Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou pracovní smlouvu?

Od: 123mirek® odpovědí: 3 změna:

Jsem zaměstnaný u soukromé firmy od 1.1.2011 na dobu určitou. První smlouva byla na půl roku. Následně mi ji prodloužili o rok a poté znovu o rok. Smlouva mi končí 30.6.2013. Jak dlouho mi může firma prodlužovat smlouvu? Odkdy mám nárok na smlouvu na dobu neuržitou?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zákoník práce o tom praví:

§ 39 Pracovní pom/...

(1) Pracovní poměr trvá po dobu neurčitou, nebyla-li výslovně sjednána doba jeho trvání.
(2)Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.
(3) Ustanovením odstavce 2 není dotčen postup podle zvláštních právních předpisů, kdy se předpokládá, že pracovní poměr může trvat jen po určitou dobu 17).
(4)Sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou v rozporu s odstavcem 2, a oznámil-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Návrh na určení, zda byly splněny podmínky uvedené v odstavci 2, mohou zaměstnavatel i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
(5) Ustanovení odstavce 2 se nevztahují na pracovní smlouvu zakládající pracovní poměr na dobu určitou sjednanou mezi agenturou práce 18) a zaměstnancem za účelem výkonu práce u jiného zaměstnavatele ( § 307a, 308 a 309).

iz*
hodnocení

1x

Uzavření pracovního poměru na dobu určitou i na dobu neurčitou je vždy dobrovolným ujednáním obou smluvních stran.

Podle platného znění zákoníku práce můžete s tímto zaměstnavatelem uzavřít ještě jednu pracovní smlouvu na dobu určitou - max. na 3 roky (případně můžete stávající smlouvu ještě jednou prodloužit).

Bude-li mít zaměstnavatel zájem na dalším trvání pracovního poměru, musel by to řešit smlouvou na dobu neurčitou.

Na pracovní smlouvu na dobu neurčitou neexistuje žádný nárok.

rudolf*
hodnocení

1x

jen bych doplnil, že zjevný rozpor mezi textem zákona a odpovědí ivzez je způsoben novelou zákoníku práce, která je účinná od 1.1.2012, tedy před uzavřením vaší první pracovní smlouvy na dobu určitou.

jinými slovy - přes současné znění § 39 vám ivzez odpovídá správně, tedy pokud se ztotožníte s názory pánu běliny a drápala, kteří novelizovaný § 39 komentují in Bělina, M. a kol.: Zákoník práce. Komentář. 1. vydání. Praha : C. H. Beck, 2012. s. 241 a násl.

(s ohledem na fci dr.drápala t.j. předsedy příslušného senátu nejvyššího soudu čr, který by se jako poslední v této zemi případným sporem zabýval, je to zřejmě rozumné)

doplněno 10.06.13 18:38:

oprava: ...tedy "po" uzavření vačí první pracovní smlouvy..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]