Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se mám zachovat?

Od: greenbull* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

Moje otázka je trochu komplikovanější, ani nevím jak pořádně začít, takže pokud to bude trochu zmatené tak se omlouvám.

Bydlím s manželkou už asi 6 let v podnájmu, máme byt 1+kk a už delší dobu uvažujeme o něčem vlastním a samozřejmě bychom založili rádi rodinu. Náš problém jsou ale moji rodiče. Je to asi 4 roky co jsme se od nich dozvěděli že jsou ve velkých dluzích (nikdy hospodařit s penězi neuměli), byly to dluhy z nějakých kreditních karet a půjčky, prostě se snažili zalátat půjčku půjčkou. Když jsme se to dozvěděli tak dluh už byl něco kolem 500 000 Kč s poplatky se to vyšplhalo na nějakých 750 000 Kč. Aby rodiče neskončili na ulici tak jsme v té době ještě s mojí přítelkyní vzaly všechny úspory a půjčili si zbytek ještě od její maminky. Protože v tom byly peníze nás třech tak jsme byt koupily a dohodly se že až bude všechno ok tak rodiče byt koupí zpět. 4 roky jsem splácel 10 000 měsíčně abych zaplatil dluh který jsme si udělaly u maminky manželky. Ještě 3 splátky a máme to vše splacené. Jenomže během těch 4 let se rodiče ke zpětnému koupení bytu neměli a je to asi 4 měsíce zpátky, mě dostali tím že nemají na nájem, samozřejmě v tu chvílí vyvstalo spoustu otázek a mě málem kleplo když jsem se po dlouhém naléhání dozvěděl že jsou zase v dluzích, částka zase kolem 600 000 kč. Okamžitě jsem je poslal si vyřídit insolvenci, teď už ji mají podanou podruhé, protože první jim nevyšla. Jenže manželce došla trpělivost a od té doby chce byt prodat a mít od všeho už pokoj. Já se cítím provinile že rodiče pošlu někam do podnájmu ale čím víc nad tím přemýšlím, tak už jsem mohl mít několik let svůj vlastní byt a možná i děti. Možná by to manželku tak neštvalo ale je jí 32 let a myslím že na mimčo má nejvyšší čas. Bohužel v bytě 1+kk se neotočíme ani s kočárkem.

Otázka zní vystěhovat je a nebo se mám rodičů nadále zastávat a riskovat tím neustálé hádky? Jinak máme doma klid ale jak dojde řeč na tohle téma vždy vím jak to dopadne. Prostě to ve mě hlodá a štve mě že bych měl rodiče vystěhovat. Vím že jsou dospělý a možná i svéprávní a za své jednání si mohou samy ale prostě nechci aby náhodou skončili někde na ulici. Budu rád za každou vaši reakci. Děkuji

PS: Jak to po sobě čtu tak je to fakt chaotické, tak se ještě jednou omlouvám.

doplněno 26.03.13 18:29:

Děkuji všem za názor a rady které napsali beru tohle vlákno již za uzamčené.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

5x

Dluhy už jste platil jednou, sám si odpovězte, zda toto chcete i podruhé, opět na pár let, a zda jste ochoten riskovat vztah s manželkou. S manželkou máte nárok na vlastní život, nenechte se vysávat. Je mi líto, ale kdyby to byla opačná situace a rodiče za Vás platili 3/4 mega dluh, podruhé by to jistě neudělali a hezky synku, starej se sám. Jsou opravdu dospělí a svéprávní...

Ono pomáhat ano - ale do jisté hranice. A ta už byla, aspoň podle mého, překročena.

doplněno 25.03.13 22:09:

Nedivím se, přece jen - jsou to rodiče, že. Ale nelze jinak.

lidus*

Není co dodat. Pryč od takových rodičů a hodně daleko.

greenbull*
hodnocení

Určitě máte pravdu, jen jsem v tomto hrozný měkota. Ale děkuji za odpověď potřeboval jsem hlavně slyšet názor někoho jiného.

ladinpraha*

Naprostý souhlas s Martinou. Musíš se přinutit k razantnímu a nekompromisnímu řešení. Ve finále bys taky mohl přijít o bydlení i manželku.

hodnocení

3x

Dobrý den. To, že jste ohleduplný k rodičům a snažíte se jim pomáhat, je hezké. Ale buďte též ohleduplný ke své ženě. Jak k tomu přijde, aby jí toto zasahovalo do života s Vámi a do manželství? Ona není povinna řešit neustále dluhy vašich rodičů atd. Chcete-li spokojené manželství a rodinu, pak s vámi Vaši rodiče dál bydlet nemohou. To by nejspíš rozbilo vaše manželství. Od své ženy nemůžete očekávat, že svůj život podřídí a obětuje problémům, které si vytváří Vaši rodiče. Ti se ze svých chyb nepoučí, jak je vidět a čekají, že za ně budete jejich dluhy řešit do nekonečna. Nedivím se, že vaší ženě trpělivost již došla. Roky utíkají, zaslouží si spokojené manželství i děti...Ne neustálé řešení cizích problémů a hádek k vůli tomu s Vámi. Jsou to Vaši rodiče, ale jsou schopni se o sebe postarat, tak ať se starají...Máte přece právo vést svůj vlastní život.

hodnocení

2x

Je to velice komplikovaná situace. Rodiče jsou rodiče, říkáte. Bohužel, musíte hrát o sebe. Vy jste vyčerpal všechny možnosti, tuším, že se situace může pořád a pořád opakovat. Jako správný syn jste se snažil pomoci a v první fázi jste pomohl, ale vaše pomoc jen oddálila jakýsi stav. A jste vlastně znovu na začátku jejich problému.

Nenechte si vzít svoji šanci na spokojenou rodinu, jak ztratíte i toto, bude se vám sakrametsky žít špatně. Je lépe když je alespoň část rodiny spokojená než by byli nespokojeni všichni. Já vím, že to ale z mysli nevyženete - zachoval jsem se správně? Musíte si říct - jiná možnost nebyla. Držím palce.

joudic*
hodnocení

1x

bohuzel komu neni rady... jsem ostrejsi, ode me by nic nevideli ani v prvnim pripade, manzelku chapu, a sorry jeste chvili a rozbije vam to vztah, tak bacha na to... za par let 1.100.000 dluhu? Vyhodit je na ubytovnu, sami to chteli, skoro mi prijde ze hrajou automaty. S takovou umrou, a vy si prevezmete dedictvi, kde bude 5mil dluh. Uz bych prerusil davno kontakty rodice nerodice. Pry nikdy neumeli hospodarit, no twe. Muzete mi vy/oni rict za co utratili 1,1 mil? (za to ma kamos barak u prahy)

doplněno 26.03.13 13:43:

a pokud vam nikdy nerekli, za co to utratili tak tim tuplem!

hodnocení

1x

Je čas odstřihnout "pupeční šňůru". Někdy někomu nejvíce pomůžeme tím, když mu přestaneme pomáhat..

Kamarádka se takhle rozešla s přítelem, protože se nedokázal odpoutat od své matky, které ho využívala nejen finančně, ale i citově.. takový chudák byla, že když zavolala, on přiběhl, aby jí někam odvezl, něco jí přivezl, zaplatil nebo udělal.. Byla to přece MATKA a té nemohl říci že ne! Pochopil, a matku odstřihl až když o kamarádku přišel..

laybor*
hodnocení

0x

Na ulici neskončí ,najděte jim ubytovnu , PROTOŽE KOMU NENÍ RADY -TOMU NENÍ POMOCI , počítám že dluhy vašich rodičů se budou opakovat neustále .

hodnocení

0x

K návrhu řešení chybí více informací. Z čeho jejich dluhy pochází - alespoň zhruba? 600 tisíc je hodně peněz, to nevznikne z toho, že jim chybí pár korun při nákupu v obchodě. Rodiče vydělávají? Berou nějaký důchod? Byt je ve Vašem vlastnictví a oni jsou v něm hlášeni k trvalému pobytu? Máte s nimi sepsanou nájemní smlouvu?

Rodiče na ulici každopádně neskončí, pouze teď oficiálně nesmí nic vlastnit. Oddlužení by stálo za to vyzkoušet. Jenomže kolika subjektům dluží? Jak rychle dluh roste?

Ideální by bylo byt prodat. Rodiče nemusíte nechat vystěhovat na ulici. Neznám místní podmínky, ale asi bych jim řekl ať si změní trvalé bydliště na adresu obecního úřadu. Potom je můžete nechat někde bydlet, kupte třeba nějakou levnou celoročně obyvatelou chatu, levný malý domek. Nesmí tam být oficiálně, jinak si tam budou exekutoři podávat kliku. No, není to jednoduché. Rozhodně však za ně žádné dluhy neplaťte, tím byste si mohl zničit vlastní budoucnost a rodičům stejně nepomůžete - ani bych se nedivil, kdyby se s Vámi kvůli tomu rozešla manželka. Btw. bydlet 6 let v podnájmu také není zrovna ekonomické - to neberte jako kritiku, pouze obecnou radu. Mít těch 6 let vlastní byt a platit hypotéku by bylo asi výhodnější.

greenbull*
hodnocení

Já jsem se od nich nikdy přesně nedozvěděl kam ty peníze šly, ale většinou jsou to vysoké úroky na kreditních kartách až 50% pokud se nepletu. Byt je napsaný na maminku manželky. Není problém ho kdykoliv přepsat na nás dva. Oba dva pracují a mají samozřejmě trvalý pobyt na adrese toho bytu. Ten seznam bank bych vám nepřál vidět je mi dobreku jen když to vidím. Nájem máme naštěstí velice levný se vším všudy se vlezeme do 3000 kč bydlíme na vesnici byt je obecní. Jejich dluhy rozhodně nemám v plánu platit to by mě už ani nenapadlo jde spíš o to vystěhovaní :(

iz*

Jednou z podmínek oddlužení je, že na sebe člověk procházející oddlužením nesmí brát další závazky. Nejsem si jista, jestli by to Vaši rodiče zvládli.

Já bych situaci asi řešila výměnou obecního (Vašeho) bytu za byt ve vlastnictví. (Vzhledem k tomu, že by šlo o výměnu bytu a ne o prodej a koupi, by Vám nevznikly další náklady, nebo minimální.) Rodiče bych nastěhovala do obecního 1 + k.k. a dál ať se starají sami.

lilil
hodnocení

0x

Jak chce manželka prodávat obecní byt?

greenbull*
hodnocení

Já jsem nikde nepsal ze manželka chce prodávat obecni byt!? Jak jste na to proboha přišel?
lilil

ani nevíte co píšete, hned v úvodu jste napsal, že manželce došla trpělivost a byt chce prodat.

hodnocení

0x

Vzpomínáte si, už jednou velmi podobný dotaz tady byl. Ptal se cca 18ti letý chlapec na totéž. Nedokázal rodiče ponechat na pospas osudu, ale svou obětí stejně nic nemohl změnit, rodiče se po čase dostali znovu do dluhové pasti. *sok* Občas tady řeknu větu: Největší dar můžeme svým dětem dát, budeme-li na nich nezávislí. *jasne* Cítím to tak a pro vaše rodiče to platí na 100%.Jéééžiši, tolik peněz, tolik času na splácení něčeho, co ani neumím pojmenovat. Pojmenovat se to ani nedá, protože se nedá ani říct, že se nepoučili. Měli by se poučit, stejně to udělali znovu. Mám pocit, že je to jako s alkoholikem. Nikdy nepřestane, pokud mu lidé okolo nebudou situaci usnadňovat, chápat ho, pomáhat mu, vytahovat ho z průšvihů, před okolím to maskovat, lhát, omlouvat jeho pití. On samozřejmě pít nepřestane, protože mu to rodina beztrestně umožňuje, všichni dělají všechno pro to, aby on měl pohodlí. A nějaké řeči, které vedou? Jedním uchem tam a druhým ven. Co je nejhlavnější, milovaní mu nikdy nedovolí nést důsledky svých činů. Já si myslím, že vy byste měl nechat své rodiče sníst tu kaši, kterou si uvařili. Nikde totiž není psáno, že to je konec, že jim dojde, co dělají svému dítěti. *hej*Nikde také není psáno, že vaší ženě dojde, jak se mohla mít normálně, dobře, bez zbytečných a neřešitelných problémů, kdyby nebylo vaší oběti. Nikde není psáno, že si vás dluhy najdou. Vaše dluhy. Neudělal jste je, ale vzal si je. Jak dlouho budete mít tuhle práci, která vám to umožňuje? Jak dlouho budete zdravý? Co se stane, když o tohle příjdete? Jak dlouho bude trvat, než se osud zachechtá a zahledí se na vás, zabaví se? *hej*Myslím si, že toto je problém na celý život. Nejen po dobu života vašich, ale podobu celého vašeho života. Musíte najít cestu, jak se odstřihnout a dovolit svým rodičům žít si svůj život se všemi svými závazky a důsledky ze špatných rozhodnutí. *hej*Vám přeji dobrá rozhodnutí, hezký život, který si sám dobře uděláte.

vlmart
hodnocení

0x

Dobrý den,

jsem taky rodič a to dvou dospělých dětí a rodina je pro mě vším. Nikdy jsem to v životě neměla lehké, musela jsem sama živit celou rodinu a občas jsem si musela vzít i nějakou tu půjčku,ale vždy jsem si své dluhy taky zaplatila. A téměř každý rozumně uvažující člověk se nebude v dnešní době zadlužovat donekonečna a ještě do statisícových částek.Vím,že doba je zlá, že spousta lidí má hluboko do kapsy, ale o to více musí se naučit hospodařit i s málem.Vy jste jako syn udělal pro své rodiče maximum, co jste udělat mohl! Vaši rodiče jsou možná hodní lidé, ale tohle je od nich děsný podraz.Není možné, aby vás donekonečna zatěžovali a táhli vás ke dnu a vy to ani nesmíte dopustit, pokud si chcete zachovat svoji rodinu.Je to těžká doba, těžké rozhodování, ale jinak to asi nepůjde.Zkuste se obrátit na organizaci Člověk v tísni, která má pro tyto případu své právníky a poradnu, aby vám poradili nejlepší pokud možno, co nejméně bolestný postup, jak situaci vašich rodičů řešit, ale více pro ně už nedělejte.Řečeno neslušně "vydojili vás až na krev" a to solidní rodiče nedělají. Mohu vám upřímně říci, že mohou být rádi, že mají tak skvělého syna, který je nechce nechat padnout, ale musejí se taky snažit a nejen brát.To vůči vám není fér! Za sebe mohu říci, že moje děti a já si navzájem taky vypomáháme, když navzájem potřebujeme, ale spíše se celý život snažím jim všemožně pomáhat a ne být jim koulí na noze.Přeji vám pevné nervy a aby se vše dalo vyřešit v klidu a míru. Moc vám držím palce.

hodnocení

0x

Občas se nevyvedou děti, jindy zase rodiče. Je to smutné, pro většinu z nás jsou to ti, kteří dokáží svým dětem poradit, pomoci, kteří jsou moudří a rozšafní. Potom je opravdu smutné, když tomu tak není.

Myslím, že už jste se za ně naplatili dost. Máte právo taky na svůj život, potřebujete peníze pro sebe a svou rodinu. Už jste se jim jednou snažil pomoci jako správný a hodný syn. Nevážili si toho a vlezli do té žumpy znovu. Vůbec si nevzali poučení.

Nechte je být, ať si tu hubu natlučou sami, ale ať do toho nezatahují ještě Vás, Vaši partnerku a dokonce i její maminku. Ať si zařídí někde ubytovnu a hotovo. Je to škoda, každý pořádný rodič chce předat majetek svým potomkům, oni se chovají jako cikáni: Když máme, tak si dáme! A za pár dní je zase problém.

Odstřihněte se od nich, přestaňte je litovat, už jste jim pomohl dost a bylo to, jako když peníze hodí do záchoda. Nemusíte mít špatné svědomí, ale nemůžete je tahat z hnoje donekonečna. To byste také mohl klidně i přijít o svou rodinu. Vždyť kterou ženskou by věčně bavilo, aby chlap nosil peníze místo domů svým rodičům, ti by je rozházeli a nebylo z toho nic?

Tak hlavu vzhůru, jsou dospělí, musejí si uvědomit, že to takhle dál nejde. Jinak zbavit svéprávnosti. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]