Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše podpory v nezaměstnanosti

Od: petrzvysociny odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, pracovní smlouvu mám sjednanou na dobu určitou a to do 30.6.2013. U tohoto zaměstnavatele budu 2roky. Na 99% mně nebude nabídnuta nová pracovní smlouva. Takže PP zkončí uplnutím doby na kterou byl sjednán PP? Průměrný čistý plat mám 13.000 čistého. Nečerpal jsem a ani cíleně nebudu čerpat dovolenou. Máme 20 dnů na rok. V mém případě mně musí tedy v poslední výplatě proplatit 10dnů,je to tak? Z čeho se počítá výše podpory v nezaměstnanosti? Z průměrného čistého výdělku za poslední 3 měsíce? Takže u mě by to bylo 13.000 13.000 já nevím cca 20.000 je 46.000:3 je 15.333 a z toho těch 65,65,50,50,45%?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

2x

Ano, podpora v nezaměstnanosti se počítá z čistého průměrného příjmu za poslední tři měsíce. Dále zákon:

business.center.cz/...

§ 50
(3) Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo základu pojistného vyměřovacího základu(Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2015.). V případě, že uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí procentní sazba podpory v nezaměstnanosti 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Ukončil-li uchazeč o zaměstnání sám nebo dohodou ve stejný den více zaměstnání, z nichž alespoň jedno bylo ukončeno z vážných důvodů, náleží mu podpora v nezaměstnanosti ve výši procentní sazby podpory v nezaměstnanosti podle věty první. Vykonával-li uchazeč o zaměstnání jako poslední před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání samostatnou výdělečnou činnost, ustanovení věty druhé se nepoužije. Procentní sazba podpory při rekvalifikaci činí 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

honzav88*
hodnocení

0x
co se tyka dovolene netusim, ale byva pravidlo, ze vam ji naridi vybrat pred skoncenim PP. Co se tyka vyse podpory, zkuste ruzne kalkulacky na netu. Staci na googlu zadat a vypadne jich mraky.

iz*
hodnocení

0x

Čerpání dovolené určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel. Nebude-li Vám chtít dovolenou proplatit (to by pro Vás bylo finančně výhodnější), určí Vám čerpání dovolené za trvání pracovního poměru. Bude-li Vás naopak potřebovat v práci, proplatí Vám nevyčerpanou dovolenou.

Rozhodným obdobím pro stanovení průměrného výdělku je vždy předcházející kalendářní čtvrtletí.

Skončí-li pracovní poměr 30. června, bude rozhodným obdobím 1. čtvrtletí (měsíce leden až březen 2013).

Čerpání dovolené, za niž by Vám náležela náhrada mzdy, ani proplacení nevyčerpané dovolené se nepromítne ani do průměrného výdělku ani do výše podpory.

petrzvysociny
hodnocení

Dobrý den, a kde je uvedeno v zákoníku práce,že rozhodným obdobím pro stanovení průměrného výdělku je vždy předcházející kalendářní čtvrtletí? To slyším poprvé. Většina lidí tvrdí to, v co jsem byl přesvědčen i já, a to že se to počítá z posledních 3 měsíců.

hodnocení

0x

Vím, že většina zaměstnavatelů v žádném případě dovolenou proplácet nehodlá. Protože Vám mohou dnes už celou dovolenou nařídit, prostě skončíte dle jejich nařízení o 10 pracovních dní dřív a dovolenou si tak vyberete.

Je jasné, že skoro každý by si ji raději nechal proplatit, ale šéfové dnes raději ušetří a pošlou Vás do pryč o 10 dní dřív. Je to tak. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]