Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Měl jsem pracovní úraz. Během vyšetření jsem byl v pracovní neschopnosti. Po všech výsledcích mi doktor sdělil, že termín operace bude nejdříve za měsíc a do té doby se mohu nechat uschopnit a normálně chodit do práce a to i přes částečnou nehybnost končetiny, kterou pro výkon zaměstnání potřebuji. Aktuálně mi tímto zaměstnavatel platí náhradu mzdy v plné výši ( pracovní úraz). Pokud bych na radu lékaře neschopenku na měsíc ukončil a poté nastoupil na operaci, která je nutná právě pro odstranění následků pracovního úrazu jak mi bude počítána náhrada mzdy? Bude se počítat jako při pracovním úrazu tedy jako doposud a nebo budu dostávat standartní nemocenskou?
Děkuji.
Dobrý den. Já bych to, být Vámi, nedělala. Nemůžete částečně hýbat končetinou, nejste doléčen, musíte podstoupit operační zákrok atd...Nechápu, proč byste se nechával uschopnit, když nejste práce schopen s pochroumanou končetinou...Můžete si přivodit klidně další pracovní úraz, či si zhoršit zdravotní stav současný.. Pak to bude na Vás, že jste uspěchal návrat do zaměstnání atd...Já radím nepřerušovat, dokud nejste vyléčen se vším všudy...To je můj názor.
doplněno 21.03.13 18:34: Štíreček - přesně tak, vnímáme to stejně...
O vystavení, trvání a ukončení neschopenky rozhoduje ošetřující lékař, a to výhradně na základě zdravotního stavu pacienta. Tzn., že Vy sám neschopenku ukončit ani přerušit nemůžete.
Pokud nyní dáte na radu lékaře, nastoupíte zpět do zaměstnání, kde budete kvůli částečné nehybnosti končetiny pravděpodobně dosahovat nižšího výdělku.
U další neschopenky bude záležet na tom, jak zdravotní stav vyhodnotí lékař, který bude další neschopenku vystavovat.
Vyznačí-li i v další neschopence pracovní úraz, budete mít nárok na totéž jako u první neschopenky.
___ Nezapomeňte vyžadovat a uchovávat potvrzení o veškerých platbách - u lékařů, v lékárnách, jízdenky (i rodinných příslušníků za něvštěvy v nemocnici), ... Po skončení léčby budete mít nárok na úhradu nákladů účelně vynaložených v souvislosti s léčbou.
___ Přestože s velkou pravděpodobností budete mít i v případě další neschopenky nárok na totéž, přikláním se i já k pokračování ve stávající neschopence.
Po zdravotní stránce ještě nejste v pořádku, zdravotní stav ještě není stabilizovaný, takže na posudek závodního lékaře, zda můžete nadále vykonávat sjednaný druh práce, je ještě moc brzy.
Zaměstnavatel zatím nebude mít podklad, na základě kterého by Vás měl převést na jinou práci, případně na základě čeho by Vám měl doplácet mzdu do průměrného výdělku, pokud byste opravdu dosahoval výdělku nižšího.
Dobrý den.
Pracovní neschopnost můžete přerušit. Po nástupu na další pracovní neschopnost Vám lékař potvrdí, že i tato další pracovní neschopnost je následkem pracovního úrazu. Placená bude stejně, jako přechozí. Prvních 21 kalendářních dní platí náhradu po dobu dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel (za zameškané plánované směny vyjma prvních tří plánovaných směn), od 22. kalendářního dne nemocenské dávky hradí Správa sociálního zabezpečení.Všechny doklady o pracovní neschopnosti odevzdáváte přímo zaměstnavateloi. Po skončení léčby předložíte zaměstnavateli vyplněný formulář Hodnocení bolestného a doklady o úhradě za vystavení tohoto formuláře.
Zaměstnavatel vypočítá náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti v důsledku pracovního úrazu (ve vašem případě obou dočasných pracovních neschopností) a prostřednictvím pojišťovny, u které platí povinné pojistné, Vám dorovná ušlý výdělek po dobu pracovní neschopnosti + bolestné a náhradu výdajů za lékařský posudek (za jeden bod bolestného náleží 120 Kč).
Doplňuji:
zaměstnanec může požádat lékaře o ukočení pracovní neschopnosti a může ji i odmítnout, tj. vůbec na ni nenastoupit. Stává se to zejména u úrazů, které umožňují zaměstnanci výkon jeho povolání a zaměstnanec má např. obavy, aby svojí nepřítomností nezpůsobil firmě potíže nebo nepřišel o zaměstnání. Pokud se jedná o prac. úraz, tak potom je vypláceno jenom bolestné, náhrada věcné škody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.