Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím poradte, jsem po zkusebni dobe a zamestnavatel hleda od 1.4.2013 nove zamestance, chtela jsem se zeptat, kdyby me vyhodil, ze dne na den a nenechal me podle zakoniku prace odpracovat jeste dva mesice, zdali mam narok na nejake odstupne,,,dekuji za odpoved.
Zaměstnavatel Vás nemůže "vyhodit ze dne na den". Po skončení zkušebni doby už by Vám musel dát výpověď z některého z důvodů uvedených v zákoníku práce v § 52 písm. a) až h).
Pokud byste obdržela výpověď podle § 52 písm. a) až c), vznikl by Vám nárok na odstupné ve výši jednonásobku průměrného (pravděpodobného) výdělku.
Nárok na odstupné by vznikl i v případě uzavření dohody o trozvázání pracovního poměru z týchž důvodů (důvod by musel být uveden v písemné dohodě, jinak by nárok na odstupné nevznikl).
___ Pro úplnost:
Dohoda o rozvázání pracovního poměru musí být písemná. Dohodu o rozvázání pracovního poměru lze uzavřít pouze se souhlasem obou stran.
Na návrh jedné strany (zaměstnavatele) ohledně dohody o rozvázání pracovního poměru není druhá strana (zaměstnanec) povinna přistoupit.
doplněno 23.03.13 22:54:PS: Pracujete-li dobře (jinak by se s Vámi zaměstnavatel rozloučil již v průběhu zkušební doby), nemusíte se podle mne u zaměstnavatele hledajícího nové zaměstnance o práci obávat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.