Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přemluvení rodičů

Od: agathexp* odpovědí: 27 změna:
Dobrý den, potřebovala bych nestranný názor na můj problém. (Doufám že to bude nějak srozumitelné..) V létě bych chtěla jet na tábor, stejně jako minulý rok, což by nevadilo, kdybych nechodila se svým vedoucím. Je mi 14 a jemu 21 (ano, už jsem sem psala), což z toho dělá ještě větší problém. My jsme přesvědčeni o tom, že se tam nic nestane - ani na sebe nešáhneme, budeme se k sobě chovat jako minulý rok, prostě tábornice a vedoucí, nechceme z toho mít problém ani nechceme na tábor vrhnout špatné světlo. Rodiče mě tam nechtějí pustit (taťka je v tom radikálnější než mamka) což na jednu stranu chápu, na druhou mě to štve, protože vím že se tam nic nestane. Přítele jsem s našima seznámila, myslí si že je fajn. Jinak je to tak, že na tábor chceme oba, ale pokud by na to přišlo, tak chceme aby tam jel ten druhej. (Vůbec nepřipouští možnost že bych nejela a on jo, ale já zase nechci aby on kvůli mně nemohl.)
Nevíte někdo co s tím? Předpokládám že se všichni budete stavět na stranu našich a budete říkat že je nepřesvědčím, ale třeba se najde někdo s jiným názorem a jinou radou.
Děkuji.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tvůj přítel je divný. V 21 letech je člověk mentálně úplně někde jinde než ve čtrnácti. Takže jediný důvod, proč s tebou asi chodí je, že máš božské tělo a on se na něj těší. Jasně, jsou i výjimky, kdy je ten mladší mentálně předčasně vyzrálý, ale myslím, že tohle nebude ten případ. Nevím, jak je přemluvit... asi to nebude lehké. Pro jistotu si kup kondomy... kdyby náhodou... (a doufej, že má "přítel" dost rozumu, aby počkal ještě těch pár měsíců).

Mimochodem - to si s tebou začal, když ti bylo 13? *ee*

agathexp*
hodnocení

Můj přítel není divný. To že si někdo rozumí s mladší osobou a nakonec se dají dohromady, neznamená, že je divný. Kdyby byl nějak nevyspělý, tak má mezi mladšíma i kamarády, ale ty má svého věku. (Samozřejmě to může být víc nevyspělých, ale fakt bych řekla že ne.)
Moji vyspělost bych nechala posoudit někomu, kdo mě zná.
Božské tělo dle mého určitě nemám.
Nene, mně bylo 14, jemu 20.

ladinpraha*
hodnocení

2x

"... protože vím že se tam nic nestane ..."
Nikdy neříkej nikdy! Předsevzetí a přesvědčení jsou sice hezká věc, ale skutečnost pak bývá velmi často úplně jiná. Já bych dceru nepustil ani v 16 letech, natož ve 14. Ale moji dceru by v těch letech nic takového ani nenapadlo. Jak se rozhodnou tví rodiče samozřejmě nevím, ale pokud chcete s přítelem brát ohled jeden na druhého, tak se vzdejte tábora oba a můžete jet třeba někam s rodiči.
doplněno 26.03.13 09:34:

Nenapadlo by ji to, protože v každé rodině jsou nějak nastavena pravidla a hranice. A ona věděla a uvědomovala si, že tato pravidla a hranice slouží nejen k bezproblémovému chodu domácnosti, ale také k její vlastní ochraně.

agathexp*
hodnocení

Já vím, je pravda, že je to jenom přesvědčení, ale myslím, že když jsme si prostě řekli že ne, tak ne... Navíc, což jsem nezmínila - bude na nás "dohlížet" jeho starší brácha. Na dovolenou s našima určitě nechceme .. Ale děkuju.
Mimochodem, proč myslíte, že by to vaši dceru nenapadlo?

askmenow*
hodnocení

2x

ještě vnesu jiný pohled: To, aby měl instruktor vztah s tábornicí je velmi neetické a často je to ošetřené i ve smlouvě. I pokud by to ve smlouvě ošetřeno přítel neměl, může mít později problémy. A to i v případě, že se na táboře nestane nic špatného, jen prostě z faktu, že má s tábornicí vztah. Problémy by mohli nastta i v případě, že by se vším byl obeznámen organizátor a hlavní vedoucí předem, a to na nátlak rodičů jiných táborníků. Stačí jeden zlý jazyk a je pak celkem jedno, kde byla pravda.

Osobně tedy myslím, že abyste jeli na tábor oba je skutečně velmi hloupé. Navíc pokud se tam k sobě jako pár chovat nehodláte, bude to pro vás vlastně o ničem.

Chápu, že si to přejete, ale jak říkám, nedělala bych to.

Na tábor bych nechala jet spíše přítele, je to pro něj přecijen práce, ne-li dokonce praxe. Ty můžeš jet ve stejném termínu na tábor jiný. Zbytek léta můžete trávit dle možností společně, bez nutnosti tvářit se jako cizí lidé.

agathexp*
hodnocení

Děkuju, budu o tom přemýšlet. :) Jinak práce to úplně není, naši vedoucí jsou převážně
bývalí táborníci a nic za to nedostávají.
askmenow*

Budu ti držet palce, aby ses rozhodla dobře.

A k tomu, že to není práce: pokud se nepletu, odměna na táborech bývá minimálně formou ubytování a stravy zdarma. navíc práci můžeme definovat volně - nemusí jít o placenou pozici, ale o činnost, při které máme zodpovědnost. A to rpozhodně pozice táborového vedoucí obnáší.

agathexp*
hodnocení

Ano, takhle ano, já myslela práci jako vyloženě práci. :)
askmenow*

Jasný :)
Jinak čím víc o tom přemýšlím, a že to není zas až tak dávno, co mi bylo tolik co tobě a byla jsem po uši zamilovaná, energii, kterou vynakládáš k přemlouvání rodičů bych si ušetřila na něco jiného. Jak říkám, tohle je podle mě jen cesta do problémů. I pokud se budete chovat sebeopatrněji. Navíc pokud se k sobě nebudete celý tábor znát, nebude to pro vás oba více nepříjemné, než být každý jinde a pak si užít část prázdnin nějak skutečně spolu?

doplněno 26.03.13 20:21:

+ mám ještě jeden úhel pohledu, který se ti asi nebude líbit, ale život mě naučil :D Vím, že jste hrozně zamilovaní, vím, že určitě máte velké plány a že nemáte sebemenší pochybnost, že spolu budete dlouho štastní, ne-li navždy. Jenže víš jak to je... Někdy se věci stanou, ani nevíš jak. A teď si představ, že rodiče přemluvíš, na tábor tě pustí, on tam taky pojede, a před táborem se rozejdete. Dovedeš si představit ta muka?

Já vím, já vím, říkáš si "to se nám nestane". Taky jsem si to říkávala. A pak jsem stornovala zaplacenou dovolenou.

hop®
hodnocení

1x

Obávám se, že rodiče nepřesvědčíš.

I když pokud je ten Tvůj kluk rozumný, bude vědět, že pokud by se něco stalo "mimo tábor", je samozřejmě trestně odpovědný. Ovšem kdyby se něco stalo na táboře, jsi "osoba svěřená do jeho péče" a tam jsou trestní sazby vyšší.

Z toho co píšeš si myslím, že jsi rozumná holka, a že by Ti rodiče mohli důvěřovat, ale jejich rozhodnutí nijak ovlivnit nemohu, jejich případné NE bude prostě konečné rozhodnutí.

Ale přeji Ti, aby se Ti podařilo je přesvědčit!

honzmalatny*
hodnocení

1x

Kdybych byl na místě Tvého otce,nepustil bych Tě.Být Tvým chlapcem a vědět to,nepřemlouval by Tě a jel sám.Být na Tvém místě,pochopím to a nepřemlouvám rodiče.Jeslti to mezi Vámi za něco stojí,vydržíte to těch 14 dní.

martinaa*

*palec*Není co dodat.

honzmalatny*
26.03.13 19:44

děkuji.*hi*

hodnocení

1x

Oni si všichni rodiče vždycky myslí, jak mají všechno pod kontrolou.. měla jsem s těmi svými vždy ty nejlepší vztahy a považuji je do dnes za nejlepší na světe, ale když jsem něčeho chtěla dosáhnout, muselo se i zalhat.. Spát k příteli bych oficiálně nikdy nemohla, tak jsem šla spát "ke kamarádce". Byla to součást nádherného dětství a dospívání, tahle dobrodružství a "lumpárny" mají dodnes své kouzlo..

Když mi bylo 15, přítel byl o deset měsíců mladší a taťka si ze mě dělal legraci, že je ještě pod zákonem, tak ať z toho nemám průšvih :D

Napadlo mě, když už rodiče Vašeho přítele znají a jemu na Vás tolik záleží, že by mohl jít s Vámi za rodiči a společně byste si s nimi mohli rozumně promluvit. Pokud je oblomnšjší mamika, zkuste jí slíbit hory i s horákama a pomáhat doma, dobře se učit.. Řekněte mamince v klidu, jak je to pro Vás důležité.. Bohužel, pokud si i přesto budou rodiče trvat na svém, nic nezmůžete..

Každopádně kondomy s sebou, protože nikdy neříkej nikdy, tak ať z toho není malér.. ;)

joudic*
hodnocení

0x

jako otec bych te nepustil, jinak mi ten vek problem nedela

hodnocení

0x

Ono - řeči se vedou a voda teče. Tisíckrát si říkáš že se nic nestane, ale nastane hezký vlahý večer, někdo zabrnká tklivou píseň na kytaru, rozněžní vaše srdce a už je dítě na světě... taková je praxe. Dceru bych taky nepustil a to jsem nejtolerantnější otec jakého znám ;). Nešlo by to udělat tak, že by s vámi jel jeden z rodičů? Asi ne, to už by nebyl bezva tábor. Pustil bych tě na jiný - lepší - tábor. Ale na tenhle určitě ne!

uska*
hodnocení

0x

Nebudu psíát o tom, zda bych pustila dceru, protože fakt nevím. Ale k otázce - jak přemluvit rodiče.

Byla jsem o rok starší a milovalla jsem hory, vandr, běžky, prostě vše mimo velkoměsto. Byla jsem v partě nejmladší a problém nastal, když jsem s nimi chtěla jezdit na víkend do hor. Rodiče - zásadně NE!

Nevím kde se ve mě vzala ta drzost či odvaha a sdělila jsem rodičům. Nevidím důvod se s někým vyspat v lese s holým zadkem v jehličí, když mohu denně třeba v polední pauze u nás doma, kde nikdo není a to ještě v rodičovské manželské posteli. Nadarmo se neříká, že dcera je neuhlidatelná, ale já o milování zájem nemám a nebudu každý víkend sedět ve městě. Dlouho bylo doma ticho a otec povídal - to mě nikdy nenapadlo, že když budeš chtít udělat hloupost, že máš k tomu volný zařízený byt, vždyť do práce chodit musíme. Na toto nemusíš jezdit do hor.

A tak jsem od 15 jezdila a jezdila, viděla mnoho krásného ... a první dětě jsem měla v 25 letech. Takže o tom to není.

agathexp*
hodnocení

Ano, přesně tak. Přítel za mnou dojíždí 200km a jsme spolu vždycky celej den - řekla jsem našim asi 100x, že kdybych se s ním chtěla vyspat, tak máme tady mnohem lepší příležitost, ale prostě nechci.. Stejně jako bych do toho na táboře mohla jít s kterýkoliv starším klukem...
Děkuju za odpověď ;)

hodnocení

0x

Jsi přesvědčená, že se nic nestane. Sedám do auta a jedu 200 km od domova. Jsem dobrá řidička a mohu si 100 x říkat, že se nic nestane. Ale není to pravda. Nikdy nevím, koho potkám, zda se v pořádku vrátím domů. Takže tolik přesvědčená nebuď.

Najednou to přijde, jak už tady rádci psali, teplý večer, táborák a...Můžeš mi 100 x oponovat, že ne...Takových už bylo, prostě to najednou bude silnější než Ty. Známí takhle ženili 19 letého syna se 16 letou nevěstou. Proč? Byli spolu na táboře.

Tak se nezlob za mou odpověď, takovou jsi asi slyšet nechtěla, ale souhlasím s Tvým taťkou. Život máš před sebou, všechno to pěkné Tě teprve čeká, tak proč jsi taková uspěchaná? Nespěchej, co má přijít, to přijde, ale ve 14 máš opravdu ještě dost času na tábor se svým klukem. Jaga.

iz*
hodnocení

0x

Nesouhlasím s Hopem: Rozumná holka by věděla, že je nerozumné se pokoušet rodiče přemlouvat.

Věděla by, že je přesvědčí pouze rozumný a odpovědný přístup. Tím však "přemlouvání rodičů" není.

agathexp*

Nevím, co je na tom, že se pokouším rodiče přesvědčit, špatnýho. Když mi to bude jedno, přijmu to, řeknu že teda fajn, nebudu odporovat, tak sice bude taťka rád, protože "vyhraje", ale já ne. Za pokus to stojí. Možná vám můžu připadat jako umíněné děcko - a možná taky jsem, ale tyto věci nerada vzdávám.

martinaa*

"Vyhraje"? Ani v uvozovkách to není "hra". Promiň, ale rodiče chápat nemůžeš, jsi ještě dítě a ani si neumíš představit, co vše se jim honí hlavou. Pokud iž několikrát řekli ne, nemá smysl do nich klavírovat, akorát je otrávíš a budeš opravdu vypadat jako umanuté děcko, co si nepřipouští, že "nevyhrálo".

doplněno 26.03.13 20:29:

Důležité na tom je, že se rodiče bojí oprávněně a oprávněně tě nechtějí pustit... 21letý kluk si těžko rok vystačí s chozením za ruku a líbáním... a vše další je bohužel mimo zákon.

agathexp*

Samozřejmě, že to není hra, ale nenapadl mě jiný výraz jak to vyjádřit.

Nevím jak bych vám vysvětlila to, jak to mám v hlavě, ale to je asi jedno, díky.

honzmalatny*

Až jednou budeš mít sama děti,pochopíš jejich dnešní postoj.netrap se a přijmi to.

hop®

IVZEZ: pokud rodiče o vztahu vědí a jsou s ním srozuměni (nebudu říkat že z toho jsou radostí "na větvi) a souhlasí s tím, že se oba (už rok!) stýkají v místě jejího bydliště, pravděpodobně by už mohli mít v oba tolik důvěry, že by společný tábor třeba povolili. Protože dosavadní "rozumný a odpovědný přístup" je tu markantní, třeba už v tom, že tazatelka svoji známost netají a s rodiči se baví férově!

agathexp*

Ne rok, 4měsíce... A ještě jednou děkuji. :)

hop®

Aha, špatně jsem to z dotazu pochopil, ale na mém názoru to nic nemění! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]