Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si doplnit pouze základní vzdělání

Od: lucass04* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,prosím o radu…je mi 19 let, přiznávám že mojí vlastní hloupostí (nechození do školy + mými vzpurnými pubertálními názory..) jsem nedodělal učňák. Tudíž mám jen základní vzdělání a dochází mě čím dál víc jaká je to chyba. Čekal jsem do mých 18-tin, pak jsem sice sehnal práci, ale přes agenturu a byl zas první kdo o ni přišel, když začali propouštět. Hned na to se objevila další práce, je to dřina, ale hurá mám práci! Jenže smlouvu mám na půl roku (nyní už jen do června) a pak kvůli snížení poptávek již smlouvy prodlužovat nebudou. Přemýšlím pořád víc a víc co dál. Rád bych se vyučil nějakým řemeslem, ale nevím kde se zeptat, kam jít. Jestli existuje, tak jako studia i učební obory vyučit dálkově, víkendově nebo tak podobně. Někde jsem slyšel, že třeba rekvalifikační kurz může dělat jen ten kdo už nějaký „papír“ má, že pouze ze základním vzděláním (ukončení 9-ti leté) docházky – to nelze. Uvědomil jsem si jakou jsem udělal chybu a rád bych to napravil, dostat tak nějakou šanci, radu.. Prosím kam se mám obrátit, co mám dělat? Děkuji za vaše odpovědi!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michaltopic*
hodnocení

2x

Je v první řadě super, že si to uvědomuješ. K tomu ti tleskám! *palec*

Moc ti neporadím, ale vím, že existují rekvalifikační kurzy a další spousta institucí, kde pomáhají lidem se vzděláváním. Ale pokud jsi chytrý a máš v sobě vůli, tak ti povím, že znám člověka, co se málem ani nevyučil kvůli lempláctví, ale nakonec zabral, udělal si maturitu, pak šel na vysokou školu elektrotechnickou, pak si našel dobrou práci a dnes je na pozici hlavního inženýra a bere hodně slušný peníze. Tím chci říct jen to, že to jde, když se chce. Držím ti palce chlape, jdi do sebe a uvidíš to sladký ovoce na konci *frajer*

hodnocení

0x

zkus si vygooglit pojem vyrovnavaci zkousky, nebo neco podobneho. Na ty se muzes pripravit a zvladnout je. Pak uz jen zvladnout praktickou vychovu na ucnaku a mas remeslo za zkracenou dobu - snad se ti zadari. Dokonce by te v tom mohl podporit urad prace v ramci zvysovani kvalifikaci (o remesla je zajem).

Nebo pojem prijimaci zkousky

doplněno 26.03.13 14:05:

jinac - prevazne bych shanel odborne informace na webu ministerstva skolstvi, uradu prace, proste byrokracie a nuda, ale spravna klicova slova delaji zazraky.

nejak takto: google.sk/... ,

+ google.sk/... ,

+ google.sk/... ,

a podobne.

doplněno 26.03.13 16:48:

poradame kurzy, delame kurzy, nabidka kurzu certifikat, doklad o kvalifikaci, ...

lucass04*
hodnocení

díky za odpověď, věř že zkusím co se dá! ..došlo mi to vše a chci to změnit! Ještě jednou díky!

hodnocení

0x

Tady si vyber atlasskolstvi.cz/...

doplněno 26.03.13 14:06:

Rádo se stalo,a jsem sama ráda,že Ti to došlo,přece nechceš do smrti běhat s lopatou a krumpáčem*cteni*

hodnocení

0x

Fajn, fandím ti, člověk může blbnout, ale je potřeba si to včas uvědomit a něco dělat.

Asi bych zkusil poptat se přímo v tom učňáku, co jsi nedodělal, jaké existují možnosti pokračovat a dodělat si ho. JIstě tam jsou na to zvyklí, nejsi sám, kdo si uvědomil, že bez vzdělání to prostě nejde.

A pak bych zkusil zajít na Úřad práce, existuje tam všude poradce pro rekvalifikace. I ten má nejen zkušenosti, ale i možnosti, co se dá dělat.

Jsou lidé, kteří si učební obor dodělávali v pětadvaceti, stačí jen chtít.

A držím palce. Je príma, že jsi na to přišel ve skvělém věku, všechno doženeš a uvidíš, všechno jde, když se chce.*palec*

luke237
Treba ho ten puvldni obor vubec nebavil. Jako prvni vec by se mel rozhodnout, co se chce vubec vyucit a pak mu muzeme poradit skoly v jeho okoli nebo seznamy, kde ty skly najde. Pak se podiva primo na stranky skoly, jake nabizeji programy (dalkove, vecerni, ...) nebo si tam primo zavola a zepta se, jak by to mohl vystudovat v jinem, nez dennim studiu.

Jasně, to je pravda, ale přece jen by se mělo začít od oboru, který se nedodělal. Přece by nešel třeba cukrář ( pardon, MIlane...*smich*) třeba na hutníka.

luke237
hodnocení

0x
Rekvalifikaci se rozumi i ziskani kvalifikace pro soby, ktere predtim zadnou nemeli (MPSV: Rekvalifikace). Stacil na to jeden dotaz na Googlu.

hodnocení

0x

Já myslím, že jsi dost mladý na to, aby ses přihlásil na jakýkoli učňák nebo SŠ. Jedna známá má 25 a dělá si 3. učňák. Lepší než sedět na pracáku.

luke237
hodnocení

0x

Ja mam tyhle kajicniky ( Jak se školou, Zaplatit/koupit v/...) rád. Rodice jim to muzou rikat 100x horem a dolem, ale teprve kdyz je zivot nakope do zadni casti tela, tak jim to v te hlave klikne a najednou pochopi.

Na druhou stranu musim obdivovat tu odvahu a snahu s jejich situaci neco delat.

moula*
hodnocení

0x

Čím se bavíš ve volném čase?

kolo*
hodnocení

0x

Možná by bylo lepší sehnat si nějakého odpovědného zástupce a začít podnikat pod ním v nějakém oboru,řemesle.Odpovědný zástupce nemusí mít živnostenský list,stačí odborná kvalifikace neboli škola,vyučení na to,co budete chtít dělat.Po 6 letech pak už můžete podnikat samostatně bez něj v tomto oboru.Otázka je v čem podnikat..Dneska je to bída a bude hůř.

kolo*
hodnocení

0x

Jsou i obory v podnikání,na které stačí základní vzdělání

hodnocení

0x

hele a, jestli chces delat manualne a umis to, proste se nauc nemcinu / francouzstinu, a vypadni z Ceska. Neni co resit, otroka budes delat i tam, to se nemusime hadat, ale tady dostanes duchod 9000, jestli vubec, a tam minimalne 1000 eur, a muzes se vratit dozit do "levneho" Ceska. Ja se teda ucim, i kdyz na jazyky jsem nikdy nebyl. Kamosuv otec me s tim duchodem presvedcil, je vysmatej, 1300 éček a zije si. Delal tam tusim svarece...

martinhajek*
Do levného Česka...
No, doufejme že až bude on v důchodu, že nebude Česko ještě dražší než země ze které se bude vracet. Bude-li vůbec nějaké Česko... :-D
doplněno 26.03.13 17:29: A bude-li vůbec ještě něco jako "důchod" existovat ;) :-D
luke237
proste se nauc nemcinu / francouzstinu
Jak jsi prisel na tu francouzstinu? Nepripada mi to zrovna jako typicka zeme, ve ktere je jednoduche pro cizince sehnat praci, ktera dobre plati.

chrest*
hodnocení

0x

Já být tebou, tak bych šel znovu na učňák, 3 roky to tam vydržel a vyjel makat do zahraničí, kde poptávka po českých řemeslnících je. Vyděláš pěkné prachy a podíveš se do ciziny. To je ideální, dokud jsi mladý.

joudic*
hodnocení

0x

jsou lidi, kteri umi, a jsou lidi, kteri neumi... zbytek jsou jen listy papiru, ale na vasem miste bych to dodelal na nejake jine skole, stejny obor, od rocniku, ze ktereho vas vyrazili...

uska*
hodnocení

0x

Gratuluji k tvému rozhodnutí, holt za blbost se platí. Já bych zašla v místě bydliště na Městský úřad - odbor školství. Tam získáš info, co se bude v tvé dojezdové vzdálenosti otvírat za školy a jaké mají podmínky. Neboj se, nikdo tě neukousne a určitě ti poradí.

radek121
hodnocení

0x

Ahoj, já jsem si dodělal učiliště před necelým rokom, tj. v 28 letech. Hned jsem šel na dálkovou nástavbu a jsem nejlepší ve třídě. V 19 letech určitě není nic ztraceno a pokud se už musíš živit sám, tak si zkus dohodnout na škole individuální vzdělávací plán.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]