Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat s bývalým ohledně alimentů?

Od: nicoll22* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

prosím Vás o radu. Bývalý muž mne 6 let se svou novou ženou ustavičně deptá. 9 měs od našeho rozvodu se jim narodil syn. On hned požádal o snížení alimentů. Vloni jsem s ním absolvovala půlroční martirium po soudech. Když jsme se dostali až ke krajskému soudu a já slyšela, kolik má pro vlastní spotřebu, nechápala jsem o co mu jde. Vždyť jsou to jeho děti...a on si našel milenku. Podotýkám, že doma měl vše... perfektní sex, navařeno, postaráno, jezdili jsme na výlety, opravdově jsme žili. On měl svého koníčka, kterého zbožňoval a já ho v tom podporovala, i já měla svého koníčka, kterého měl rád. prostě kdokoliv se dozvěděl o našem rozchodu, byl šokován... udělala to slečna, která se sportovně starala o naši dceru. A moc jí štvalo, jak je to mezi námi super. Začala bývalému nadbíhat a nedala mu pokoj, až tak, že kvůli ní odešel. Neustála jsem jeho nevěru... a vztah ukončila po té, co mi bývalý pravil: " Chtěl bych Vás mít obě. JAk mohu odejít od něhoho koho mám rád, k někomu, koho mám rád. Nerozvedu se, já to nepodám a s ní to neukončím." to bylo i na mne moc. Třičtvrtě roku poté, když jsem spolu jíž nežili, oděšel od slečny a 3 měsíce na to si našel současnou ženu. Od té doby mi oba dva pěkné zatápí. Nemohou unést, že jsem se z nich nesložila. Alimenty začíná posílat čím dál později. Bohužel nemám tak vysoký plat, abych to ustála finančně. Pracuji, dřu jak mezek, dělám si školu, abych mohla mít lepší práci a více se na sebe spolehnout finančně.

Co muhu udělat proto, abych zajistila dětem pravidelné alimenty? Mohu mu pro důvodné obavy o neplacení dát exekuci na plat?

Ale co potom, bude to ještě horší? Stále jsem mu v něčem vyhovovala, děti k němu , bohužel někdy i přes jejich nesouhlas posílala, vždy jsem je uklidnila, ať mu zkusí dát ještě šanci, je to jejich táta...pokaždé přijeli vyřízeni... že už k němu nejedou... a najednou se to protáhlo na měsíc, kdy se s ním domlouvali pouze děti, se mnou úplně přestal komunikovat( i má advokátka neměla slov, kdy je oba zažila při trapných scenách v soudní síni nebo po telefonu.)

Moc Vás chci požádat o rady... začínám být zoufalá...

Díky moc předem Nicoll

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Nicol, každý rodič je povinen hradit výživné ve stanovené výši řádně a včas. Tudíž v termínu, který byl stanoven soudem. Pokud otec dětí opakovaně nezasílá výživné v řádném termínu, máte právo podat na základě pravomocného rozsudku, návrh na exekuci.Písemně otce dětí nejdříve vyzvěte k tomu, aby hradil výživné včas . Tedy do data splatnosti určeného soudním rozhodnutím. Upozorněte ho, že pokud se následně nebude držet soudního rozhodnutí, podáte na něj návrh na nařízení exekuce a budete žádat, aby mu výživné bylo strháváno rovnou ze mzdy. Pošlete s dodejkou, kopii si schovejte. Pokud na toto nebude reagovat a nebude výživné i nadále platit včas, podejte návrh na exekuci u příslušného soudu dle místa trvalého bydliště manžela. Pokud se jedná o stejný soud, který vydal rozsudek o výživném, stačí v návrhu uvést číslo jednací tohoto rozsudku. Pokud by exekuční návrh byl podán u jiného soudu, je třeba k návrhu přiložit ověřenou kopii rozsudku o výživném. Můžete to takto udělat sama, nebo se obrátit na exekutorský úřad a ten podání návrhu na exekuci vyřídí za Vás, ale z mých zkušeností mohu říci, že pokud si toto vyřídíte sama, je to často rychlejší cesta.

doplněno 27.03.13 13:10:

Nemyslete na to, zda se tím situace zhorší. Děti mají své potřeby a na výživné mají právo. Je třeba jim zajistit to, co jim náleží. A co se týče styku otce a dětí - pokud byl styk upraven soudně, pak jej musíte plnit. Vy musíte děti ke styku s otcem připravit, ať chtějí, nebo ne. I on má svá práva, s tím se musíte smířit. Vím, že je to nelehká situace, jak pro Vás, tak pro děti, ale nedá se nic dělat...

nicoll22*
hodnocení

Musí k němu, i když jsou tam na ně ( dle jejich slov je nemají rádi) hrubější, tvrdší? Probíhá to tak, že dětem zavolá a ptá se jich zda k němu pojedou nebo nepojedou... když řeknou, že neví, tak jim sdělí, že zavolá v domluvenou hodinu a již se neozve. Já jim vysvětluji, horem dolem, že je to prostě jejich táta, a ať s ním zkusí najít společnou řeč, jenže pokaždé, když přijedou pokopané, poškrábané a pokousané od jejich syna, mají toho dost. Bolí to, když je potom poslouchám, čím musí procházet...

On je schopný je tím začít týrat psychicky... jako , že prostě k němu pojedou, i když nemají zájem... 16 letá dcera a 10 letý syn...

Nějak se mi to celé nelíbí. Vás oba manželé terorizují asi 6 let. Podle toho usuzuji, že ten jejich synek je zhruba šestiletý.

A takový prcek dokáže pokopat, pokousat a poškrábat 2 děti ve věku 10 a 16 let? *ee* Asi trochu /dost/ nadsazujete.

Pokud by to snad měla být pravda, ať ti dva starší toho dárečka při příští návštěvě vezmou někam za keře do kouta zahrady a tam mu beze svědků ručně vysvětlí a domluví, jak se má k sourozencům chovat. Myslím, že příště by si to už rozmyslel.

Jinak ti Vaši jsou jen trpní bambulové, pokud se od jednoho malého prcka nechají kopat, kousat a škrábat. A pokud to jen trpí a pak doma žalují, dobře jim tak. Já bych, být jimi, s malým zmetkem zatočila, jestli je pravda to, co tady píšete. Jaga.

nicoll22*
hodnocení

Dobrý den,

6 let jsou spolu malému budou 4 a bohužel pravda to je. A když se děti ohradí, ještě dostatnou vynadáno. Je to jako boj s větrnými mlýny. Ale já tam s nimi nejsem, jen co vypráví, a jak jsou rozčilení, když se vrátí. Kolikrát přemýšlí, jak dlouho to ještě budou muset trpět. Syn u nich spí v obýváku na gauči, což bych neviděla jako problém. Ale že čeká dle jeho slov až někdy do půlnoci, až se dokoukají dospěláci na film, je smutné... Ale bohužel, já tam s nimi nejsem. Na toho malého se nesmí pomalu ani špatně podívat. Nevím, jak je tam nasazená laťka. Ale tím, co předvádějí mě a co předvedli před mou advokátkou bych jejich vyprávění věřila. I když do jejich vyprávění dávám meziřádky... někdy je úplně zabrzdím, že je to pořád dokola a že jestli si náhodou nevymýšlí.

Když spolu začínali, my s bývalým spolu podnikali a to co se dělo potom, si nedokážete představit... a postarala se o to jeho současná žena, a já se z toho nepoložila a to je prostě úplně nejvíc štve. Když s někým začnu chodit, už mám papír od soudu, že nežiji sama a že žádá o snížení alimentů, ( dětí se na mě pořád vyptávají - dostali zákaz, že o mne nemají nic říkat, ať klidně řeknou, že jsem jim to zakázala ) prostě úplní cvoci. Ach jo... (jen pro vysvětlení jeho nové ženy - která mi před rozvodem posílala sms typu : Jdu o**kat ještě tvého manžela ty p*ndo. atd. až, když jsem jim pohrozila policií dali pokoj)

krásnou velikonoční neděli...

mike32*

To jsem zvědavej co si z tohodle "bordelu" vezmou Vaše děti do budoucna ... a pak se někdo může divit, že jejich dítě začne chlastat, drogovat ...

nicoll22*
hodnocení

Je to hrozné, ale mám pocit, že když přijedou dom, jsou zase ty super děti, které v pátek odjízděli. Mají kroužky, co je baví, ve škole fajn. Ani si nedokážete představit, jak je to bolavé, znám to velice dobře, já to ustála jen díky tomu, že mě spíše vychovávali babičky a táta, máma se mě kvůli chlapovi skoro zřekla... u nich je to obráceně... Je mi jich líto, snažila jsem se mu odpustit, ale bohužel, už jsem nevěřila... a udělala jsem dobře... podváděl mě a až po třech letech, co jsme byli od sebe, jsem zjistila jak moc. Měl založený druhý účet, o kterém jsem nevěděla, našla jsem ho zapadlý, když jsem vyklízela jeho věci. Chtěla jsem chlapa na celý život, proto jsem si ho vzala... nabídku jsem dostala po 7 letech, a pro děti úplnou fajn rodinu. Bohužel to nevyšlo... ale život jde dál a teď jen dětem vysvětlovat stále dokola, že rozvod pořád(tedy z mého pohledu) není normální. Nemůžu vědět, jak to s nimi dopadne, ale budu se snažit, abych je do života vychovala, jako fajn lidičky.

martinaa*
hodnocení

2x

Dobrý den, alimenty, jejich výše i termín měsíčního zasílání jsou jistě určeny soudem. Pokud exmanžel posílá alimenty po vyměřeném čase, můžete se opět bránit soudní cestou, i Vám jako k bývalé manželce by měl mít určeno výživné (to si ale nejsem úplně jistá). Když soudu doložíte příjmy a výdaje, můžete samozřejmě zažádat o zvýšení alimentů.

K dětem - pokud k němu jezdit nechtějí (a soud to neurčil), nepůsobte jim trauma a neposílejte je k němu. Dětem sdělte, že pokud budou otcem něco domlouvat, vždy to půjde přes Vás - a jemu sdělte to samé.

A k Vám - co bylo, bylo, to už nezměníte. Nemá smysl brečet, proč udělal to či ono, někteří lidé, jak chlapi, tak ženské, jsou holt takový svině, až škoda mluvit. Dívejte se dopředu, k ukončení školy, k lepší práci, ke spokojeným dětem. Nehrabte se v minulosti, kde se nic nevyřeší. Děti potřebují mámu, která má hlavu vztyčenou a nesrazí ji na kolena nějaký párek debilů.

iz*
hodnocení

2x

Je-li výše výživného stanovena soudně, můžete u kteréhokoliv exekutora podat návrh na exekuci.

Jinak souhlasím s názorem nade mnou: Nechte minulost minulostí a zaměřte se na současnost a budoucnost.

figurek*
hodnocení

2x

pravděpodobně máte v ruce rozsudek o výši a temínu placení výživného. Jestli ho protistrana neplní, pak u soudu podejte návrh na exekuci. Jestli protistrana neplatí dobrovolně, bude platit nedobrovolně srážkou ze mzdy, kterou vám bude zasílat mzdová účtárna vašeho ex.

Jestli je to podnikatel a tvrdí že pobírá minimální mzdu, pak soudu navrhněte, ať mu pošle kontrolu na účetnictví. To je velmi nebezpečná věta. Prostě neberte ohledy na někoho, kdo je nebere na vás.

Neváhejte a domáhejte se dodržování rozsudku.

artik*
hodnocení

2x

Podotýkám, že doma měl vše... perfektní sex, navařeno, postaráno, jezdili jsme na výlety, opravdově jsme žili. On měl svého koníčka, kterého zbožňoval a já ho v tom podporovala, i já měla svého koníčka, kterého měl rád.

tohle si myslej všechny ženský,ale chlap si myslel úplně něco jiného . Jestli vám platí pozdětak se obraťte na svého právníka a on vám nejlépe řekne co dělat. Jinak také sohlasím s tím , že je lepší se neohlížet, ale jde to špatně ,protože s ním jste se měla mnohem lépe a nic vám nechybělo

mike32*

Kdyby sem něco napsal její bývalý manžel ... vsadim se že by tvrdil uplně něco jiného : reakce na odpověd viz. výše by třeba byla - sex stál za prd, neuměla vařit, nepostarala se a výlety byla jedna velká nuda ... :)

nicoll22*
hodnocení

jj, to by se pak musel pozvracet, kdyby to sem napsal... , ale díky za názor...

nicoll22*
hodnocení

neohlížím se, jen jsem konstatovala... mám se krásně a spokojeně, (prostě s dětmi musíme vystačit s tím, co máme, to je realita a člověk se naučí i žít s dost málem a prát se s věcmi, které jdou) co se týká bývalého... nerýpu se v minulosti, prostě byla... bývalý mi pěkně zavařil...finančně... byla jsem na mateřské a on přestal pracovat,protože se preci zamiloval...dluhů, jak želez a všechny je nechal mě... , můj táta mi koupil byt ve kterém jsme bydleli, jeho rodina nikdy nepomohla... a to ho měli pomalu radši než mě...;)život je přeci tak krátký a i s osudovou bolestí, která prostě patří bohužel k životu, nádherný, stojí za to jít dál...je zajímavé, čím a jakými životními osudy procházíme...

Mnohokrát děkuji za radu...

Nicoll

mike32*
hodnocení

0x

Já pokaždé nejvíce lituju ty děti ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]