nevím, jak je to s trestním oznámením, ale podle mne je lepší vymáhat dlužné výživné exekučně. Z trestního oznámení má dítě prd, pokud se vykoná exekuce, má peníze. Exekučně je možné vymáhat klidně i jednu nezaplacenou splátku, prostě to jsou dlužné peníze. I když tedy je mi jasné, že jednoduché to není tak jako tak.

martini*
hodnocení

0x

Pokud je jednou otec v rodném listu, tak ho odtamtud nedostanete, i když budete chtít oba. Jediná varianta je, že on není otcem dítěte, ale už vám stejně uběhly lhůty k popírání otcovství a výjimku vám státní zástupce nikdy nepovolí. Zájem dítěte je mít oba rodiče, kteří ho živí, takže toto vám nepomůže. Druhá věc - máte výživné 300,- Kč? To je hodně málo, to jsem dlouho neviděla, měla byste zažádat o zvýšení. Sociálka má pravdu, nejde o vám, ani o ohledy k bývalému partnerovi, vaší povinností je zajistit dítěti výživu i tak, že po otci žádáte přiměřené výživné a domáháte se ho. Jste vzácný případ, který nic nechce, obyčejně jsou matky hodně urputné. Zažila jsem případy, kdy matkám nedali podporu a dávky, protože výživné rodičů má před tímto přednost. Orgán sociálně právní ochrany dítěte se také může dát zmocnit soudem k zastupování dítěte a bez vašeho souhlasu budou výživné vymáhat. Ale to se zatím nebojte. Na trestní oznámení bych nespěchala, to mu zavaříte a tím spíš vám platit nebude, jen ho potrestaj, ale výživné z něj nevyrazej. Nejdřív se mu ozvěte a zkuste dohodu, pokud myslíte, že to nemá cenu, podejte k soudu návrh na výkon rozhodnutí. Poradí vám na sociálce nebo na soudě vyšší soudní úředník.

santafreud*
hodnocení

0x
A přes to první kolečko policajty pro neplacení alíků už hoch prošel?
Ono je spousta kluký tvrdejch a nebojácnejch, že jim můžou vlízt všichni na záda a nikomu že nic nedaj, ale stačí krátký terapeutický pohovor s policejným úředníkem a jejich světonázor se rázem otočí...
Ovšem zase né nadlouho, vysvětlovali mi to že stačí projevit snahu, tedy zaplatit dluh a chvíli zase platit a další neplacení je už zase nový čin, který se nebude sčítat a spojovat s předchozím neplacení...
Holt žijeme v banánystánu a zákony skládají stavbyvedoucí, uklízečka a důchodce... i za bolševika na nich dělalo víc právníků než dneska, tak čemu se divit.

santafreud*
hodnocení

0x
MMCH - tohle vidím dneska poněkolikátý: proč je žádost o radu (v naprosto konkretním oboru) zařazen do rubriky *volná diskuse*?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]