Nejste přihlášen/a.
Zdravím mam dotaz 8 mesicu pracuji, predtim sem chodila na stredni a ted v dubnove vyplate se vyplaceli dane, jak mam vypocitat kolik bych mela dostat? Dekuju
Myslím, že daně se hradí někomu, ne pracovníkovi, vy daň z příjmu "státu". Možná máte na mysli roční zúčtování záloh, prohlášení k dani. Postup dle zákona, nebo si to nechat vysvětlit od účetní. Takže jde o možný přeplatek na dani. Jde tady i o to, co se odečítá, ale o tom vás měli poučit aby bylo předloženo (odečitatelné položky). Ovšem režim záloh je nevýhodný.
doplněno 10.04.13 11:58: Karolíno kazdy rikal kolik to bude tisic
nebuďte naivní To nejsou dobírky v JéZéDé. To by musel zaměstnavatel špatně nastavit zálohy, nebo přeplácet. Je povinen vás zaměstnavatel upozornit, abyste dodala na co možno uplatnit slevu na dani?
Pochopil jsem správně, že v roce 2012 jste odpracovala jen několik měsíců?
1. pokud jste bezdětná, nemůžete dostat zpátky víc, než jste odvedla na daních za celý rok. Takže seberte výplatní pásky za minulý rok, sečtěte zálohy na daň a to je maximální částka, kterou můžete dostat zpět.
2. u vás bude velkou roli hrát tzv. sleva na poplatníka. V zaměstnání vám každý měsíc uplatňují slevu 2070Kč. Ale za celý rok máte nárok na slevu 12x2070=24840. Takže spočtěte měsíce, které jste nepracovala, vynásobte částkou 2070 a dostanete teoretickou částku, kterou máte nárok dostat zpět. K té můžete přičíst ještě tzv. slevu na studenta, což je 335Kč za každý měsíc, který jste studovala.
Porovnejte částky vypočtené v obou odstavcích. Měli by vám vracet tu nižší z nich.
Uvedený postup je pouze přibližný, ve skutečnosti se to počítá maličko jinak a můžou tam vstupovat ještě jiné, i když málo pravděpodobné okolnosti. Kdyby se částka, kterou dostanete zpět hodně lišila od výpočtu, stálo by to za dotaz na účtárnu proč.
Jste zlatej!
1. Nemuzu najit vyplatnici z 12 mesice, takze to musim pocitat bez ni, na vyplatnici vidim napsanou dan kde na jedny mam 570,-KC a na druhy 390,-Kc a na tech dvou ostatnich napsano 0,-KC a ta pata vyplatnice mi teda chybi. Jestli koukam na dobrou kolonku, zadna zaloha na dan tam napsana neni, jen dan.
2. V roce 2012 jsem NEpracovala 7 mesicu takze X 2070 = 14 490,-KC
Tak a co ted? :D
"Daně se vracely těm, kdo u zaměstnavatele podepsali prohlášení k dani, a kteří zaměstnavatele do 15. února písemně požádali o provedení ročního zúčtování daně.
Jak píší nade mnou, za rok 2012 můžete slevu na poplatníka uplatnit za celý rok, tedy i za měsíce, kdy jste ještě studovala, dále můžete uplatnit slevu za studenta.
Jestli Vám roční zúčtování daně neprovedl zaměstnavatel, nebo jestli jste zaměstnavateli nedoložila potvrzení o předchozím studiu, můžete si sama podat daňové přiznání a v něm slevu/y uplatnit.
Jde-li Vám o kontrolu výpočtu, můžete si v internetu vyplnit interaktivní formulář daňového přiznání. Nebo můžete požádat o vysvětlení výpočtu svou mzdovou účetní.
Máte nárok na vysvětlení výpočtu mzdy a na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě Vám byla vypočtena. Z podkladů si můžete nechat na náklady zaměstnavatele zhotovit kopie.
Jestli Vám zaměstnavatel některou slevu neuplatnil, (protože např. neměl včas k dispozici některé potvrzení) můžete to napravit podáním daňového přiznání.
doplněno 10.04.13 11:25:___ Reakce na KarolinaNova z 10/...:
Tipuji, že i v prosinci byla daň 0 Kč (že Vám daň pokryla sleva na poplatníka).
Požádejte mzdovou účetní o duplikát prosincové výplatní pásky (neměl by být problém Vám ji vytisknout znovu).
Vrátit lze pouze to, co jste zaplatila. Jestli za Vás zaměstnavatel za celý rok odvedl na dani 960 Kč, můžete počítat s vrácením této částky (nikoliv se 14.490 korunami).
___ Kontrolní dotaz: Prohlášení k dani bylo podepsáno i za první dva měsíce?
Ano to sem podepisovala a nikdo po me dolozeni o predchozim studiu nechtel, me jde jen o to jak mi kazdy rikal kolik to bude tisic a dostala sem 1300,-Kc :O
ti rádcové, co vám lakovali ty tisíce zapomněli, že co neodvedu, zpátky nedostanu. Možná si mysleli, že berete nějakou manažerskou výplatu
No a tech 7 mesicu co jsem chodila do skoly to jako nic? :O No podepisovala jsem dane za rok 2012
Ještě jednou: nedostanete zpět víc, než na daních odvedete! Jedinou výjimkou jsou bonusy na děti. Nebo jste při studiu někde pracovala a platila daně?
No jasny to ja chapu jen se ptam jestli za tech 7 mesicu na skole hraje nejakou roli nebo ne, chodila jsem na brigady. Jestli teda tech 1300,-KC je spravne nebo se mam po tom pidit u ucetni
Leze to z vás pomalu ale k výsledku se dopídíme ... ty brigády byla z ruky do ruky, nebo to bylo na nějakou Dohodu o provedení práce? Podepsala jste na těch brigádách Prohlášení poplatníka? Pokud podepsala, měla jste si od toho zaměstnavatele vyžádat Potvrzení o zdanitelných příjmech a předat současné mzdové účtárně. Na to je už teď samozřejmě pozdě. Jestli vám za ty brigády vznikl nárok na nějaké vrácení daní a ta částka stojí to za to, tak jedině podat daňové přiznání. To už je taky po termínu, tak nevím, nevím, ...
Podstatné bylo dát účetní potvrzení o studiu! Pokud jste ho nedala, tak si podejte daň. přiznání sama, bylo by škoda o ty peníze přijít.. Já jsem to kdysi také řešila, pomohla mi s tím paní na FÚ, dělala jsem to dokonce za rok zpět a vše bylo o.k..
Coklite, nemaťte ji! Žádné potvrzení dávat nemusí, protože v jejím konkrétním případě (přečtěte si celé vlákno!) je to zbytečné. Na částku, kterou dostane zpět nemá sleva na studenta vůbec ale opravdu vůbec žádný vliv.
... jen doplním abych odpověděl i na váš dotaz: těch 7 měsíců na škole ve vašem konkrétním případě nehraje ŽÁDNOU roli
Ale vzdyt to za me platila skola ne? Prominte asi vypadam jak blbec ale nechci prijit o penize
Vy mě zkoušíte ... :D
Pro vrácení částky 1300Kč, což je veškerá daň, kterou jste za r.2012 odvedla, vám bohatě stačí uplatnit slevu na poplatníka, kterou jste za dobu svého studia nespotřebovala (7x2070). Uplatňovat další slevu na studenta 335/měsíc je zbytečné, protože proti ní, není žádná daň odvedená. Co je na tom těžkého k pochopení?
Nebo ještě jinak: odvedla jste daň 1300Kč, tu jste taky dostala zpět. Jakékoliv jiné okolnosti, potvrzení, nebo aktivity to nezmění. Takový je zákon.
Takze rikate ze je to tak spravne a nemam se po tom dal pidit ano? Ja se chci jen ujistit nekolik lidi mi rikalo ze budu brat nekolik tisic prave proto ze jsem jeste v roce 2012 chodila do skoly, tak si ze me koukam pekne vystrelili :/
Znovu: možná si mysleli, že vás platí královsky.
Když totiž nastoupíte na místo za 50litrů měsíčně, odvedete za 5 měsíců skoro 40 tis. na dani. Pak samozřejmě můžete uplatnit celou nevyčerpanou slevu 7x2070 a ještě 7x335 na studenta, tady už to smysl má, protože je od čeho odečítat.
U každého je to prostě jinak.
Dle mého názoru vám to vypočítali dobře
Protože jste na daních zaplatila jenom tolik, kolik už Vám vrátili. Nelze vrátit, co jste nezaplatila.
doplněno 10.04.13 14:04:___ Jak to bylo s těmi brigádami? Měla jste tam podepsané prohlášení k dani (to lze i dodatečně, ale vždy jen u jednoho zaměstnavatele - nelze podepsat u dvou či více zaměstnavatelů souběžně)?
Jestli jste měla při brigádách podepsané prohlášení, nebo jestli byla odměna od 5.000 Kč měsíčně, odvedl zaměstnavatel zálohovou daň.
Pokud jste potvrzení o příjmech z brigád nedoložila současnému zaměstnavateli, nemohl Vám odvedené zálohy v ročním zúčtování zohlednit.
Teď byste si musela od všech zaměstnavatelů z r. 2012 vyžádat potvrzení o příjmech plus odvedených zálohách a sama byste musela podat daňové přiznání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.