Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze přijít o dovolenou?

Od: luckamar odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím, poradte.
Mám pracovni smlouvu na dobu určitou(5,5 měsíce) a ted mi 31.března končí. Firmá má 25dní dovolené za rok, tudíž já mám cca 12 dní. Kdyz budu pracovat az do konce pracovni smlouvy, mám narok na zbyvající dovolenou, která mi zbyla? kdyz jsem v březnu musela jít na neschopenku(6 dní)? Nebo nemocí se dovolená zrušila?
Bylo mi řešeno, že ten měsíc březen nemám narok na dovolenou(2dny), kterou jsem uz čerpala, jeste než jsem onemocněla a tudíž jsem i v mínusu pracovního fondu. Byla jsem v domneni, ze dovolená se nekrátí nemocí.
Prosím poradte.Díky moc

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dericcaster*
hodnocení

0x

Ano máte pravdu. Dovolená se nemocí krátí, ale až pokud máte omluvených více jak 100 dní, pak se dovolená krátí o přiměřenou část, odpovídající omluvené době. Za neomluvenou absenci Vám pak může zaměstnavatel strhnout až 3 dny z dovolené. Nevím jak je to v případě, že podnik dává 5 dnů navíc, to zjistíte v pr. smlouvě, nebo kolektivní smlouvě - pokud jste ji podepsala. Nicméně budu-li vycházet z 20 dnů rok, pak byste měla mít celkově nárok na min 8 dnů dovolené.

doplněno 23.03.13 08:14:

Pokud vezmu v úvahu že jste si loňskou dovolenou vybrala, tak za letošní rok máte nárok na min. 5 dnů dovolené (vycházím-li z 20/rok)

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Celý nárok na dovolenou za kalendářní rok vznikne až po odpracovaných 60 dnech. Ve Vašem případě vznikne nárok na dovolenou za odpracované dny, tedy poměrná část. Za každých 21 odpracovaných dní (směn) vznikne nárok na 1/12 z celkového nároku 25 dní. Za odpracované dny (směny) se nepovažují dny nemoci, dny čerpání dovolené se do odpracovaných směn počítají.

Podívejte se tedy na výplatní lístky leden + únor, spočítejte odpracované dny a připočtěte k nim dny, které budete mít odpracované za březen.

stirecek*
hodnocení

0x
No jestli jste si dva dny vyčerpala, tak se vám musí odečíst...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]